Destabilizarea Republicii Moldova. Pro-ruşii din partidul lui Şor cheamă oamenii la proteste. Reacţia Rusiei

Moscova neagă existența unui plan privind destabilizarea R. Moldova şi susţine că astfel de afirmații sunt complet nefondate. Potrivit, secretarului Consiliului de Securitate și Apărare al Ucrainei, Alexei Danilov, Kremlinul pune la cale o lovitură de stat la Chișinău și i-ar putea implica pe militanții ceceni. Şi Maia Sandu a confirmat luni dezvăluirile ucrainenilor: Rusia pregătește o lovitură de stat în Moldova pentru care vor fi trimiși diversioniști cu pregătire militară care să ia ostatici. Pro-ruşii anunţă proteste duminică la Chişinău, în contextul în care țara traversează o criză, scrie site-ul românesc observatornews.ro.

Rusia a respins marţi acuzaţia preşedintei Republicii Moldova în sensul că Moscova plănuieşte să destabilizeze ţara. „Astfel de afirmaţii sunt complet nefondate şi neîntemeiate”, a subliniat Ministerul rus de Externe într-un comunicat. Rusia a acuzat de asemenea Ucraina că vizează să crească tensiunile între Rusia şi Moldova, afirmând că Kievul încearcă să atragă Moldova „într-o confruntare dură cu Rusia”.

Săptămâna trecută, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus că țara sa a descoperit un plan al serviciilor de informații ruse pentru ”distrugerea Republicii Moldova”. Planul a fost confirmat lui de la Maia Sandu la Chişinău.

Potrivit EFE, purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova a adăugat marţi că autorităţile moldovene au confirmat „această informaţie falsă cu scopul de a utiliza mitul ameninţării ruse pentru a distrage atenţia cetăţenilor ţării de la problemele interne provocate înainte de toate de eşecul politicii social-economice a actualei administraţii şi pentru a întări lupta împotriva disidenţei şi oponenţilor politici”.

„Respingem categoric insinuările privind presupusa intenţie a Rusiei de a destabiliza situaţia din Republica Moldova”, a insistat purtătoarea de cuvânt, făcând apel la Chişinău să nu cedeze provocărilor, să ţină seama de interesele cetăţenilor săi şi să realizeze „marile avantaje pe care le presupune o relaţie stabilă şi amicală cu Rusia”.

Maia Sandu, a cărei ţară se învecinează cu Ucraina, şi-a exprimat în mod repetat îngrijorarea în ce priveşte intenţiile Rusiei şi în legătură cu prezenţa de trupe ruse în regiunea separatistă Transnistria.

Informaţiile despre un pretins complot rusesc de răsturnare a guvernului de la Chișinău „sunt îngrijorătoare”, a declarat luni Casa Albă deşi Departamentul de Stat al SUA a dat asigurări săptămâna trecută că nu există indicii că Rusia ar amenința direct Republica Moldova sau România.

Partidul pro-rus al lui Ilan Şor o acuză pe Maia Sandu de uzurparea puterii şi cheamă la manifestaţii duminică

Partidul de opoziție (prorus) al controversatului om de afaceri Ilan Șor a acuzat-o luni pe Maia Sandu de tentativă de uzurpare a puterii şi a chemat la noi proteste duminică, după ce preşedinta Republicii Moldova a propus ca organismelor de securitate să le fie acordate mai multe prerogative.

Potrivit Radio Chişinău, Partidul Şor a reacţionat astfel la declaraţiile Maiei Sandu privind planul Rusiei de destabilizare a Republicii Moldova, în care a fost vizată şi această formaţiune, fondată de fostul primar al Orheiului, Ilan Şor, care a fost condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie şi spălare de bani şi dat în urmărire internaţională. „Este o încercare de uzurpare a puterii de stat”, a declarat vicepreşedintele Şor, Marina Tauber, citata de portalul Publika.md, într-o conferinţă de presă.

Lidera partidului prorus de opoziţie a spus că iniţiativa Maiei Sandu, în cazul în care va fi transpusă în practică, va duce la „noi abuzuri de putere şi încălcări ale drepturilor omului, limitări ale drepturilor cetăţenilor”.

Maia Sandu a acuzat luni Rusia că plănuieşte o lovitură de stat în Republica Moldova cu ajutorul unor cetăţeni instruiţi militar din Belarus, Serbia şi Muntenegru, care ar urma să desfăşoare acţiuni violente deghizate în proteste în Republica Moldova.

Sandu a precizat că documente primite de la Ucraina, al cărei preşedinte, Volodimir Zelenski, a denunţat săptămâna trecută la Bruxelles un plan rusesc de destabilizare a Republicii Moldova,”indică locaţiile şi aspectele logistice ale organizării acestei activităţi subversive”.

Sandu a atenţionat că forţe din afara Republicii Moldova urmăresc schimbarea puterii de la Chişinău prin acţiuni violente, mascate sub proteste ale aşa-numitei opoziţii, iar în realizarea planului lor, autorii mizează pe mai multe forţe interne, dar în special pe grupări criminale cum ar fi formaţiunea Şor, pe unii veterani, foşti angajaţi ai forţelor de ordine, şi persoane care au legătură cu oligarhul fugar Vladimir Plahotniuc.

Maia Sandu a subliniat că toţi cei care vor participa la aceste acţiuni îndreptate împotriva statului trebuie să fie traşi la răspundere. Marina Tauber susţine că în spatele formaţiunii din care ea face parte nu stă „nici Kremlinul, nici Casa Alba, nici instituţiile europene de la Bruxelles”, transmite postul de televiziune local TV8.

Tauber, care este şi deputată în parlamentul moldovean, a lansat un apel către toate partidele să se alăture manifestaţiei preconizate pentru duminică, 19 februarie, despre care a spus că ‘va fi una paşnică’ şi va include ‘un marş’ spre sediul legislativului din Chişinău în semn de protest faţă de tarifele ridicate la gazele naturale.

„Am decis să ne adresăm parlamentului, pentru că această instituţie ar trebui să reprezinte interesele cetăţenilor, chiar dacă este un lucru pe care nu a reuşit să îl facă în ultima vreme”, a explicat ea.

În toamna anului trecut, Partidul Şor a organizat proteste la care au participat oameni plătiţi special pentru aceasta, după cum a constatat presa de investigaţie de la Chişinău. De asemenea, procurorii i-au prins în flagrant pe organizatorii protestelor cu sacoşe cu bani asupra lor, notează Radio Chişinău.

Declaraţiile preşedintei Maia Sandu privind destabilizarea situaţiei în Republica Moldova în mod cert au un suport temeinic şi real, consideră comentatorul politic Ion Tăbârţă într-o declaraţie pentru Radio Chişinău.

Expertul a subliniat că în contextul actual de securitate a avut loc şi schimbarea guvernului de la Chişinău. Aceasta nu a fost o surpriza pentru nimeni, ba chiar o necesitate, pentru că numirea în funcţia de premier a consilierului prezidenţial pe probleme de securitate Dorin Recean a intervenit pe fondul ameninţărilor din exterior la adresa Republicii Moldova, a afirmat Tăbârţă.

Campania „Grija vindecă ceea ce frica distruge”: Ghid de promovare a îngrijirii obstetrice cu respect

Violența obstetrică și ginecologică (VOG) implică tratamente abuzive, nejustificate sau lipsite de respect față de femei în timpul îngrijirii obstetrice și ginecologice. Această problemă, deși adesea trecută cu vederea, afectează profund sănătatea fizică și emoțională a femeilor, având consecințe pe termen lung. Campania recentă lansată de Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD), în parteneriat cu AGORA, „Grija vindecă ceea ce frica distruge”, aduce în prim-plan această realitate dureroasă, invitând comunitatea să conștientizeze și să acționeze împotriva VOG.

În sprijinul femeilor, lansăm Ghidul cu recomandări în susținerea îngrijirii obstetrice cu respect.

18 decembrie 2024, 16:48 ・ Irina Soltan

Violența obstetrică și ginecologică se manifestă sub diverse forme. VOG înseamnă proceduri efectuate fără consimțământ informat, cum ar fi epiziotomia, administrarea de oxitocină sau metoda Kristeller.
Înseamnă și comportament abuziv sau lipsit de respect din partea personalului medical, inclusiv ton ridicat, rușinare, glume sau comentarii umilitoare.

E o formă a VOG și discriminare pe baza etniei, statutului social sau alegerilor personale legate de naștere.

Datele sunt alarmante. Un studiu recent, citat în campania AGORA, arată că peste 50% dintre femeile din Republica Moldova au experimentat cel puțin o formă de violență obstetrică și ginecologică.

Violența obstetrică nu trebuie confundată cu malpraxisul medical. În timp ce malpraxisul implică erori profesionale care conduc la vătămări fizice sau pierderi financiare, VOG se referă la tratamente care încalcă drepturile fundamentale și demnitatea femeilor, chiar dacă rezultatele medicale nu sunt afectate.
Campania lansată de CPD, în parteneriat cu AGORA, subliniază câteva dintre cele mai frecvente forme de VOG: Vorbim aici de proceduri realizate fără consimțământ:

  • Epiziotomia neconsimțită: tăietură realizată pentru a facilita nașterea vaginală, aplicată fără explicații sau acord.
  • Metoda Kristeller: presiune exercitată asupra abdomenului gravidei pentru a grăbi expulzia copilului.
  • Administrarea forțată de oxitocină: hormon folosit pentru inducerea sau accelerarea travaliului, administrat fără informare prealabilă.

La fel, în istoriile umane împărtășite de mai multe femei aflăm din prima sursă de alte forme de violență obstetrică:

  • Limbaj abuziv sau umilitor: Remarci precum „Nu mai plânge, altele au trecut prin asta!” pot intensifica anxietatea femeilor.
  • Neglijare sau lipsă de sprijin emoțional: Ignorarea durerii sau a întrebărilor pacientelor este o formă frecventă de abuz.
  • Abuzuri fizice: Constrângerea poziției, imobilizarea sau alte acțiuni care limitează autonomia pacientei.

Impactul VOG asupra femeilor și familiilor

Consecințele violenței obstetrice și ginecologice sunt profunde și variate. Acestea pot trece în traume fizice, urmare a intervențiilor nejustificate, precum epiziotomiile sau presiunile abdominale, pot provoca leziuni tisulare, complicații uterine sau probleme ginecologice pe termen lung.

Multe dintre femei comunică și despre stres post-traumatic. Cele care trăiesc așa experiență traumatizantă în timpul nașterii pot dezvolta simptome precum coșmaruri, anxietate constantă sau depresie postnatală.

O altă consecință pot fi dificultățile în relația cu copilul: Experiențele negative pot afecta atașamentul emoțional și pot duce la probleme legate de alăptare.

Drepturile femeilor în timpul îngrijirii medicale

Așa cum am promovat în campania CPD, în parteneriat cu AGORA, fiecare femeie are dreptul la o experiență medicală sigură și respectuoasă. Printre drepturile fundamentale ale femeilor se numără:

  1. Dreptul la consimțământ informat: Toate procedurile medicale trebuie să fie explicate clar, iar acordul trebuie să fie liber și informat.

2. Dreptul de a fi tratată cu respect și demnitate: Personalul medical nu are voie să facă remarci jignitoare sau să ignore întrebările pacientelor.

3. Dreptul de a alege planul nașterii: Femeile au dreptul să discute și să stabilească împreună cu medicul preferințele lor legate de naștere.

4. Dreptul de a refuza anumite intervenții: Orice intervenție medicală poate fi refuzată, cu excepția cazurilor de urgență care pun viața în pericol.

5. Dreptul de a depune plângeri și reclamații: În cazul încălcării drepturilor, femeile pot solicita sprijin juridic sau pot face plângeri la instituțiile abilitate.

Ghidul cu privire la VOG poate fi accesat aici.

Campania CPD, în parteneriat cu AGORA, își propune să informeze și să sensibilizeze publicul cu privire la gravitatea VOG. „Grija vindecă ceea ce frica distruge” este mesajul care încurajează comunitatea să adopte empatia și respectul în îngrijirea medicală.

Prin promovarea drepturilor femeilor și prin creșterea transparenței în sistemul de sănătate, putem construi un viitor în care experiențele traumatizante să fie eliminate.
Totodată, este esențial ca fiecare femeie să-și cunoască drepturile și să îndrăznească să le revendice, iar comunitatea să susțină demersurile pentru o schimbare reală.

Alătură-te campaniei pe rețelele de socializare: CPD și AGORA.
Despre CPD

Creat în 1998, Centrul Parteneriat pentru Dezvoltare (CPD) este o organizație non-guvernamentală care promovează egalitatea de gen și drepturile femeilor. Prin inițiativele sale, CPD își propune să creeze o societate bazată pe respect, echitate și șanse egale pentru toți. De-a lungul anilor, CPD a devenit un pilon important al schimbării, susținând femeile din întreaga țară și încurajându-le să-și revendice drepturile.

Un grup de indivizi s-au dat drept reprezentanți ai platformei „META” în scop de înșelăciune

Polițiștii și procurorii din Criuleni au documentat activitatea infracțională a unui grup din 4 persoane bănuite de comiterea unei escrocherii, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

Cei doi bărbați de 21 și 35 de ani și două tinere de 20 și 22 de ani, toți din raioanele Orhei și Criuleni, având scopul de a sustrage bunurile unei femei de 58 de ani, din Hîrtopul Mare, raionul Criuleni, i-au comunicat că sunt reprezentanți ai platformei „META” și i-au promis profituri considerabile în urma unor investiții în compania lor.

Aceștia au reușit să obțină de la victimă suma de 195 000 lei, transferați pe cardurile bancare ale acestora.

Polițiștii din Criuleni au descins cu percheziții la domiciliile
suspecților, de unde au fost ridicate carduri bancare, laptopuri, telefoane mobile și înscrisuri despre tranzacții.

Tânărul de 21 de ani, organizatorul grupării, a primit arest pentru 30 de zile.

Conform legislației în vigoare, persoanele găsite vinovate de asemenea infracțiune riscă amendă de până la 67 500 de lei sau închisoare de la 1 la 5 ani.

Doi adolescenți, de 17 și 8 ani, prinși cu mai multe pachete cu narcotice de tip mefedronă

Polițiștilor Secției asigurare ordine publică a INSP li s-a părut suspect un Lincoln parcat într-o fâșie forestieră din sectorul Rîșcani al capitalei. În maşină se aflau două persoane, un minor de 17 ani și un tânăr de 18 ani, originari din raioanele Ocnița și Călărași, informează unica.md cu referire la un comunicat al Poliției.

La apariția echipajului de poliție, tinerii au manifestat un comportament suspect, motiv pentru care au fost efectuate măsuri suplimentare. În urma verificărilor, aceștia au declarat că dețin mai multe pachete cu drog de tip mefedronă.

Pentru documentarea acestui caz, conform normelor legale, la fața locului a fost solicitată grupa operativă din cadrul Inspectoratului de Poliție Rîşcani, care va întreprinde procedurile ulterioare de documentare.

VIDEO! A furat patru biciclete și o trotinetă din sectorul Ciocana al Capitalei. Ce riscă individul
Articolul anterior
Idei de întâlnire de Ziua Îndrăgostiților care nu sunt costisitoare
Articolul următor