Prigojin acuză lipsa de muniție a mercenarilor ruși Wagner pe frontul din Ucraina

Evgheni Prigojin susține că mercenarii Wagner au o problemă majoră cu aprovizionarea, pentru că a supărat conducerea de la Kremlin. Nu mai are muniție pentru armata sa privată, și trebuie să „meargă şi să îşi ceară scuze” cuiva „de sus” ca să rezolve problema.

Peste 30.000 de mercenari Wagner au murit în Ucraina, potrivit Casei Albe -  HotNews.ro

Oligarhul dezvăluie că i s-a spus că trebuie să „meargă şi să îşi ceară scuze” cuiva „de sus”, pe care l-a supărat, dar susţine că nu ştie despre cine e vorba, transmit CNN și The Guardian, preluate de news.ro.

„Problemele pe care le-am ridicat cu privire la muniţie, din păcate, rămân nerezolvate. Şi aceasta este o problemă majoră”, spune Prigojin într-o înregistrare audio postată de echipa sa pe canalul oficial de Telegram.

Şeful Wagner crede că există suficientă muniţie în Rusia, deoarece „industria a atins nivelurile necesare” şi poate asigura necesarul ţării, dar mărturiseşte că nu poate rezolva această problemă, „în ciuda tuturor cunoştinţelor şi conexiunilor” pe care le are.

Prigojin susține că a aflat că trebuie să adreseze scuzele sale unei persoane sus-puse, cu care are o „relaţie dificilă” pentru a rezolva problema, dar adaugă că nu ştie cine este acea persoană.

„Cui ar trebui să îmi cer scuze? În faţa cui ar trebui să mă ploconesc? La 140 de milioane de ruşi! Vă rog să-mi spuneţi în faţa cui ar trebui să mă înclin pentru ca băieţii mei să moară de două ori mai puţini decât astăzi. Astăzi, de două ori mai mulţi luptători ai PMC Wagner şi ai altor unităţi militare pe care nu le putem acoperi, mor în fiecare zi din cauza lipsei totale de obuze, când nu ni se permite să folosim ceea ce există în depozite”, se plânge liderul Wagner.

Vorbind uneori cu o voce ridicată şi înjurând ocazional, Prigojin spune că persoanele nespecificate pe care le acuză pentru lipsa de muniţie „mănâncă micul dejun, prânzul şi cina din farfurii de aur” şi îşi trimit rudele în vacanţă în Dubai, o destinaţie populară pentru elita rusă.

Prigojin a criticat generalii Rusiei

Prigojin, care nu are o funcţie oficială, supranumit şi „Bucătarul lui Putin” din cauza relaţiei sale apropiate cu liderul rus, a apărut tot mai mult în public în ultima vreme, exprimând critici la adresa unora dintre generalii armatei ruse.

Prigojin a mai spus în înregistrare că Wagner nu a avut astfel de probleme cu muniţia atunci când generalul Serghei Surovikin era la comanda operaţiunilor armatei ruse în Ucraina. Surovikin, considerat un apropiat al său, a fost înlocuit de generalul Valeri Gherasimov, şeful Statului Major rus, în ianuarie.

„Cei care ne împiedică să câştigăm acest război lucrează direct pentru inamic”, a acuzat el.

Marșul Solidarității a paralizat traficul din centrul capitalei. Transportul public a fost redirecționat

Primăria municipiului Chișinău informează despre traficul afectat din centrul capitalei în urma desfășurării „Marșului Solidarității”. Prin urmare, este blocată circulația troleibuzelor care traversează strada București.

„Prin urmare la indicația agenților de patrulare, troleibuzele sunt redirecționate după cum urmează:

– Ruta nr. 28 circulă pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, tur/retur;

– Ruta nr. 34 – redirecționată pe str. Ștefan cel Mare – str. Ciuflea;

– Ruta nr. 17 – redirecționată pe bd. Dacia – str. Ciuflea – bd. C. Negruzzi – Gara Feroviară.

Menționăm că, la indicația agenților de patrulare pot apărea redirecționări inopinante”, se arată în comunicatul emis de Primăria municipiului Chișinău.

Parisul va testa taxiurile zburătoare în timpul Jocurilor Olimpice

Taxiurile zburătoare vor fi testate deasupra Parisului în timpul Jocurilor Olimpice din 2024, a anunțat ministrul francez al Transporturilor, Patrice Vergriete. Noile vehicule nu vor disponibile pentru publicul larg.

Parisul va testa taxiurile zburătoare în timpul Jocurilor OlimpiceImagine simbol

„Vom experimenta această premieră mondială în timpul Jocurilor Olimpice. Este un progres tehnologic care ar putea fi de folos”, a spus Vergriete, potrivit ziarului Le Parisien, transmite adevarul.ro.

Taxiul aerian VoloCity de la Volocopter a trecut prin peste 2.000 de teste, dar aceasta va fi prima dată când va fi folosit în public.

Potrivit companiei, „taxiul aerian VoloCity este pregătit să transporte pasageri între noduri cheie din transport, cum ar fi gările și aeroporturile. Acest lucru va permite transportul fără opriri și mai rapid”.

Taxiul are doar două locuri și funcționează cu ajutorul unui motor electric și ar putea fi utilizat, în viitor, în principal ca ambulanță și pentru alte servicii de urgență.

Scopul principal al testării în timpul jocurilor este de a evalua costurile operaționale și nivelurile de zgomot.

Pentru a transporta pasageri în mod comercial, VoloCity trebuie să obțină certificare de la Agenția UE pentru Siguranța Aviației (EASA). Volocopter își propune să primească certificarea până în toamna acestui an.

La începutul acestui an, compania a fost aproape de faliment, după ce a investit aproximativ 650 de milioane de dolari în dezvoltare.

Acum, după ce a realizat primele modele, compania se confruntă cu o opoziție în Franța. Sunt voci care spun că taxiul nu este chiar atât de nepoluant, iar autoritatea franceză de mediu a măsurat nivelul de zgomot al unui taxi aerian în zbor la 65 de decibeli și a concluzionat că nu a fost atât de silențios pe cât promiteau reprezentanții firmei.

O organizație de mediu, French Nature Environment, a lansat o petiție pentru interzicerea vehiculelor și are peste 15.500 de semnături.

Potrivit Politico, conceptul de taxiuri aeriene de la Paris în timpul Jocurilor Olimpice a apărut de la președintele francez Emmanuel Macron, cu scopul de a prezenta inovația în Franța.

Dirk Hoke, CEO al Volocopter, consideră că taxiurile aeriene vor face concurență serioasă transportul tradițional la sol până la sfârșitul deceniului.

Doi tineri inventatori din Republica Moldova au obținut medalia de aur la un concurs desfășurat în SUA

Doi tineri inventatori din Moldova au obținut medalia de aur, la concursul internațional de invenții Genius. Anterior, tinerii s-au calificat în marea finală internațională a concursului, care a avut loc la Universitatea Rochester în SUA.

Doi tineri inventatori din Republica Moldova au obținut aurul în SUAFoto: newsmaker.md

La acel moment, Universitatea Rochester le-a oferit deja o bursă parțială dacă vor dori să studieze în cadrul instituției. Acum, cu un loc pe podiumul finalei, bursa tinerilor a devenit și mai mare. Precizările au fost făcute de de tatăl unuia dintre tineri, transmite newsmaker.md.

Tatăl unuia dintre tinerii inventatori a scris pe o rețea de socializare că fiul său Gabriel și prietenul lui Valeriu au participat la concursul internațional de invenții Genius. Tinerii s-au calificat în marea finală internațională, care a avut loc la Universitatea Rochester din statul New York, SUA.

„Universitatea Rochester le-a oferit deja o bursă parțială dacă vor să studieze la ei (dacă iau loc pe podium în finala, bursa devine și mai mare)”, a scris bărbatul pe o rețea de socializare pe 12 iunie.

Iar în seara zilei de 15 iunie, el a anunțat că „cei doi tineri inventatori din Moldova au luat medalia de AUR”.

„Ieri seară au fost anunțate rezultatele, spuneam ca însăși performanța de a fi ajuns în finală era admirabilă, dar juriul a apreciat proiectul din Moldova cu medalia de AUR, totuși – acea invenție a lor de extragere autonomă a apei din aer, care funcționează cu energie solară prin panouri fotovoltatice ajustabile, cu baterie LFP pentru stocare surplus, care poate fi pusă oriunde în câmp și poate produce 15 litri de apă mineralizată potabilă pe zi la scară mică sau tone de apă pe zi pentru irigare în agricultură la scară mare.

Acești tineri din Moldova au fost ascultați aici, juriul de aici chiar s-a uitat în cifre, parametri, impact real din lumea reală, costuri de producție, experiența lor de concepere a produsului și ce beneficiu aduce invenția pentru rezolvarea a două probleme majore globale – apa potabilă și alimentele. Le-au dat întrebări profunde, ca de la ingineri la ingineri. Și la urmă au oferit echipei din Moldova medalia de aur la acest concurs prestigios”, a comunicat bărbatul.

Imagini ireale de luptă surprinse de bodycam-ul unui soldat ucrainean, care încearcă singur să respingă un atac al rușilor lângă Bahmut
Articolul anterior
O femeie a născut la scurt timp după ce a fost salvată de sub ruine, în Turcia. Veste tristă despre soțul ei
Articolul următor