Vladimir Zelenski, niciun pas în spate: „Exclus orice acord cu Rusia care să implice cedare de teritoriu. Armele sunt singurul limbaj pe care Rusia îl înțelege”

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski exclude orice acord de pace cu Rusia care să implice vreo cedare către această din teritoriul Ucrainei, transmite joi agenția EFE, citând dintr-un interviu pe care liderul ucrainean l-a acordat postului BBC, informează Agrepres.

Zelenski stresses need to «vacate» its territories to bring Russia to  justice

„Orice compromis teritorial ne va transformă într-un stat mai slab”, consideră Zelenski, care mai crede că „armele sunt singurul limbaj pe care Rusia îl înțelege”.

„Nu este o problema de compromis în sine. Nu ne este frică de ele, în viață facem milioane de compromisuri. Dar întrebarea este „cu cine ?”. Compromisuri cu (președintele rus Vladimir) Putin? Nu, pentru că nu există încredere”, a indicat președintele ucrainean.

În interviul acordat înaintea împlinirii unui an de la lansarea campaniei militare ruse contra țării sale, Zelenski a estimat că ofensivă militară rusă de primăvară a început deja. „Atacurile ruse vin deja din mai multe direcții”, a remarcat el, exprimându-și speranța că vecinul belarus aliat al Moscovei „nu se va alătură” războiului. Dar „dacă o face, vom lupta și vom supraviețui”, a continuat el, avertizându-l cu acest prilej pe omologul sau belarus Aleksandr Lukașenko că ar face „o greșeală enormă” dacă ar permite din nou armatei ruse să folosească teritoriul Belarusului pentru a atacă Ucraina.

Pe de altă parte, Zelenski a reafirmat dorința să că Ucraina să continue apropierea de UE, atât în ce privește „valorile” cât și legăturile economice. „Acesta este drumul pe care-l alegem”, dar Ucraina are nevoie în același timp de „garanții de securitate” și „armele moderne” sunt singurele care pot „accelera” drumul către pace, a mai spus președintele ucrainean, reiterând cererile sale adresate țărilor occidentale să ofere Ucrainei mai multe arme și muniții.

El sugerase anul trecut în decembrie ceea ce a denumit a fi un „plan de pace” în 10 puncte, pe care l-a discutat, printre alții, și cu președintele SUA, Joe Biden. Zelenski cerea Rusiei în acest plan să-și retragă trupele din toate teritoriile ucrainene, inclusiv din Crimeea, și să fie restabilite frontierele de stat ale Ucrainei, așadar Moscova să accepte înfrângerea.

Kremlinul a declarat în repetate rânduri că este deschis negocierilor de pace cu Ucraina, dar că nu vede nicio dorința din partea Kievului de a face același lucru și a acuzat Ucraina că s-a retras de la negocieri, după ultimele tratative desfășurate în martie anul trecut, pentru că așa i-ar fi cerut Washingtonul.

Trupele ruse desfășoară în prezent în estul Ucrainei o ofensivă în care avansează constant, dar foarte lent și cu prețul unor mari pierderi în oameni și echipamente.

sursa

Veste tragică! Andreea Cuciuc, fiica interpretului Igor Cuciuc, s-a stins din viață în această seară

O veste tragică a zguduit lumea muzicală. Andreea Cuciuc, fiica interpretului Igor Cuciuc s-a stins din viață în această seară. Despre asta au anunțat mai mulți colegi de-ai tinerei care i-au fost alături în ultimele clipe.

Seara trecută, Andreea ar fi petrecut alături de colegii ei la Balul Bobocilor într-un local din sectorul Botanica al Capitalei. Într-un moment, tânăra s-ar fi simțit rău, iar colegii au chemat ambulanța.

Medicii ar fi încercat să o resusciteze, dar era deja prea târziu, aceștia au fost nevoiți să constate decesul.

Andreea era singurul copil în familia Cuciuc.

Unica.md aduce sincere condoleanțe familiei.

Campania națională de împădurire, lansată oficial: Mobilizare națională – 16 noiembrie

Săptămâna trecută ministrul mediului, Sergiu Lazarencu, alături de Victor Durbală, directorul Agenției „Moldsilva”, au dat start campaniei de împădurire din toamna acestui an în localitatea Mălăiești, raionul Orhei. În cadrul acestei inițiative ambițioase, peste 7.300 de hectare de teren vor fi împădurite pe parcursul anului 2024, scrie unghiul.com.

Campania face parte din Programul Național de Extindere și Reabilitare a Pădurilor și are scopul de a îmbunătăți biodiversitatea și de a contribui la combaterea schimbărilor climatice.

Detalii despre campanie
În primăvară, au fost plantați 3.300 de hectare de pădure, iar pentru această toamnă este planificată împădurirea a încă 4.000 de hectare. Din totalul suprafeței, în raionul Ungheni vor fi reîmpădurite peste 80 de hectare, implicând primăriile Măcărești, Morenii Noi, Pîrlița, Sculeni și Boghenii Noi.

Mobilizare națională
Începând cu data de 16 noiembrie, întregul Guvern se va alătura eforturilor de împădurire la Mălăiești, unde vor planta 40 de hectare de pădure. De asemenea, cetățenii din toată țara sunt încurajați să participe la acțiuni similare, fiind disponibile 440 de locații de plantare în cadrul a 160 de primării.

Declarațiile ministrului mediului
„Vom planta peste 26 de milioane de puieți în această toamnă, inclusiv specii precum stejar, frasin, salcâm și arțar, toate crescute în pepinierele „Moldsilva”. Fiecare copac plantat este un simbol al responsabilității noastre față de natură și de viitorul Moldovei”, a declarat Sergiu Lazarencu. El a evidențiat, de asemenea, cooperarea eficientă cu autoritățile locale, care au pus la dispoziție 24.000 de hectare de teren pentru împădurire de la începutul programului.

Această inițiativă are potențialul de a transforma peisajul țării și de a promova un mediu mai sănătos și mai verde pentru generațiile viitoare.

Șoferii care comit încălcări nesemnificative vor scăpa doar cu avertisment. În ce condiții?

Șoferii care vor comite încălcări fără urmări semnificative asupra ordinii și securității publice se vor alege cu avertismente, dar nu cu amenzi. O condiție este ca persoana vizată să nu fi fost sancționată pe parcursul ultimului an pentru comiterea unei fapte similare. De asemenea, trebuie să aibă achitate toate amenzile aplicate pentru faptele comise anterior, transmite IPN.

Avertismentul va fi aplicat de către agentul constatator, fără remiterea cauzei contravenționale în instanța de judecată, doar în cazurile în care sunt întrunite cumulativ cele două condiții.

Potrivit documentului, printre încălcările care vor putea fi sancționate doar cu un avertisment figurează exploatarea vehiculelor cu defecte tehnice în sistemul de frânare sau în mecanismul de direcție, în dispozitivele de iluminare ori de semnalizare, precum și conducerea unui vehicul cu numărul de înmatriculare indescifrabil sau cu placa de înmatriculare amplasată incorect. Este vorba și despre nerespectarea exigențelor de folosire a dispozitivelor de iluminat pe timp de noapte sau în condiții de vizibilitate redusă; neconectarea în faruri a luminii de întâlnire sau a luminii de deplasare pe timp de zi.

„Proiectul susține intenția responsabilizării participanților la trafic a căror acțiuni ilicite generează urmări nesemnificative ordinii și securității publice, oferind posibilitatea aplicării alternative a unei sancțiuni cu caracter nepecuniar”, se menționează în nota informativă a inițiativei legislative.

Documentul urmează să fie aprobat de Parlament în a doua lectură, care este și finală.

Rusia prezintă ,,Sula” la târgul internațional de armament din Abu Dhabi: „Are o rază de 6.000 de kilometri”
Articolul anterior
Un cecen acuzat de homosexualitate a fost arestat la Moscova. Autoritățile ruse l-au dat pe mâna oamenilor lui Kadîrov
Articolul următor