Doi frați de nedespărțit, prinși 8 zile sub ruine. Salvatorii au săpat un tunel de 5 metri pentru a ajunge la ei

Arestări şi salvări miraculoase în Turcia după cutremurul care a ucis 41.000 de oameni. Alţi 15 constructori sunt anchetaţi pentru că ar fi folosit materiale de slabă calitate pentru zeci de blocuri care s-au prăbuşit. Deşi au trecut 10 zile de la seisme, salvatorii mai găsesc supravieţuitori printre ruine.

După 222 de ore, Melike a fost scoasă de sub grămezile de beton din provincia Kahramanmaras din Turcia. Femeia de 42 de ani abia dacă mai avea putere să plângă. Strigase după ajutor zeci de ore în şir. Sub o altă clădire, o altă femeie în vârstă de 77 de ani, este şi ea o supravieţuitoare. A fost scoasă la suprafaţă după 212 ore.

Nimeni nu ştie câţi oameni mai sunt sub ruine

Durerea s-a încheiat şi pentru Baki şi Muhammed, doi fraţi de nedespărţit. Salvatorii au săpat un tunel de 5 metri ca să ajungă la ei. Sub munţii de beton sfărâmat, au rezistat cum au putut. Şi-au băut propria urină şi au avut norocul să aibă în casă suplimente pentru culturişti. Sunt printre cei norocoşi. Nimeni nu ştie însă câţi oameni mai sunt sub mormanele de moloz. În Adana, operaţiunile de salvare s-au oprit. Din loc în loc, pe ruine e trecut cuvântul „gol”, semn că echipele care se ocupă cu curăţarea dărâmăturilor îşi pot începe treaba.

Tot în Adana, 15 constructori, ingineri şi ofiţeri tehnici au fost trimişi în arest, după ce 13 dintre blocurile pe care le-au ridicat s-au făcut una cu pământul. Examinând ruinele, anchetatorii spun că au descoperit că au folosit nisip din mare, nerecomandat în construcţii. Încălcarea regulilor de siguranţă în construcţii s-a făcut însă de multe ori cu complicitatea unor angajaţi ai statului.

sursa

De unde va procura Republica Moldova energie electrică în luna mai

Conform prognozei de consum a energiei electrice, prezentată de furnizorii serviciului universal de ultimă opțiune și operatorii de sistem, cantitatea totală necesară consumatorilor de pe malul drept al Nistrului în luna mai constituie aproximativ 321.069 MWh.

Potrivit Energocom, în baza graficului de furnizare a energiei electrice coordonat cu MGRES (Moldgres – Centrala termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană controlată de gigantul rus Inter RAO EES), compania va achiziționa de la această centrală cica 277.033 MWh, scrie moldstreet.com.

Aceasta reprezintă circa 86% din tot volumul de energie electrică, planificat a fi necesar pentru consumul Republicii Moldova (fără regiunea transnistreană).

Alți aproximativ 43.439 MWh – circa 13,8% din necesar – vor fi asigurați de energia electrică produsă local, de producătorii de energie din surse regenerabile și de centralele electrice cu termoficare urbane, iar restul de circa 597 MWh (mai puțin de 0,2%) vor fi achiziționați de pe bursa OPCOM din România.

Potrivit Energocom (companie cu 100% capital de stat), energia electrică de pe bursă din România va acoperi, în special, consumul în orele de vârf.

Joia Mare! Este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Mare

Săptămâna înaintea sărbătorii de Paște poartă denumirea de Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor. Este perioada în care se recomandă perioadă de rugăciune și spovedanie, pentru a fi pregătit spiritual pentru sărbătoarea Învierii Domnului. Iată ce semnificație are fiecare zi din Săptămâna Mare.

Săptămâna Patimilor reprezintă zilele care preced Învierii lui Hristos și perioada în care, în Biserica ortodoxă, în fiecare zi se țin slujbe, cu denumirea de denii, și se cântă Prohodul. Este o perioadă de post, de curățare spirituală și fiecare zi are o însemnătate aparte. Iată și explicația fiecărei zile din Săptămâna Mare.

Joia Mare

Este una dintre cele mai importante zile din Săptămâna Mare, dar și o zi în care se urmează o serie de tradiții și obiceiuri ale sărbătorii de Paște. În Vinerea Mare se amintește de Cina cea de Taină, ziua în care Iisus a luat masa alături de ucenici săi, pentru a sărbători Paștele evreiesc.

De asemenea, la acest eveniment el spală picioarele celor 12 Apostoli și spune că unul dintre ei l-a vândut.

La Cina cea de Taină, Mântuitorul instituie Sfânta Taină a Împărtășaniei și de aici se spună că pâinea, anafura, este parte din trupul lui Iisus, iar vinul este sângele Mântuitorului.

De aici, după Cina cea de Taină, Iisus merge în grădina Ghetsimani pentru a se ruga, iar de aici este ridicat de farisei și dus în fața lui Pilat.

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Fostul șef adjunct al poliției ruse a fost găsit mort în locuința sa, la câteva săptămâni după ce a primit un avertisment de la Putin
Articolul anterior
Comisia Europeană a aprobat consumul a patru specii de insecte. La ce trebuie să fie atenți consumatorii
Articolul următor