Președintele Statelor Unite ale Americii și-a încheiat vizita în Polonia cu un incident în stilul în care deja s-a remarcat. S-a împiedicat în timp ce urca scările avionului prezidențial.
Din imaginile video surprinse de un martor se poate observa cum liderul de la Casa Albă își pierde ușor echilibrul după ce lunecă, întinde mâinile pentru a evita impactul mai dur, apoi se ridică și urcă restul scărilor.
Ajuns în fața ușii avionului, Biden a făcut respectuos din mână în semn de rămas bun și a zburat spre Casa Albă.
Scena din această seară amintește de un incident similar din martie 20221, când l-a fel s-a împiedicat în timp ce urca treptele avionului prezidențial. Atunci amuzamentul a fost alimentat de faptul că pe aceleași scări, Joe Biden s-a împiedicat de trei ori.
Doi vânători din capitală prinși în flagrant cu o căprioară împușcată
În adresa Direcţiei control resurse cinegetice şi piscicole din cadrul aparatului central al Inspectoratului pentru Protecția Mediului a parvenit informația de la un inspector voluntar de mediu cu privire la comiterea acțiunilor de braconaj în fondul cinegetic din extravilanul comunei Gangura, raionul Ialoveni, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.
Imediat deplasându-se la fața locului, în comun cu specialistul domeniul studiului vânatului al subdiviziunii teritoriale Ialoveni, inspectorii de mediu au constatat faptul dobândirii ilegale, prin împușcare din arma de vânătoare, a unui exemplar mascul, din specia căprior (lat. capreolus capreolus), comis de către doi locuitori ai capitalei, membri ai Societății Vânătorilor și Pescarilor din Republica Moldova.
La locul faptei au intervenit și reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Ialoveni, care au ridicat două arme de vânătoare, muniție, două binocluri, permisele de armă, carnetele de vânător, cartușe percutate și un automobil utilizat pentru gonirea animalului. Cadavrul căpriorului a fost predat specialiștilor Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor pentru examinare.
Potrivit Anexei nr. 6 din Legea regnului animal nr. 439/1995, taxa de despăgubire pentru vânarea ilegală a unui căprior este de 12.500 lei.
Pe numele suspecților a fost deschis un dosar penal pentru braconaj, conform art. 233 din Codul Penal. Dacă vor fi găsiți vinovați, aceștia riscă amenzi între 27.500 și 42.500 lei, muncă neremunerată în folosul comunității între 180 și 240 de ore sau închisoare de până la trei ani.
Inspectoratul pentru Protecția Mediului reiterează importanța respectării legislației de mediu și avertizează că faptele de braconaj vor fi pedepsite conform legii.
Cine este bărbatul găsit împușcat pe un câmp din Florești: A lăsat în urmă 2 copii și soția însărcinată
Bărbatul de 35 de ani, găsit împușcat pe un câmp, între satul Antonovca și satul Prajila din raionul Florești, pe data de 17 noiembrie, este agicultorul Andrei Cazacu. Într-un mesaj de condoleanțe al celor apropiați victimei se arată că acesta a lăsat în urma sa doi copii și soția însărcinată, scrie newtv.md.
„Nu mi se dă mina să scriu condoleanțe, parcă tot nu pot să cred, de când am aflat, coloana vertebrală îmi este fierbinte și tot așteptam să aud vreo noutate ca este în viață. Îmi pare atât de rău, cumătru Andrei Cazacu, un Om cu literă mare, un Om numele căruia se asocia cu omenie, munca, familie și succes, mereu priveam cu admirație, respect și bucurie postările despre El! Îmi pare nespus de rău, putere Nataliei și întregii familii, Natalia Plugaru știu că cuvintele nu își au rostul și nici în cuvânt din lumea asta nu poate alina suferința și pierderea imensă dar fii puternică pentru Andrușa, Ionel și inimioara de sub inima ta”, se arată într-un mesaj de condoleanțe.
Bărbatul a fost găsit împușcat pe un câmp, într-o fâșie forestieră între satul Antonovca și satul Prajila din raionul Florești. Cadavrul victimei era lângă un automobil, model Dacia Duster și a fost descoperit duminică, 17 noiembrie, în jurul orei 15:40, de către un bărbat care a aleratat imediat oamenii legii.
Ofițer de presă al Inspectoratului de Poliție Florești, Lilia Harea, a comunicat că victima este din raionul Florești. Ajunși la fața locului, polițiștii au stabilit că bărbatul se afla la sol, cu o plagă în regiunea capului, efectuată prin împușcare.
„Versiunea preliminară a oamenilor legii este că împușcătura ar fi fost efectuată de către bărbat, fiind exclusă la moment comiterea unei infracțiuni”, a menționat Lilia Harea.
Noi reguli la susținerea examenelor auto
Cadrul normativ în domeniul obținerii dreptului de a conduce vehicule și a emiterii permisului de conducere a fost modificat. Noile reguli au intrat în vigoare în data de 17 noiembrie. Potrivit Agenției Servicii Publice (ASP), odată cu aplicarea acestora, procedura de obținere a permisului de conducere pentru unele categorii de vehicule va fi simplificată și adaptată la necesitățile cetățenilor, scrie bizlaw.md.
Astfel, candidatul care deține dreptul de a conduce un vehicul cu transmisie mecanică (spre exemplu categoria B sau C) și care dorește să obțină o categorie superioară (spre exemplu: cutie mecanică, categoria C sau D), atunci când va merge la ASP să susțină examenul practic pentru o categorie superioară, va susține proba pe un autovehicul cu transmisie automată/semiautomată.
De asemenea, persoanele care au permis de conducere pentru categoria B, vor obține automat dreptul de a conduce vehicule din subcategoriile (AM/motoretă/scooter).
În același timp, persoanele care dețin permis de conducere pentru categoria B de cel puțin 24 luni, vor putea obține dreptul de a conduce vehicule din subcategoria (A1/motocicletă ușoară), fără a susține examene în acest sens la ASP, cu condiția absolvirii unui curs deplin de instruirea practică în conducerea vehiculului din această subcategorie, conform unui program de formare autorizat/acreditat potrivit legislației, în cadrul unei unități de instruire specializate.
Noile reguli mai prevăd că persoana care a absolvit unitatea de instruire a conducătorilor de vehicule (adică școala auto) dovedită prin deținerea a certificatului de absolvire înscris în registrul de stat al unităților de instruire a conducătorilor de vehicule (RUICVF), are la dispoziției un an de zile de la data absolvirii pentru a susține întregul proces de examinare (atât teoria, cât și practica). În cazul în care candidatul nu se încadrează în termenul de un an de zile, acesta este obligat să facă cursuri suplimentare la școala auto. Astfel, dacă într-un an de zile candidatul nu susține proba teoretică, acesta va fi nevoit să facă cursuri suplimentare de teorie și să reia procesul din nou. În cazul în care, candidatul nu susține proba practică, el va face cursuri suplimentare de practică și va relua procesul din nou.