China interzice exportul celor mai avansate tehnologii pentru producția de panouri solare

Autoritățile chineze au luat o decizie care ar putea afecta planurile europene de tranziție la energia solară.

De cata lumina solara au nevoie panourile solare – Panouri solare termice  si panouri fotovoltaice

Copiind practic embargoul american asupra tehnologiei de imprimare a semiconductorilor, Beijingul a reacționat interzicând exportul unora dintre cele mai avansate tehnologii din domeniul panourilor solare, scrie Asia Times. Guvernul chinez vrea ca astfel să își mențină dominația asupra pieței fotovoltaicelor.

La ora actuală, conform datelor Agenției Internaționale a Energiei, China are o cotă de peste 80% din toate procesele de producție a panourilor solare. În ultimul deceniu, țara a investit mai mult de 50 de miliarde de dolari în această industrie. Ca urmare, deși cererea a explodat și în China, peste jumătate din producție merge la export, aducând anual în jur de 30 de miliarde de dolari.

Producerea de panouri solare a avansat extrem de mult în ultimii ani, iar guvernul chinez a decis acum să interzică folosirea tehnologiilor sale avansate în afara țării – după ce s-a consultat cu reprezentanții industriei. Bejingul oprește astfel tendința companiilor locale de a deschide fabrici în state cu costuri chiar mai mici ale forței de muncă și fără taxe de import în SUA, ca Thailanda sau Malaysia. Principala temere a conducerii de partid nu e legată de Statele Unite sau de UE, ci de India, care ar putea deveni un concurent periculos.

Ce urmări va avea decizia guvernului chinez

Analiștii consultați de Asia Times spun că exporturile de panouri solare nu se vor reduce, însă nici nu vor crește pe măsura cererii, în condițiile în care nu se vor mai deschide fabrici noi în afara Chinei. În România, de pildă, în 2022, cererea a crescut de 5 ori, iar numărul prosumatorilor a ajuns, probabil, la 30.000.

În plus, prețurile fotovoltaicelor nu vor scădea, așa cum s-a întâmplat în ultimele decenii – și cum, cel mai probabil, se va întâmpla din nou dacă India va reuși să devină o concurență reală pentru chinezi pe această piață.

sursa

Laundromatul rusesc al lui Platon, din nou scuturat de bani: Sechestre de aproape 200 de milioane de dolari

La 13 noiembrie 2024, Procuratura Anticorupție a primit confirmare că, în colaborare cu autoritățile de drept dintr-o altă jurisdicție, au fost identificate bunuri provenind din schema transnațională de spălare de bani „Laundromatul Rusesc”, în valoare de aproximativ 190 milioane USD. Pe baza probelor administrate de Procuratura Anticorupție, inclusiv în cauzele penale în care au fost recunoscuți vinovați judecătorii care au pronunțat hotărâri ilegale, o jurisdicție străină a înghețat deja conturi bancare în valoare de peste 100 milioane USD și urmează să fie aplicate sechestre în valoare de 40 milioane USD și 50 milioane USD în alte două jurisdicții, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul anului 2024, în cadrul investigațiilor, Procuratura Anticorupție a furnizat informațiile și probele necesare pentru identificarea conturilor bancare implicate, urmărirea fluxurilor financiare și blocarea acestora. Aplicarea sechestrului și eventuala confiscare a acestor bunuri reprezintă un pas important în recuperarea acestora în interesul cetățenilor, demonstrând angajamentul de a preveni și combate fenomenul corupției și spălarea banilor, atât la nivel național, cât și internațional.

În scurt timp, Procuratura Anticorupție va solicita instanței de judecată să autorizeze măsurile de sechestru asupra acestor conturi. Aceste acțiuni sunt menite să transmită un mesaj ferm că activitățile ilegale nu vor rămâne nepedepsite și că autoritățile sunt hotărâte să identifice și să sancționeze persoanele implicate în astfel de activități criminale.

Pe această cale, Procuratura Anticorupție își exprimă recunoștința și aprecierea față de autoritățile străine vizate, pentru sprijinul considerabil acordat în cadrul acestei operațiuni complexe. Pe parcursul ultimilor doi ani, echipa Procuraturii Anticorupție a fost activ implicată în restabilirea relației de încredere cu omologii săi în alte țări, în special în ceea ce vizează cooperarea internațională în cauzele penale ,,Frauda Bancară” și ,,Laundromat”, inclusiv la conferințe internaționale, ședințe bilaterale și vizite de lucru. Aceste relații personale au sporit o cooperare internațională, care, în ultimii doi ani a rezultat în identificarea și înghețarea a bunurilor în valoare de peste 87 milioane USD peste hotare în cauza penală ,,Frauda Bancară” și acum peste 100 milioane USD în cauza penală ,,Laundromat”.

Această realizare este un exemplu clar al beneficiilor pe care le aduce cooperarea internațională în combaterea corupției. Însă, este important de reținut că, pentru ca aceste eforturi să continue cu succes, încrederea în instituțiile naționale este esențială pentru colaborarea internațională. Procuratura Anticorupție își reafirmă angajamentul față de principiile statutului de drept, transparență și justiție echitabilă. Echipa Procuraturii Anticorupție este dedicată să ducă aceste investigații la bun sfârșit în interesul cetățenilor.

Comisia pentru decernarea Premiului Național a desemnat laureații din acest an

Membrii Comisiei pentru decernarea Premiului Naţional s-au întrunit, ieri, într-o şedinţă, prezidată de prim-ministrul Dorin Recean, pentru a selecta câştigătorii ediției 2024. În acest an, au fost depuse 24 de dosare care vizează realizările din 2023 ale participanților în domeniile: artă, știință, literatură, cinematografie, cultură, medicină și sport, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Șeful Executivului a subliniat aportul candidaților la dezvoltarea domeniilor în care aceștia activează, accentuând că oamenii care aduc o plusvaloare societății noastre trebuie să fie susținuți. „Este necesar să vorbim mai mult despre aceste realizări și să comunicăm cetățenilor despre valoarea noastră ca societate. Avem talente, inovații și oameni extraordinari care înregistrează performanțe importante pentru viitorul Republicii Moldova”, a spus premierul Dorin Recean.

Membrii comisiei au examinat dosarele participanților și au desemnat câștigătorii concursului prin vot secret. Lista laureaților va fi făcută publică după aprobarea acesteia în cadrul ședinței de Guvern. Ulterior, vor fi anunțate detaliile privind data și locul desfășurării ceremoniei de decernare a premiului.

Anual, Guvernul decernează până la zece premii care includ diploma, medalia și recompensa bănească în valoare de 100 de mii de lei.

Silviu Prigoană a fost înmormântat în mare secret, departe de ochii lumii

Trupul neînsuflețit al lui Silviu Prigoană a fost depus, ieri, 14 noiembrie, la capela Cimitirului Evanghelic Lutheran din București, care se află în vecinătatea Cimitirului Bellu, și a fost înmormântat în secret, departe de ochii lumii. Aici, afaceristul are un cavou cumpărat acum 30 de ani în care sunt înmormântați și membri ai familiei sale, scrie presa de peste Prut.

Asta după ce trupul său a fost dus la IML Brașov marți, în jurul orei 17:00, de unde i s-a făcut autopsia, urmând ca miercuri să plece spre București.

Miercuri după-amiază, un Mercedes albastru a preluat trupul lui Prigoană și a plecat spre București, unde a ajuns în jurul orei 18:00 și a depus corpul răposatului la capela Cimitirului Evanghelic Lutheran.

Ceremonia funerară a fost privată, așa cum și-a dorit afaceristul, transmit fii afaceristului într-un comunicat.

„Profund îndurerați, anunțăm ca trupul neînsuflețit al tatălui nostru, Silviu Prigoană, a fost depus în cavoul familiei din Cimitirul Evanghelic Lutheran din București (șoseaua Giurgiului nr. 4). 

Ceremonia s-a desfășurat într-un cadru restrâns, de familie, conform cu dorința tatălui nostru.

Mulțumim pentru mesajele de condoleanțe, susținere și empatie – pe care le-am primit în aceste zile și datorită cărora simțim că nu suntem singuri în acest moment greu.

Trecut în neființă în urma unui infarct miocardic, Silviu Prigoană lasă în urmă nenumărate fapte și amintiri luminoase, pe care noi, cei patru fii ai săi, vom încerca întotdeauna să le onorăm„, au transmis fii omului de afaceri, Honorius, Silvius Maximus și Eduard Prigoană.

Trei zodii care se căsătoresc târziu. Iubesc libertatea
Articolul anterior
Cărţile ucrainene sunt arse în zonele ocupate de ruşi
Articolul următor