”Am pierdut numărătoarea cadavrelor.” Corpurile neînsufleţite zac îngrămădite unele peste altele. Morții sunt îngropați non-stop

Cimitirele din Turcia și Siria, neîncăpătoare din cauza cutremurelor. Se îngroapă cadavre chiar și noaptea târziu, cu ajutorul voluntarilor. În cimitirul Nurdağı din provincia turcă Gaziantep, la granița cu Siria, în curând nu va mai fi loc pentru morți. Mormintele proaspăt săpate sunt marcate cu pietre funerare goale, se văd doar bucăți de pânză ruptă adunate de pe hainele victimelor, relatează The Guardian citat de observatornews.ro.

Pe stradă, zeci de cadavre zac îngrămădite unele peste altele, așteptând să fie îngropate. Cel puțin 5 imami s-au grăbit să ajungă la Nurdağı pentru a oficia avalanșa de înmormântări în masă, uneori pentru până la 10 victime simultan.

La cinci zile după ce două cutremure puternice au zguduit sudul Turciei în cel mai grav dezastru natural din ultima vreme, bilanțul victimelor a depășit 22.000 de morți, iar Nurdağı și orașele din sudul Turciei și nordul Siriei au devenit scene apocaliptice.

„40% dintre oamenii care locuiau în acest oraș ar putea dispărea”, a declarat Sadık Güneș, un imam din Nurdağı. Fără un loc pentru rugăciunile lor, înmormântările în masă din Nurdağı și din restul sudului Turciei sunt celebrate în aer liber. „Am pierdut numărătoarea cadavrelor pe care le-am îngropat de luni”, a declarat Güneș: ”Am extins cimitirul. Sunt încă oameni sub dărâmături. Îi vom îngropa și pe aceștia după ce vor fi recuperați. Îngropăm cadavrele chiar și noaptea târziu, cu ajutorul cetățenilor care vin să ne ajute”.

Cimitirele din Turcia și Siria, neîncăpătoare din cauza cutremurelor

În așteptarea medicilor legiști și a procurorilor, locuitorii unor orașe din Turcia au îngrămădit cadavrele pe stadioane sau în parcări, pentru a le oferi rudelor posibilitatea de a-i identifica rapid pe cei dragi înainte de a li se elibera un certificat de deces.

În districtul Afrin din nord-estul Siriei, un cimitir a fost extins cu locuri de înmormântare improvizate în gropi comune. În orașul Osmaniye din sudul Turciei, un cimitir a rămas fără spațiu, în timp ce în afara orașului Kahramanmaras, în apropiere de epicentrul cutremurului, un cimitir improvizat s-a umplut cu atât de multe cadavre încât scânduri de lemn și blocuri de beton servesc drept pietre funerare.

În Jinderes, în nord-vestul Siriei, un oraș plin de oameni strămutați în urma unui deceniu de război civil, refugiații care au supraviețuit bombardamentelor și atacurilor cu gaze chimice au fugit din nou pentru a-și salva viața în timp ce clădirile se prăbușeau.

În tot nordul Siriei, oamenii care locuiesc acum în corturi, în zăpadă, au început să ardă tot ce puteau pentru a se încălzi. „Lumea a uitat de noi”, a declarat Mohammed Abu Hamza, care a fugit din Jindires, experimentând strămutarea pentru a doua oară după ce a fugit din Ghouta împreună cu familia sa.

„Avem suficientă mâncare pentru a ne ajunge pentru o vreme”, a spus el. „Dar pentru a ne încălzi, avem puțin lemn pe care îl ardem doar câteva ore pe zi. Cumva am fost lăsați să facem față singuri acestei situații”.

Permis de conducere de 1.600 de euro. Un bărbat din nordul țării, reținut pentru trafic de influență

Ofițerii CNA și procurorii din cadrul Procuraturii mun. Bălți anunță reținerea unui bărbat din nordul țării, bănuit de trafic de influență. Acesta ar fi susținut că ar avea influență asupra unor funcționari ai Secției înmatriculare vehicule și documentare a conducătorilor auto Edineț și că îi poate determina să favorizeze un candidat la examenele practice și teoretice şi să-i elibereze permisul de conducere de categoria „B” în schimbul a 1600 de euro, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În baza informației denunțate, CNA a pornit o urmărire penală pentru trafic de influență, iar ulterior a reținut persoana bănuită de pretinderea și primirea sumei menționate. La domiciliul și în automobilul bănuitului au fost efectuate percheziții pentru consolidarea probatoriului, de la fața locului fiind ridicate mai multe informații relevante pentru cauza penală.

Toate acțiunile au avut loc sub conducerea procesuală a Procuraturii mun. Bălți. Totodată, instanța de judecată a decis plasarea în arest la domiciliu a învinuitului pe un termen de 30 zile.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

La Soroca au fost aduse fragmente din moaștele Fericitei Matrona

Preasfințitul Ioan, Episcop de Soroca și Drochia, însoțit de preoți și credincioși, au întâmpinat duminică, 17 noiembrie, chivotul cu fragmentele din moaștele Fericitei Matrona.

Potrivit Biroului de Presă al Eparhiei de Soroca și Drochia, sfințeniile au fost expuse spre închinare în catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din municipiul Soroca și se vor afla aici până la data de 5 ianuarie 2025, transmite Știri.md.

Vine lapovița peste Republica Moldova. Zăpada care afectează Europa se apropie treptat și de noi

Zăpada care afectează Europa se apropie treptat și de Republica Moldova. Conform prognozei emisă de Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS), la sfârșitul săptămânii sunt așteptate precipitații sub formă de lapoviță, scrie realitatea.md.

Astfel, începând de joi, 21 noiembrie, vremea se va răci și se va deteriora în toată Republica Moldova. Și vântul va sufla cu o intensitate de 27 km/h.

Temperatura în timpul zilei ar putea varia între -3 și 3 grade Celsius, în funcție de regiune.

Lapovița ar putea continua și sâmbătă în raioanele din nordul țării. De exemplu la Briceni, sâmbătă vor fi 0 grade ziua.

Alertă sanitară în SUA: niveluri îngrijorătoare de mercur în conservele de ton. De ce este periculos pentru sănătate
Articolul anterior
Clădirile cu magazin la parter sunt mai vulnerabile la cutremur, atrag atenția specialiștii
Articolul următor