Republica Moldova ar putea începe negocierile privind aderarea la UE chiar la sfârșitul acestui an

În cadrul Adunării Parlamentare „Euronest” de la Chișinău, a fost adoptată o rezoluție prin care se cere Comisiei Europene și Consiliului UE să facă demersurile necesare pentru începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina până la finalul acestui an, anunță europarlamentarul român Siegfried Mureșan.

Drapelul Republicii Moldova, Europa, Italia Noi ! mari si mici, Флаг  Молдова, Европа, Италия, Новые

Rezoluția privind importanța strategică a începerii negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Moldova a fost inițiată de Grupul Partidului Popular European și a fost adoptată astăzi, cu largă majoritate, de membrii Adunării „Euronest!”: 36 de voturi pentru, 0 împotrivă și o abținere. 

În textul rezoluției, se cere și integrarea graduală a Republicii Moldova și Ucrainei în Piața Unică Europeană înainte de finalizarea negocierilor de aderare. 

„Astfel, prin integrarea celor două țări la Piața Unică, cetățenii Ucrainei și Republicii Moldova vor simți mai repede o parte dintre beneficiile cele mai importante ale aderării propriu-zise la Uniunea Europeană, precum crearea de noi locuri de muncă stabile și bine plătite, atragerea de noi investitori europeni în cele două țări, creșterea exporturilor de produse moldovenești și ucrainene către Uniunea Europeană și acces mai facil, la prețuri mai mici, la produsele din UE. 

În același timp, considerăm că este important din punct de vedere strategic stabilirea unor termene clare pentru încheierea negocierilor de aderare cu țările candidate până cel târziu la sfârșitul actualului deceniu”, susține vicepreședintele Grupului PPE și copreședinte al Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Moldova.

Rezoluția adoptată astăzi arată că Parlamentul European și parlamentele din țările Vecinătății estice sunt unite în a sprijini aderarea Republicii Moldova și Ucrainei la Uniunea Europeană. 

„Suntem cu toții de acord că integrarea europeană a Moldovei și Ucrainei înseamnă beneficii concrete pentru cetățenii celor două țări, dar și pentru cetățenii Uniunii Europene și ai tuturor țărilor din Vecinătatea estică”, mai spune Siegfried Mureșan.

Adunarea Parlamentară Euronest a fost înființată pe 3 mai 2011 la Bruxelles, când președinții parlamentelor din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova, Ucraina și Uniunea Europeană au semnat Actul Constitutiv al Adunării.

Misiunea Adunării Parlamentare Euronest este de a promova condițiile necesare accelerării asocierii politice și integrării economice între UE și partenerii est-europeni, de a consolida cooperarea în regiune, precum și între regiune și UE. Adunarea multilaterală contribuie la consolidarea, dezvoltarea și creșterea vizibilității Parteneriatului Estic.

sursa: www.tvrmoldova.md

Stop înregistrării candidaților la prezidențiale! Cine sunt candidații înscriși în cursa electorală

Comisia Electorală Centrală a încheiat procedura de înregistrare a candidaților la prezidențiale. Marți, 24 septembrie, au fost aprobate deciziile privind înscrierea ultimilor concurenți electorali, scrie realitatea.md.

În cursa electorală intră Victoria Furtună, Tudor Ulianovschi și Natalia Morari. Candidatura lui Igor Munteanu a fost respinsă de membrii CEC, după ce s-au identificat semnături nevalabile în susținerea lui și încălcări în procesul de colectare a iscăliturilor, potrivit reprezentanților Comisiei.

Așadar, pentru funcția de șef de stat vor candida Alexandr Stoianolgo (susținut de PSRM), Maia Sandu (desemnată de PAS), Renato Usatîi (desemnat de Partidul Nostru), Vasile Tarlev (desemnat de Partidul „Viitorul Moldovei”), Irina Vlah (desemnată de un grup de cetățeni), Ion Chicu (desemnat de Partidul Consolidării și Dezvoltării Moldovei), Andrei Năstase (desemnat de un grup de cetățeni), Octavian Țîcu (desemnat de blocul „Împreună”), Victoria Furtună (desemnată de un grup de cetățeni), Tudor Ulianovschi (desemnat de un grup de cetățeni) și Natalia Morari (desemnată de un grup de cetățeni).

Susținătorii lui Alexandru Arseni, care a fost desemnat de un grup de cetățeni, au restituit listele de subscripție la Comisia Electorală Centrală.

Alegerile prezidențiale vor avea loc în Republica Moldova pe 20 octombrie 2024. În aceeași zi, cetățenii vor fi chemați la urne și pentru a spune dacă susțin integrarea europeană a Moldovei.

Un camion cu 22 tone de zahăr s-a răsturnat la Drochia

Un camion, care transporta 22 de tone de zahăr s-a răsturnat în apropiere de satul Miciurin din raionul Drochia. Accidentul, care a avut loc miercuri seara, s-a produs pe traseul dintre Drochia și Bălți, scrie ziua.md.

Camionul era condus  de un bărbat, care, la un moment dat, a pierdut controlul volanului și s-a răsturnat pe acostament. Mai mulți saci cu zahăr au fost aruncați în șanțul de pe marginea drumului, transmite tvn.md. La fața locului a intervenit un echipaj al Poliției de Patrulare. În urma accidentului rutier, nu au fost înregistrate victime.

Combaterea dezinformării, altfel: O pictură murală, realizată în satul Tudora

O pictură murală care reprezintă informarea corectă și formele ei a fost realizată pe peretele oficiului poștal din satul Tudora, raionul Ștefan Vodă.

Potrivit activiștilor, scopul picturii este ca oamenii să conștientizeze importanța unei informări corecte și cât de periculoasă poate fi dezinformarea. Pictura a fost realizată împreună cu tinerii din Tudora, care au organizat și un flashmob ca să invite oamenii din sat la lansarea picturii murale, transmite Știri.md.

Pictura, intitulată „Ai auzit?” înfățișează un sat peste care se conturează cuvântul „informare”. De asemenea, sunt reprezentate câteva forme de informare corectă: informarea din prima sursă, informarea din ziare și buletine de știri, informarea de la televizor, informarea de pe rețelele de socializare.

„Cred că toți oamenii care vor trece pragul oficiului poștal vor înțelege despre ce este această pictură și se vor informa corect. Poate astfel vom reduce szvonurile în comunitatea noastră”, a spus unul din localnici. 

Proiectul „Ai auzit?” este implementat de Dialog Alternativ, în cadrul Digital Activism Program al Techsoup Global Network, cu sprijinul Funky Citizens. Activitățile proiectului au fost implementate în parteneriat cu Consiliul Local al Tinerilor Tudora, iar scopul proiectului este de a reduce fenomenul dezinformării în satul Tudora.

Spectacolele Teatrului Dramatic din Mariupol, distrus de bombardamente ruse, vor fi găzduite de un teatru din Chișinău
Articolul anterior
Băuturi calde, răcoritoare sau plăcinte și croasanți delicioși! La Gara Feroviară din Chișinău s-a deschis o cafenea
Articolul următor