Presa internațională: Dacă Rusia va câștiga războiul din Ucraina, Moldova va fi următoarea care va cădea

Trupele rusești se mobilizează în regiunea Donbas din estul Ucrainei în vederea lansării unei ofensive de primăvară, conform observatorilor militari. Concomitent, miniștrii Apărării din NATO sunt reuniți la Bruxelles pentru a discuta problema epuizării stocurilor de muniție din cauza războiului.

Peter Zeihan, colaborator al Straight Arrow News, afirmă că SUA și aliații lor din NATO ar trebui să acorde o foarte mare atenție și accentuării tensiunii dintre Moscova și Moldova. Zeihan avertizează că Moldova, o țară mică, dar de importanță strategică, situată între România și Ucraina, ar putea fi [Zeihan afirmă de fapt că „absolut sigur va fi” – n. trad.] următoarea țară care va cădea, dacă Rusia va câștiga războiul din Ucraina, transmite g4media.ro.

Fragment din buletinul informativ „Zeihan despre geopolitică” din 15 februarie: „Moldova este unul dintre acele locuri pe care cei mai mulți oameni nu le-ar putea găsi pe o hartă, dar micimea teritoriului ei e compensată de relevanța strategică. Moldova este unul dintre punctele de acces dintre spațiul european și regiunea pe care Rusia urmărește s-o controleze. Din nefericire pentru moldoveni, această poziție vine la pachet cu o prezență constantă a rușilor – atât militară, cât și în sensul intervenției în afacerile ei interne. Pe măsură ce războiul din Ucraina face ravagii, importanța Moldovei continuă să crească. Dacă ucrainenii vor fi înfrânți, […] Moldova va fi cu siguranță următoarea țară luată în colimator”.

Transcrierea comentariului video:

Salutare tuturor, aici Peter Zeihan, vorbindu-vă dintr-un hotel cu un tapet absolut spectaculos. Au apărut multe știri legate de războiul din Ucraina, de pe un front pe care cei mai mulți nu-l urmăresc și care este aflat de fapt într-o altă țară, numită Moldova. Deci ideea acestui clip este să vă spun ce este Moldova și de ce este ea importantă.

E o țară mică, un soi de rămășiță de imperiu. Atunci când țările se transformă într-un imperiu, ele tind să absoarbă o mulțime de teritorii învecinate pe măsură ce se extind. Acest lucru face ca între granițele unui imperiu să se afle mulți oameni care, de regulă, nu sunt toți fericiți că se află acolo unde se află. Iar Moldova de astăzi se află la frontiera unde s-au întâlnit odinioară pe de o parte Imperiul Austriac, pe de alta Imperiul Otoman, iar pe de-a treia parte Imperiul Rus. E situată într-un segment de teritoriu cuprins între Munții Carpați și Marea Neagră, iar oricine a controlat acest teritoriu a fost în măsură să controleze și direcția în care se îndreaptă armatele.

Acum, umblă vorba, rușii își folosesc de-o vreme influența politică din țară pentru a pune la cale căderea guvernului, un lucru pe care eu îl consider absolut realist, întrucât după 1992 au mai făcut același lucru de cel puțin o duzină de ori. Ucrainenii i-au avertizat pe moldoveni cam cu o săptămână în urmă că o lovitură de stat e iminentă, iar acum iată-ne în acel punct. E oarecum irelevant ce detalii consider eu că sunt credibile și care nu.

Rușii au tratat dintotdeauna politica Moldovei ca pe un soi de poligon de antrenament pentru serviciile lor de spionaj, înainte de a se implica în – știi – țări importante precum Germania pentru manipulări generale. În cazul acelora dintre voi care mă urmăresc deja de o vreme, știți că eu consider că rușii își văd propriul spațiu ca fiind nesigur, întrucât există acele nouă mari puncte de acces. Și rușii consideră că dacă nu le pot securiza pe toate din punct de vedere militar, dacă nu vor amplasa niște trupe, ca pe o amprentă militară pentru descurajarea atacurilor, în absolut toate aceste puncte, nu se vor simți niciodată în siguranță.

Și, din nefericire pentru Ucraina, Ucraina se află pe drumul care unește două dintre aceste puncte. Unul dintre ele e Moldova de astăzi. Istoric vorbind, se numește breșa basarabeană și a fost locul unui număr foarte mare de conflicte între puterile europene, puterile turcești și puterile rusești. Acum, acest loc a fost integral și efectiv parte din URSS, nu din Imperiu, din însăși Uniune, până la destrămarea ei în 1992.

Și în acel an Rusia a lansat una dintre primele ei intervenții militare postsovietice, cu scopul de a rupe Moldova în două. Așa se face că există o fâșie îngustă denumită Transnistria, care este marginea estică a Moldovei, care și-a proclamat practic independența și, datorită sponsorizării Rusiei, a fost în măsură să-și mențină neîntrerupt acea independență încă din 1992. Iar în Transnistria este efectiv staționată o garnizoană de trupe rusești pentru a fi sigur că nu va fi cucerită de Moldova în general.

Acum, rușii și-au menținut mereu o prezență masivă în țară, și nu vorbim aici doar de trupe. Ei au lucrat în mod repetat pentru a se asigura că guvernul Moldovei este cât mai disfuncțional cu putință, fiindcă ei ar prefera mult mai mult să aibă între ei și spațiul european un ministat slab aflat sub influența Moscovei decât să aibă pe careva cu orice fel de opinii independente. Ce am sesizat noi pe parcursul războaielor din Ucraina e că rușii au încercat practic să folosească Moldova ca pe o pârghie, fie pentru a manipula refugiații sosiți din Ucraina lansând rachete prin spațiul aerian al Moldovei asupra unor ținte din Ucraina, fie pentru a provoca pur și simplu bătăi de cap, la modul general. Iar acesta nu e vreun lucru care să le placă prea mult autorităților moldovenești, nici populației în general.

Și, din perspectiva Rusiei, toată această situație nu este negociabilă, tot așa cum nu vor accepta niciodată nimic mai prejos de o capitulare necondiționată din partea Ucrainei, deoarece scopul lor e să ajungă să ocupe efectiv acele breșe fizice; Moldova e una dintre breșele fizice. Așadar, dacă vom ajunge cu adevărat într-o situație în care Ucraina va fi cucerită, Moldova va fi fără nicio îndoială următoarea țintă, întrucât nu e în UE, nu e în NATO și e o țară cu numai patru milioane de locuitori. Iar rușii i-au menținut deliberat atât economia, cât și politica disfuncționale vreme de 30 de ani.

Unicul scenariu alternativ demn de luat în considerare este, evident, ce se va întâmpla dacă vor câștiga ucrainenii? În acel caz ar trebui să vă așteptați la o intervenție militară ucraineană, poate chiar NATO, împotriva acelor trupe rusești din Transnistria, pentru a le expulza și pentru a include în mod formal Moldova în familia țărilor UE și NATO. Ar fi probabil de așteptat să vedem Moldova fiind în măsură să se califice mult mai curând pentru statutul de membru al ambelor organizații, întrucât disputa teritorială pe care o au ei e de ordin intern, și nu cu rușii. În plus, e o țară cu o populație mult mai puțin numeroasă și cu un teritoriu cam de 20 de ori mai mic decât al Ucrainei.

Mai mult chiar, moldovenii sunt o ramură a românilor, atât din perspectivă etnică, cât și lingvistică. Prin urmare, relațiile dintre cele două țări s-ar putea efectiv îndrepta spre integrarea într-un singur stat. Și cum România este deja în UE și NATO, acest fapt ar permite atât NATO, cât și UE să se extindă fără a se extinde formal. În orice caz, iată deci două prognoze extrem de diferite bazate pe ce se va întâmpla cu Ucraina, și aici am ajuns. Bun, pe data viitoare!”

Nota traducătorului: Straight Arrow News e o publicație americană online înființată în 2021 de un fost angajat al CNN și CNBC; politica editorială, conform propriei prezentări, se axează pe echidistanță politică și jurnalism de calitate.

Articol de Peter Zeihan (analist geopolitic, a lucrat pentru Departamentul de Stat al SUA și Stratfor; în 2012 și-a înființat propria firmă de analiză geopolitică, având printre clienți Pentagonul, mari companii și universități).

Ce sancțiuni vor primi persoanele care vor insulta profesorii

Ultragierea cadrelor didactice va fi sancționată contravențional. Un amendament în acest sens a fost înregistrat la un proiect de modificare a Codului penal și a Codului contravențional, adoptat în a doua lectură de Parlament, scrie unimedia.info.

Potrivit proectului persoanele care vor ultragia cadrele didactice riscă amenzi de până la 1250 de lei.

Totodată, jignirea premeditată a onoarei, demnității sau a reputației profesionale, însoțită de acte de huliganism și/sau vătămare corporală, va fi sancționată cu amendă de până la 7500 de lei sau cu arest contravențional de până la 15 zile.

Ministrul Educației și cercetării, Dan Perciun, a cerut reguli mai dure în instituțiile de învățământ. Mesajul lui Perciun vine la două zile după decesul Nataliei Manea, directoarea gimnaziului „Dumitru Roman” din satul Drochia, găsită strangulată în incinta sălii de sport din instituție.

Lumea Copilăriei – trei zile magice de distracție și aventură!

În perioada 31 mai – 2 iunie, parcul Alunelul, din Chișinău, va deveni epicentrul bucuriei, găzduind evenimentul extraordinar – Lumea Copilăriei, la cea de-a 2-a ediție.

Acest festival memorabil, dedicat celor mici, promite să transforme fiecare zi într-o aventură de neuitat, plină de zâmbete, muzică și surprize. 

Evenimentul aduce pe scenă unii dintre cei mai îndrăgiți artiști pentru pici și adolescenți.

Iuliana Beregoi, Cleopatra Stratan, Kamelia Melnic, Ciao Patricia, Reghina Alexandrina și mulți alții, vor electriza publicul cu un spectacol senzațional. 

Clounella, cu numerele sale de clovnerie pline de umor, va crea zâmbete și hohote de râs.

Totodată, Arry Production Studio, promite să facă un SHOW de excepție.

Lumea Copilăriei nu se oprește doar la concerte, festivalul este gândit să fie un adevărat paradis pentru copii și un refugiu de relaxare pentru părinți, cu o gamă variată de activități și experiențe interactive.

Ateliere de creație, jocuri și concursuri cu premii atractive, zone distractive și multe dulciuri, într-un decor spectaculos.

Intrarea este liberă, iar organizatorii promit o experiență unică.

Organizator: iTicket

Partener General: VISA, OTP Bank

Parteneri: Primăria Municipiului Chișinău, Pretura Buiucani, Dr. Romaniuc4Kids

Parteneri media: JurnalTV, GurinelTV, KISSFM

Un mire a descoperit, după nuntă, că s-a căsătorit cu un bărbat. Ce scop avea „mireasa”

Un tânăr din Indonezia, proaspăt mire, a aflat că femeia pe care o credea soția sa era de fapt un bărbat care l-a înșelat cu privire la identitatea sa. Presupusa mireasă îi voia doar banii, scrie evz.ro.

Astfel, la mai puțin două săptămâni de la nuntă, bărbatul, identificat sub numele de AK de presa locală, în vârstă de 26 de ani, a descoperit că aleasa inimii e un bărbat. Mai comic e faptul că cei doi aveau o relație de peste un an.

Un mire din Indonezia s-a căsătorit cu un bărbat, fără să știe

Cei doi s-ar fi cunoscut pe Instagram în cursul anului trecut, iar la scurt timp s-au întâlnit și față-n față, pentru a-și oficializa relația.

În tot acest timp, mirele nu a bănuit nimic despre iubita lui, despre care se crede că s-ar numi Adinda Kanza.

Indonezianul nu a bănuit nimic pe tot parcursul relației și pentru că „ea” purta întotdeauna un niqab, o pânză tradițională purtată de unele femeile musulmane, care acoperă complet capul și fața purtătorului cu excepția ochilor.

Viitoarea sa soție i-a comunicat lui AK că este o musulmană devotată și că nu mai are familie în viață.

Cei doi s-au căsătorit într-o mică ceremonie la domiciliul lui AK pe 12 aprilie, iar Kanza a contribuit cu o zestre formată din cinci grame de aur.

Semnele de întrebare au apărut după căsătorie

Imediat după nuntă, AK a simțit că ceva e în neregulă, mai ales având în vedere că „ea” a persistat în a purta niqab-ul în interiorul casei, chiar dacă tradiția musulmană îi permitea să îl înlăture în prezența soțului său în propria lor locuință.

De asemenea, Kansa a refuzat să aibă relații intime cu noul ei soț și a invocat mereu că nu se simte bine sau că e la menstruație.

Când a devenit suspicios, bărbatul a decis să cerceteze mai mult trecutul noii sale soții, și a fost șocat să afle că, de fapt, „aceasta” avea de fapt o familie.

Mai mult, părinții miresei sale au fost și ei uimiți să știe că au un ginere. Ei au fost cei care i-au dezvăluit și că nu au o fată, ci un fiu.

Republica Moldova va avea curse aeriene directe cu SUA
Articolul anterior
Preţul gazului în Europa a scăzut sub 50 de euro pe megawatt-oră
Articolul următor