Poliţia turcă a reţinut 37 de persoane sub acuzaţia că ar fi răspândit panică prin materialele despre cutremurele de luni pe care le-au postat pe reţelele sociale, informează Agerpres citată de digi24.ro.
Cei reţinuţi au distribuit postări „cu scopul de a răspândi teamă şi panică în rândul populaţiei”, a susţinut poliţia vineri, într-un mesaj pe Twitter. Nu este clar la ce postări se referă anunţul. Zece dintre cei reţinuţi au fost deja arestaţi. De asemenea, mai multe site-uri au fost închise, unul din motivele invocate de poliţişti fiind că operatorii încercau să exploateze dorinţa cetăţenilor de a ajuta şi să înşele donatorii.
O parte din presa tradiţională din Turcia este sub controlul puterii, iar în acest context mediile sociale sunt o resursă importantă de informaţii alternative, deşi acestea sunt de multe ori greu de verificat, scrie agenţia dpa. Miercuri, serviciul Twitter a fost parţial blocat în Turcia; opoziţia a susţinut că guvernul încearcă astfel să înăbuşe criticile privind modul în care este gestionată criza de după seisme. În provincia Hatay din sudul Turciei, una dintre cele mai grav afectate, localnicii au fost nevoiţi să se descurce singuri multă vreme. Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a recunoscut că au fost probleme cu operaţiunile de salvare, însă i-a acuzat pe cei care au criticat întârzierea ajutoarelor că răspândesc minciuni.