15 tineri ambasadori europeni au vizitat regiunea de sud a Moldovei

Un grup format din 15 tineri ambasadori din România, Franța, Italia, Polonia, Suedia, Letonia, Portugalia și Marea Britanie a vizitat regiunea Cahul.

15 tineri ambasadori europeni au vizitat regiunea de sud a Moldovei

Aceștia s-au întâlnit cu tinerii antreprenori din sudul țării, rezidenți ai incubatorului de afaceri, au vizitat un laborator digital performant din cadrul unui liceu și au participat la o dezbatere cu studenții Universității de Stat „B.P. Hașdeu”.

Vizita are loc în contextul Anului European al Competențelor, care își propune să dea un nou impuls învățării pe tot parcursul vieții, permițând oamenilor și întreprinderilor să contribuie la tranziția ecologică și digitală, sprijinind inovarea și competitivitatea.

15 tineri ambasadori europeni au vizitat regiunea de sud a Moldovei

Aflați într-o vizită de trei zile în Republica Moldova, tinerii ambasadori europeni au ținut să viziteze regiunea de sud, care este astăzi un important centru economic, turistic și digital al țării. 

„Sunt îndrăgostită de Moldova, de oamenii de aici și sunt foarte impresionată de efortul care a fost depus la Cahul. Pentru prima dată am venit aici în 2018 și chiar văd diferența după acești cinci ani. Sunt în mod constant impresionată de oamenii care își dezvoltă țară și au dorința de a învăța”, a declarat Joanna Bagadzinska, tânără ambasadoare europeană din Polonia. 

Însoțiți de mai mulți oficiali ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, precum și ai Ambasadei Suediei, tinerii au făcut o primă oprire la Incubatorul de Afaceri din Cahul. Fondat în 2017, acesta contribuie la dezvoltarea mediului de afaceri, oferind atât rezidenților, cât și potențialilor antreprenori mentorat și consultanță. 

15 tineri ambasadori europeni au vizitat regiunea de sud a Moldovei

Ulterior, tinerii au avut ocazia să viziteze Laboratorul Digital, creat în cadrul Liceului Teoretic „Piotr Rumeantev” din Cahul, cu sprijinul EU4Moldova: Startup City Cahul. Aici, 550 de elevi ai liceului au acces la 20 de calculatoare performante, o tablă interactivă, o imprimantă multifuncțională, cameră web etc. Astăzi, în instituțiile de învățământ din regiunea de sud funcționează nouă astfel de laboratoare digitale complet echipate pentru studierea disciplinelor viitorului, urmând a fi create în timpul apropiat alte șase. 

„În acest laborator digital, elevii se pregătesc pentru a se integra ușor pe piața muncii actuale și studiază profesiile viitorului. În prezent, aici studiază și 18 elevi din Ucraina, care s-au integrat foarte bine în sistemul de învățământ”, a declarat directoarea Liceului Teoretic „Piotr Rumeantev”, Valentina Onița. 

De asemenea, oaspeții au făcut un tur al Târgului de Oportunități UE, în cadrul căruia și-au prezentat ofertele mai multe proiecte regionale, finanțate de Uniunea Europeană. Acestea contribuie la digitalizarea afacerilor din regiune, oferă oportunități de învățare pentru tineri și sprijin pentru antreprenori. 

15 tineri ambasadori europeni au vizitat regiunea de sud a Moldovei

„Ne dorim foarte mult să dezvoltăm agroturismul, vrem să facem o agropensiune așa cum încă în zona de sud nu există, evident că este foarte mult de lucru. Atunci când ferma mea, astăzi, datorită suportului Uniunii Europene, crește pe ruinele unui fost colhoz, celor din jur nu le vină să creadă schimbarea sau inovația pe care am adus-o în zona respectivă. Vom dezvolta regiunea, vom dezvolta locurile în care vrem să trăim. Cel mai important pentru mine e că zi de zi eu sunt alături de soția mea, de copiii mei și pentru mine aceasta este mai presus decât orice bani pe care i-aș putea câștiga în străinătate”, a declarat antreprenorul Victor Voina, care deține un restaurant în regiunea Cahul. 

În cadrul Târgului de Oportunități UE, proiectul EU4Moldova: Startup City Cahul și-a prezentat oferta educațională, mai cu seamă cursurile de robotică și programare pentru copii și adolescenți, cursurile de competențe digitale pentru publicul larg, programele de sprijin pentru întreprinderile mici și mijlocii din regiune, programe de ghidare în carieră etc. 

„Sunt sigur că, datorită suportului continuu al Uniunii Europene, regiunea Cahul va fi o regiune care va continua să crească și să se dezvolte, care va deveni un bun exemplu de creștere economică incluzivă și sustenabilă”, a declarat Adam Gradzioki, șef adjunct al Secției cooperare, Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova.

„Credem că viitorul Republicii Moldova este să lucreze asupra promovării antreprenoriatului printre tineri, vorbim mai ales despre sectorul IT, care a crescut foarte mult în ultimii 10 ani și care cred că are un potențial mare pentru viitor”, a declarat Thomas Alveteg, șef adjunct al Departamentului cooperare pentru dezvoltare, Ambasada Suediei în Republica Moldova.

Rețeaua tinerilor ambasadori europeni (YEA) este o rețea de comunicare apolitică și voluntară, al cărei scop este să sporească nivelul de conștientizare despre cooperarea UE cu țările sale partenere din regiunea de est a Europei. Inițiativa YEA a fost creată de Uniunea Europeană în 2016. În prezent există peste 900 de tineri ambasadori europeni, care reprezintă 34 de state.

15 tineri ambasadori europeni au vizitat regiunea de sud a Moldovei

A fost dat startul sezonului estival 2024 la „Teatrul de Vară”

Primăria Municipiului Chișinău a dat start sezonului estival 2024, la „Teatrul de Vară”, cu un concert memorabil și emoționant, în memoria lui Ion Aldea Teodorovici, sub genericul „Mi-a fost dorul, dor pribeag”, într-un recital susținut de Cristofor Aldea-Teodorovici, Simona și Orchestra Națională de Cameră.

Astfel, cu ocazia redeschiderii stagiunii de vară, la „Teatrul de Vară”, din Parcul „Valea Morilor”, a avut loc o seară magică și plină de emoții, într-o atmosferă de primăvară încântătoare, pe melodiile inconfundabile ale lui Ion Aldea Teodorovici, rememorând miilor de oameni prezenți la spectacol de talentul inconfundabil al mareului artist.

Prezentă la eveniment, viceprimarul Angela Cutasevici a declarat că, sezonul estival 2024 nu putea începe mai frumos de atât, adunând la un loc, un spectacol memorabil și oameni frumoși.

„Este de datoria noastră, a tuturor, să ținem vie memoria oamenilor emblematici ai neamului nostru, iar Ion Aldea-Teodorovici este unul dintre aceștia”, a declarat Angela Cutasevici.

În actualul sezon estival, Primăria Capitalei va organiza la „Teatrul de Vară” evenimente culturale de calitate pentru locuitorii și oaspeții Capitalei, urmând să ofere iubitorilor de frumos noi oportunități de a participa până în toamnă la concerte/activități de divertisment și cultură în aer liber.

Directoarea gimnaziului din satul Drochia, găsită fără suflare în sala de sport a instituției

Directorul unui gimnaziu din raionul Drochia a fost găsită fără viață chiar în instituția de învățământ. Cadavrul a fost depistat în 18 mai, în jurul orei 19:40, în sala de sport a instituției, scrie sinteza.org.

Corpul femeii, în vârstă de 38 de ani, a fost îndreptat spre examinarea medico-legală pentru stabilirea exactă a cauzei decesului.

Pentru NewsMaker, ofițerul de presă din cadrul Inspectoratului General al Poliției, Svetlana Talpă a declarat că, în seara zilei de 18 mai, poliția din Drochia a fost sesizată că în sala de sport a unei instituții de învățământ dintr-o localitate din raionul Drochia ”a fost depistat cadavrul strangulat al unei femei”.

Oamenii legii au fost sesizați de către un angajat al instituției de învățământ. Polițiștii au fost anunțați că femeia, în vârstă de 38 de ani, a fost angajată a instituției. Cadavrul a fost depistat în jurul orei 19:40.

”Pe suprafața corpului neînsuflețit al femeii nu au fost depistate alte semne de moarte violentă. Corpul acesteia a fost îndreptat spre examinarea medico-legală pentru stabilirea exactă a cauzei decesului. Pe caz a fost inițiat un proces penal pentru stabilirea tuturor circumstanțelor”, a menționat ofițerul de presă.

Între timp, reprezentanții Gimnaziului ”Dumitru Roman” din satul Drochia au menționat pe o rețea de socializare că a încetat din viață directoarea instituției de învățământ.

Două remorci, cuprinse de flăcări în sectoarele Centru și Ciocana

Pompierii IGSU au lichidat flăcările ce au cuprins două remorci în capitală.

În noaptea zilei de 20 mai 2024, pompierii din capitală au fost solicitați pentru a stinge flăcările, care au cuprins două remorci.

Primul caz a avut loc pe strada Ismail 116. La fața locului au intervenit 3 echipe de pompieri, care au stabilit că focul a afectat o remorcă încărcată cu bunuri materiale, parcată pe carosabil în preajma unei stații de alimentare. Angajații IGSU au reușit localizarea promptă a incendiului, evitând răspândirea focului. Incendiul a fost stins complet la ora 05:58. În urma arderii a ars complet remorca încărcată cu bunuri materiale și cinci generatoare pe benzină.

Tot în dimineața zilei de azi, pompierii au stins o altă remorcă, care a fost parcată pe strada Nicolae Milescu Spătarul 30 din capitală. Apelul a fost înregistrat la 05:13. Pentru stingerea arderii a intervenit o echipă de salvatori IGSU, care a reușit lichidarea flăcărilor la ora 07:14. Potrivit IGSU, focul a distrus complet remorca, încărcată cu echipament scenic și pânză pentru scenă.

Cauza și circumstanțele izbucnirii incendiilor urmează a fi stabilite de specialiști.

Potrivit IGSU în ultimele 24 de ore salvatorii și pompierii au intervenit în 36 situații de risc.

O scrisoare pierdută în 1916 a ajuns la destinație la mai mult de un secol de la expediere
Articolul anterior
Zaharova: Moldova încearcă să asimileze populația vorbitoare de rusă
Articolul următor