Peste 84.000 de clădiri din Turcia s-au prăbușit ori au fost avariate grav în urma cutremurelor

Peste 84.000 de clădiri din Turcia fie s-au prăbuşit, fie au fost grav avariate în urma celor două cutremure majore produse pe 6 februarie, a declarat vineri ministrul turc pentru urbanism, Murat Kurum, informează digi24.ro.

Peste 84.000 de clădiri din Turcia s-au prăbușit ori au fost avariate grav de cutremurele din 6 februarie

Mai mult de 7.000 de angajaţi au analizat peste 684.000 de clădiri din 11 provincii, în cazul a 84.726 dintre acestea constatându-se că au fost distruse sau grav avariate, a declarat reporterilor Murat Kurum.

Clădirile avariate trebuie demolate urgent, a precizat ministrul, care i-a îndemnat pe locuitori să nu se apropie de acestea. Murat Kurum a precizat că guvernul va începe din luna martie lucrări ample de reconstrucţie în mai multe oraşe puternic afectate şi şi-a luat angajamentul ca noile proiecte rezidenţiale să fie alese cu cea mai mare grijă, după studii amănunţite asupra terenului.

Autorităţile turce au fost criticate pentru aplicarea laxă a reglementărilor în construcţii, una dintre posibilele cauze ale numărului mare de morţi în urma cutremurelor. Peste 50 de persoane, inclusiv antreprenori, au fost arestate în legătură cu clădirile prăbuşite, a relatat agenţia de presă de stat Anadolu. Primul cutremur, cu magnitudinea 7,7, a lovit Turcia şi Siria la primele ore ale zilei de 6 februarie. Un alt seism major s-a produs în aceeaşi zi, în jurul prânzului.

Au urmat peste 4.700 de replici, conform Autorităţii pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă (AFAD) din Turcia. Doar în Turcia, numărul deceselor înregistrate până vineri se ridică la 38.044.

Alte câteva mii de persoane au murit în Siria vecină, ţară afectată de conflicte, în care răspunsul la dezastru a fost întârziat de tensiunile de politică internaţională şi de infrastructura defectuoasă.

Doliu la Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”. S-a stins din viață artista de cor Angela Isac

S-a stins din viață Angela Isac, artista de cor a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” din Chișinău. Un anunț în acest sens a fost făcut de colectivul teatrului, care a adresat un mesaj de condoleanțe.

Angela Isac a activat timp de peste 21 ani în cadrul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, scrie realitatea.md.

„Cu profundă tristețe, colectivul Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” anunță trecerea în neființă a doamnei Angela Isac, artista de cor care a fost alături de noi timp de peste 21 de ani. Angela Isac a fost o prezență constantă, fiind înalt apreciată de întreg colectiv al teatrului.

În această perioadă dificilă, dorim să transmitem cele mai sincere condoleanțe familiei și prietenilor îndurerați. Gândurile noastre sunt alături de voi. Angela Isac va rămâne mereu în amintirile noastre ca o artistă desăvârșită și o persoană minunată. Dumnezeu s-o odihnească în pace”, se arată în mesajul publicat pe pagina de Facebook a Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

Ministrul afacerilor externe, Mihai Popşoi, a avut întrevederi cu ambasadorii Greciei și Slovaciei

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe, Mihai Popşoi, a avut vineri, 31 ami, întrevederi cu ambasadorul Greciei, Nikolas Krikos, şi cu ambasadorul Slovaciei, Pavol Ivan.

În cadrul discuţiilor cu ambasadorul Nikolas Krikos, Popşoi a salutat deschiderea în acest an a ambasadei Greciei la Chişinău, fapt ce confirmă dinamica ascendentă a relaţiilor bilaterale şi intensitatea dialogului politic la nivel înalt dintre cele două ţări, transmite infotag.md.

 Părţile au apreciat stadiul cooperării economice şi au discutat perspectivele de aprofundare a cooperării în sectorul turismului, în contextul lansării unui zbor direct Atena-Chişinău, precu m şi alte domenii de interes pentru ambele ţări. 

Părţile au reiterat importanţa eforturilor depuse de autorităţile moldoveneşti în vederea demarării negocierilor de aderare la UE şi a sprijinului acordat de Grecia în acest sens. 

În cadrul întrevederii cu ambasadorul slovac, oficialii au discutat subiectele prioritare de pe agenda bilaterală, reiterând starea excelentă a relaţiilor bilaterale. Părţile au subliniat importanţa promovării dialogului interparlamentar şi a cooperării economice şi sectoriale între cele două ţări.

În primele trei luni ale anului curent, salariile din Moldova au crescut cu 14,7%

În primul trimestru al anului 2024, salariul mediu lunar brut a constituit 13.170,3 lei, fiind în creștere cu 14,7% față de perioada respectivă al anului 2023 și cu 1,7% mai mic față de trimestrul IV 2023.

Biroul Național de Statistică informează că, în primele trei luni ale anului 2024:

  • câștigul salarial mediu lunar brut, la unitățile din sectorul real cu 4 și mai mulți salariați și toate instituțiile bugetare, a constituit 13170,3 lei, fiind în creștere cu 14,7% față de trimestrul I 2023 și cu 1,7% mai mic față de trimestrul IV 2023;
  • indicele câștigului salarial real (calculat ca raport între indicele câștigului salarial nominal brut și indicele prețurilor de consum), față de trimestrul I 2023, a fost de 110,0%, astfel, câștigul salarial s-a majorat în termeni reali cu 10,0%;
  • numărul mediu al salariaților, comparativ cu trimestrul I 2023, s-a redus cu 0,1%.

Cele mai mari valori ale câștigului salarial mediu lunar, în trimestrul I 2024, s-au înregistrat în activitățile:

  • informații și comunicații 32372,5 lei;
  • activități financiare și de asigurări – 24513,5 lei;
  • producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 18522,6 lei.

Cele mai mici valori ale câștigului salarial mediu lunar s-au înregistrat în:

  • agricultură, silvicultură și pescuit – 8201,8 lei;
  • activități de cazare și alimentație publică – 8605,6 lei;
  • artă, activități de recreere și de agrement – 9726,4 lei.

Comparativ cu trimestrul I 2023, câștigul salarial a crescut în toate activitățile economice. Cele mai semnificative creșteri s-au înregistrat în:

  • industria extractivă – cu 23,5%;
  • distribuția apei; salubritate, gestionarea deșeurilor, activități de decontaminare – cu 21,0%;
  • tranzacții imobiliare – cu 19,7%.

Preţul gazului în Europa a scăzut sub 50 de euro pe megawatt-oră
Articolul anterior
Tragedie în Bulgaria: 18 migranţi, găsiţi morţi într-un camion abandonat
Articolul următor