30 ianuarie: Ziua internaţională pentru nonviolenţă în şcoală. De unde porneşte violenţa elevilor?

Astăzi, 30 ianuarie, este o zi importantă pentru toţi partenerii implicaţi în educaţie: cei care încă mai sunt pe băncile şcolii, învăţătorii, profesorii, părinţii; deoarece sănătatea psihică a elevilor şi a viitorilor adulţi este un factor important pentru fiecare dintre noi. Bullying-ul este una din cele mai grave forme de violență asupra copiilor, scrie alephnews.ro.

Bullying-ul

Bullying-ul îşi are punctul de pornire încă din copilărie, în familie, la şcoală, la serviciu, în societate şi în mass-media. Bullying-ul se poate manifesta verbal, psihologic, prin intermediul internetului (cyberbullying) sau fizic prin producerea de suferinţă emoţională. Uneltele prin care unul sau mai mulţi agresori (mobbing) produce această suferinţă, se bazează pe incapacitatea de apărare a victimei, ea neavând resurse psihologice, sociale sau fizice pentru a se apăra.

Încă din copilărie se pot creiona elementele de bullying prin comportamentul învăţat de la părinţi sau de la anturajul defect. Mintea fragedă a unui copil asimilează şi reproduce toate comportamentele la care a luat parte; mai ales dacă acestea vin din partea cuiva apropiat. Lipsa de atitudine a celor din jur, lipsa de bună creştere şi atenţie din partea părinţilor, chiar şi a cadrelor didactice, pot perpetua aceste comportamente şi astfel conduc la formarea unei persoane cu vicii comportamentale.

De unde porneşte violenţa elevilor?

Violenţa elevilor reprezintă o oglindă a ce se întâmplă în familia de origine. Fie el bulying din partea părinţilor sau a membrilor familiei, până la indiferenţa părinţilor şi violenţa elevilor ca răspuns la frustrările acumulate; toate reprezintă comportamente nocive ale familiei cu răsunet înspre copiii afectaţi.

Din teza mea de doctorat pe un număr de 888 subiecţi,  mai bine de jumătate dintre aceştia erau deţinuţi din penitenciarele din România.  Am constatat faptul că adesea violenţa adulţilor provine din mediile familiale dezorganizate. Familii cu părinţi alcoolici, cu certuri şi violenţă manifestată faţă de copii, până la expunerea la o adevărată teroare; acestea reprezintă motoarele viitorilor adulţi cu tulburări de personalitate. Imaginaţi-vă ce furie este în sufletul unui copil care asistă la certuri interminabile, în care mama este violentată fizic şi verbal de către tatăl copilului şi minorul nu poate face nimic decât să asiste neputincios la acest calvar. Îşi doreşte să pună capăt violenţei, vrea să îşi salveze mama şi totuşi nu poate face nimic pentru că este prea mic şi neputincios. Visează să ajungă mare şi să rezolve aceste probleme. Dar până atunci mai are multe de îndurat. Şi cum reacţionează acest copil a doua zi la şcoală când rezervorul de emoţii negative este la limita suportabilităţii? De multe ori poate avea ieşiri de necontrolat exact cu cei pe care ştie că îi poate invinge având forţa fizică echivalentă acestora.

Un cumul de poveşti triste în această ţară care sângerează continuu fără a-şi găsi un plasture salvator din partea vreunei instituţii. Atâta timp cât nu se iau măsuri pentru rezolvarea problemelor din mediul social defavorizat, nu se vor cicatriza rănile. De multă vreme am constatat că oamenii de la ţară nu mai au valorile sănătoase aşa cum era pe vremea bunicilor noştri. În această perioadă se consumă alcool în neştire, mulţi dintre ei trăiesc în mizerie iar copiii lor sunt lăsaţi în voia Domnului. Şi din păcate această voie a Domnului nu este de ajuns pentru a stârpi problemele responsabile de crearea unor copii frustraţi sau poate influenţaţi de către răul de acasă. Aşa cum în psihiatrie, la spitalul Socola, răposatul profesor Brânzei a instituit conceptul bio-psiho-social, aşa şi Ministerul Educaţiei împreună cu Ministerul Sănătăţii ar trebuie să conlucreze la conceperea unui program de reabilitare a acestor minori afectaţi. În acest fel s-ar dizolva mult din riscurile decompensărilor comportamentale cu risc de infracţionalitate la vârsta adultă.

Anturajul

Părinţii au sarcina de a observa cu cine îşi petrece timpul liber copilul lor. Un creier fraged aflat încă  în formare este extrem de absorbit de noi informaţii. Copie uşor comportamentele celorlalţi şi asta îi poate afecta comportamentul. Actele de bravură, comportamentul testosteronic şi grobian îl poate fascina şi totul riscă să devină contagios. De la agresiuni verbale, până la furturi şi tâlhării sunt paşi mici atunci când nu există arbitri camuflaţi în părinţi şi profesori atenţi.

Rolul cadrelor didactice, al psihologilor din şcoli şi al asistenţilor sociali

Aceştia sunt pionii principali care au un rol important în defragmentarea acestor probleme comportamentale ale elevilor. Este obligatoriu ca acestea să fie raportate şi găsite sursele şi totodată rezolvările problemelor ce au cauzat violenţa în timpul programului de şcoală. Asemenea probleme nerezolvate pot conduce la acte infracţionale pe mai târziu. Penitenciarele sunt pline de aceste cazuri nerezolvate la timp. Rolul unui psiholog şcolar este de a oferi un mediu prielnic de confesare pentru copilul afectat dar şi pentru cel abuzator. Este persoana potrivită pentru a-i scăpa pe copii de presiunea problemelor personale. Un asistent social repartizat pe acea zonă poate interveni în soluţionarea problemelor familiale. Sunt atât de multe familii dezafectate emoţional în care cresc copii suferinzi. Fără un sprijin specializat din partea unei echipe formată din aceşti monitori permanenţi la starea psiho-fizică a acestor elevi, multe dintre probleme dispar uşor în ochii celorlalţi dar se cicatrizează treptat în mintea celor afectaţi; fie ei victime directe la şcoală sau victime indirecte prin abuzul părinţilor.

Semnale de alarmă: absenteism, notă scăzută la purtare, exmatriculare, repetenţie, abandon

Acestea sunt semnalele de alarmă cele mai importante pentru a interveni în viaţa acelui elev. Ceva se întâmplă şi nu trebuie neglijat. Într-un procent semnificativ, acestea sunt punctele cheie care dezamorsează comportamentul infracţional al acestora. Un nivel educaţional redus predispune către delincvenţă iar abaterile şcolare (notă scăzută la purtare, absenteism, exmatriculare, repetenţie, abandon) grefate pe un nivel educaţional redus, predispun către o delincvenţă patologică infracţională.

Familia dezorganizată

O familie dezorganizată predispune la carenţe în educaţie şi la un drum fără suporţi familiali care pot consitui pante abrupte înspre delincvenţă.

Care este rezolvarea şi cine sunt eroii salvatori?

O grijă aparte în combaterea acestor probleme o pot avea părinţii şi cadrele didactice care pot fi cei mai buni prieteni cu aceşti copii abuzaţi sau abuzatori. Astfel se pot evita părţile ascunse ale copilului cu direcţie spre un bullying recepţionat sau chiar manifestat faţă de alţii. Privind totul cu nepăsare şi cu speranţe de a fi mai bine dar fără a lua măsurile necesare la timpul potrivit, riscăm să creştem copii frustraţi cu un mare risc psihologic şi psihiatric. Se ştie faptul că bullying-ul este un mare factor de risc în declanşarea suicidului la vârsta adolescenței. Pe partea cealaltă, riscăm să dăm frâu liber unor viitori psihopaţi cu un potenţial agresiv şi infracţional ridicat. Focusaţi-vă atenţia şi înspre actele de violenţă ale copiilor faţă de animalele domestice. Acestea reprezintă semne clare de psihopatie şi se poate ajunge într-un timp destul de scurt la agresarea unui copil.

Aristotel, filosoful Greciei Antice, ne făcea atenţi la acest subiect încă înaintea erei noastre: ,,rădăcinile educaţiei sunt amare, dar fructele sunt dulci”. Aşadar eroii responsabili sunt părinţii care au obligaţia de a-şi monitoriza atent copiii şi de a le cunoaşte anturajele, profesorii prin atenţia asupra comportamentului şi psihologul şcolar care poate modela trăirile sufleteşti ale copilului aflat în suferinţă. De fapt, un rol fie el cât de mic îl avem fiecare dintre noi prin atenţia şi felul de a nu sta nepăsători la ce se întâmplă în jurul nostru. O pietricică neşlefuită a unui copil, poate deveni bolovanul de care se împiedică societatea în anii ce vor urma.

n memoria profesorilor care ne-au marcat copilăria precum ,,Domnul Trandafir” de Mihail Sadoveanu. Cu mulţumiri alese tuturor acelor care ne-au croit drumurile în viaţă şi ne-au făcut oameni mari.

Găselniță șocantă! Arheologi amatori au descoperit un obiect roman misterios „complet unic”

Arheologi amatori din Anglia au dezgropat unul dintre cele mai mari dodecaedre descoperite vreodată, însă modul în care aceste obiecte erau folosite rămâne „una dintre marile enigme ale arheologiei”, potrivit CNN citat de digi24.ro.

Obiectul cu 12 fețe este unul din 33 de dodecaedre din Britania romană care au fost descoperite până acum și unul din aproximativ 130 descoperite în întreaga lume. Ele sunt considerate „una dintre marile enigme ale arheologiei”, potrivit Norton Disney History and Archeology Group, un grup de amatori din regiunea Lincolnshire, unde obiectul a fost descoperit în iunie. Dodecaedrul are 8 centimetri în diametru, este gol la interior și acoperit cu 12 găuri de mărimi diferite. Obiectul vechi de 1.700 de ani va fi expus la Muzeul Lincoln din 4 mai până la începutul lunii septembrie.

Obiectul este unul dintre cele mai mari exemplare de dodecaedre descoperite până acum.

Experții nu sunt siguri la ce erau folosite aceste obiecte de către romani. „Este complet unic”, a spus și Richard Parker, secretar al grupului de arheologi amatori, care a precizat că, spre deosebire de alte obiecte de acest gen descoperite în trecut, noul dodecaedru este neavariat. „Trebuie să fi fost un motiv foarte important pentru ca obiectul să fie îngropat în pământ în felul acesta”, a spus Parker. Dodecaedrele nu sunt descrise în literatura romană și nici nu apar în mozaicuri, potrivit lui Parker. Obiectele au și câteva caracteristici care fac foarte dificilă determinarea adevăratului lor scop. Toate obiectele descoperite au dimensiuni diferite, ceea ce înseamnă că nu erau folosite pentru măsurare. Din moment ce nu prezintă niciun semn de uzură este puțin probabil ca obiectul să fi fost folosit ca instrument.

Grupul lui Parker a propus o ipoteză despre utilitatea obiectului: „Cel mai probabil era un fel de obiect religios sau ritualic. Romanii erau un grup foarte superstițios și în general aveau nevoie să vadă semne care să le permită să ia decizii în vieților lor de zi cu zi.” Dodecaedrul a fost descoperit în apropierea unei figurine cu „conotații religioase puternice” care prezintă un zeu roman călare. Artefactul a fost descoperit în 1989 cu detectorul de metale, acest tip de figurină fiind găsit „de multe ori în temple”. Organizația plănuiește să se întoarcă la situl arheologic anul acesta pentru a realiza mai multe excavații, despre care Parker speră că îi vor ajuta să stabilească la ce era folosită locația. Faptul că dodecaedrul a fost descoperit într-un sit arheologic îi va ajuta pe specialiști să rezolve misterul acestor obiecte – în cazul multor dodecaedre găsite acum 200 sau 300 de ani nu se cunoaște contextul în care au fost descoperite, potrivit lui Parker. „Este o poveste destul de complexă pe care de-abia începem să o descoperim”, a adăugat Parker.

Schemă uriașă de contrabandă cu piese auto, de 6.000.000 de lei și patru persoane bănuite, urmare a perchezițiilor în mai multe localități. VIDEO!

Ofițerii Poliției de Frontieră și procurorii PCCOCS anunță deconspirarea unei scheme de contrabandă cu piese auto din UE și Marea Britanie, în valoare de circa 6.000.000 lei. 

Cantitățile impunătoare au fost ridicate urmare a peste 10 percheziții desfășurate în Anenii Noi, Chișinău, Criuleni, Orhei și Ungheni. Astfel, oamenii legii au indisponibilizat peste 100 de injectoare, zeci de motoare și cutii de viteză, baterii electrice, rampe de presiune și accesorii pentru automobile. De asemenea, au fost ridicate 20 de pașapoarte tehnice ale automobilelor din Marea Britanie, registre, date despre transferuri bancare prezumptiv legate de infracțiunea investigată, dar și două agende cu lista pieselor auto aduse în Moldova, în afara controlului vamal.  Scopul acestora era să le pună ulterior în vânzare, la stațiile de dezasamblare.

Urmare a perchezițiilor, celor patru bărbați cu vârste de 34-49 ani bărbați le-a fost atribuit statutul de bănuit. Menționăm, în privința unuia din ei procurorii PCCOCS au trimis spre examinare Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, un dosar penal anunțat public în iulie 2023 – contrabandă cu trei automobile furate din statele UE și importate din Lituania în Moldova, în valoare de peste 1.000.000 lei.

Investigațiile continuă, timp în care persoanele beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Proteste violente în Georgia! Forțele de ordine au folosit tunuri cu apă, gaze lacrimogene și gloanțe de cauciuc

Poliţia georgiană a intervenit în forță marţi împotriva manifestanţilor de la Tbilisi, unde mii de persoane s-au strâns pentru a treia săptămână ca să protesteze împotriva unui proiect de lege controversat, notează AFP, scrie AGERPRES citat de adevarul.ro.

Mascații au intervenit fără a lansa avertismente, folosind gaze lacrimogene şi gloanţe de cauciuc, bătând şi arestând mai multe zeci de persoane, a observat un jurnalist AFP.

Anterior în cursul serii, protestatarii s-au adunat în faţa clădiri Parlamentului pentru a protesta împotriva proiectului de lege privind „influenţa străină”, pe care îl văd ca pericol la adresa libertăţii.

Bruxellesul a transmis că proiectul de lege pune în pericol aspiraţiile Georgiei de a deveni membră a Uniunii Europene.

Din 9 aprilie, partidul de guvernământ Visul Georgian încearcă să adopte acest act normativ, după o tentativă eşuată în primăvara anului 2023 în faţa unor acţiuni de protest masive.

Criticii afirmă că proiectul este inspirat de legea rusă privind „agenţii străini”, folosită pentru a înăbuşi opoziția. Parlamentarii georgieni au dezbătut marţi proiectul de lege în a doua lectură. Partidul de guvernământ vizează să îl adopte până la jumătatea lunii mai.

„Le este frică pentru că văd hotărârea noastră”, a declarat marţi seară, în faţa Parlamentului, Natia Gabisonia, o protestatară de 21 de ani. „Nu-i vom lăsa să adopte această lege rusească şi să îngroape viitorul nostru european”, a adăugat aceasta.

Demonstraţii au avut loc şi în al doilea oraş ca mărime din Georgia, Batumi, şi în Kutaisi, conform postului de televiziune independent Formula TV. 

Cu o zi înainte, câteva mii de persoane au participat la o contramanifestaţie organizată în faţa Parlamentului de către Visul Georgian.

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că proiectul act normativ nu este compatibil cu dorinţa Georgiei de a deveni membră a Uniunii Europene.

În decembrie, UE a acordat Georgiei statutul de candidat oficial la aderare, dar a avertizat fosta republică sovietică cu privire la faptul că va trebui să îşi reformeze sistemul judiciar şi pe cel electoral, să consolideze libertatea presei şi să reducă puterea oligarhilor înainte de a începe oficial negocierile de aderare la Uniune.

Nereguli la 9 hipermarketuri și centre comerciale din Capitală, dar și la depozite de păstrare a cărnii. Aproape 5 tone de alimente, confiscate
Articolul anterior
Ucraina cere urgent livrări de arme, în timp ce Rusia continuă ofensiva din estul țării
Articolul următor