Peste 84.000 de clădiri din Turcia s-au prăbușit ori au fost avariate grav în urma cutremurelor

Peste 84.000 de clădiri din Turcia fie s-au prăbuşit, fie au fost grav avariate în urma celor două cutremure majore produse pe 6 februarie, a declarat vineri ministrul turc pentru urbanism, Murat Kurum, informează digi24.ro.

Peste 84.000 de clădiri din Turcia s-au prăbușit ori au fost avariate grav de cutremurele din 6 februarie

Mai mult de 7.000 de angajaţi au analizat peste 684.000 de clădiri din 11 provincii, în cazul a 84.726 dintre acestea constatându-se că au fost distruse sau grav avariate, a declarat reporterilor Murat Kurum.

Clădirile avariate trebuie demolate urgent, a precizat ministrul, care i-a îndemnat pe locuitori să nu se apropie de acestea. Murat Kurum a precizat că guvernul va începe din luna martie lucrări ample de reconstrucţie în mai multe oraşe puternic afectate şi şi-a luat angajamentul ca noile proiecte rezidenţiale să fie alese cu cea mai mare grijă, după studii amănunţite asupra terenului.

Autorităţile turce au fost criticate pentru aplicarea laxă a reglementărilor în construcţii, una dintre posibilele cauze ale numărului mare de morţi în urma cutremurelor. Peste 50 de persoane, inclusiv antreprenori, au fost arestate în legătură cu clădirile prăbuşite, a relatat agenţia de presă de stat Anadolu. Primul cutremur, cu magnitudinea 7,7, a lovit Turcia şi Siria la primele ore ale zilei de 6 februarie. Un alt seism major s-a produs în aceeaşi zi, în jurul prânzului.

Au urmat peste 4.700 de replici, conform Autorităţii pentru Gestionarea Dezastrelor şi a Situaţiilor de Urgenţă (AFAD) din Turcia. Doar în Turcia, numărul deceselor înregistrate până vineri se ridică la 38.044.

Alte câteva mii de persoane au murit în Siria vecină, ţară afectată de conflicte, în care răspunsul la dezastru a fost întârziat de tensiunile de politică internaţională şi de infrastructura defectuoasă.

Agresorii familiali vor fi trecuți într-un registru

În Republica Moldova va fi creat un registru al agresorilor în cazurile de violență împotriva femeilor și violență în familie. Conceptul sistemului informațional a fost aprobat miercuri de Guvern. Acesta va conține informații detaliate despre cazurile de violență – date despre agresori, victime, măsurile de protecție aplicate sau deciziile adoptate în privința agresorilor familiali, transmite IPN.

„Sub forma unui registru, autoritățile vor avea acces rapid la informațiile relevante pentru a crea un mediu mai sigur pentru comunitate”, a declarat ministra afacerilor interne, Daniella Misail-Nichitin.

Registrul va stoca informații despre toate formele de violență: fizică, psihologică, sexuală, economică sau spirituală.

Violența rămâne o realitate dură în Moldova: cel puțin 22 de femei au murit maltratate de la începutul anului. Cifra este comparabilă cu cea din anul trecut, când în aceeași perioadă, 21 de femei au decedat maltratate.

Guvernul propune stare de urgență pentru 60 de zile

Cabinetul de miniștri propune Parlamentului să declare stare de urgență pe întreg teritoriul țării pe un termen de 60 de zile, începând cu data de 16 decembrie. Hotărârea a fost aprobată în ședința de miercuri a executivului, transmite IPN.

În proiect se face trimitere la raportul Comisiei pentru Situații Excepționale privind necesitatea declarării stării de urgență.

„Sistarea furnizării de gaze naturale către regiunea transnistreană de către Gazprom, în baza contractului existent între Moldovagaz și Gazprom, va genera o iminentă criză umanitară în regiune, precum și riscuri inevitabile pentru asigurarea stabilității sectorului electroenergetic pe întreg teritoriu al Republicii Moldova, pe ambele maluri ale Nistrului”, a declarat vicepremierul pentru reintegrare, Oleg Serebrian.

Doi străini, reținuți după ce au sustras bani din geanta unui bărbat, în timp ce se aflau într-un local din Capitală

Doi bărbați de 25 și 53 de ani, de origine străină, au fost arestați pentru 30 de zile, după ce au sustras bani dintr-o geantă, în timp ce se aflau într-un local din sectorul Centru al capitalei, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Poliția a fost sesizată de către victimă, un bărbat de 42 de ani, care a comunicat că în timp ce se afla în incinta unui local, a observat lipsa mijloacelor bănești în sumă de peste 1500 de euro și 1 000 de lei.

În cadrul măsurilor întreprinse de ofițerii INI și cei de investigație ai Inspectoratului de Poliție Centru, bărbații au fost reținuți în timp ce urmau să părăsească țara. La ei a fost depistată o parte din banii sustrași.

Conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă închisoare de până la 4 ani.

Preţul gazului în Europa a scăzut sub 50 de euro pe megawatt-oră
Articolul anterior
Tragedie în Bulgaria: 18 migranţi, găsiţi morţi într-un camion abandonat
Articolul următor