Cum arată cele mai spectaculoase poduri mobile din lume

Podurile mobile pot fi adevărate bijuterii arhitectonice. Un top al celor mai frumoase construcții de acest fel din lume a fost întocmit de o companie din India. Printre ele se numără poduri din Franța, Spania sau Marea Britanie, scrie digi24.ro.

Jacques Chaban-Delmas, Franța, este cel mai înalt pod mobil din Europa. Construcția are o lungime de 575 de metri si 77 de metri înălțime și are ca scop fluidizarea circulației între cartierele orașului Bordeaux, situate de o parte și de cealaltă a râului. Podul Falkirk din Scoția este singurul pod din lume care se rotește.

Bărcile intră pe o platformă după care sunt ridicate și intră pe alt canal. Gateshead Millennium din Anglia este un pod mobil pentru pietoni și cicliști. Cele două părți ale construcției se mișcă la unison pentru a permite bărcilor să treacă.

Vizcaya, cel mai vechi pod suspendat din lume

Podul Bizkaia sau Vizcaya, cunoscut drept Podul Suspendat, este unul dintre edificiile arhitecturale publice reprezentative ale regiunii basce şi, totodată, un real succes al tehnicii specifice revoluţiei industriale.

Se află la vest de Bilbao, în partea de nord a Peninsulei Iberice. Meritul ridicării podului aparţine inginerului şi industriaşului francez Ferdinand Arnodin (1845-1924). Localizat în partea de final a traseului Bilbao, în locul unde râul Nervion întâlneşte marea, structura spectaculoasă de fier uneşte cartierele Las Arenas şi Portugalete, scrie Agerpres.  Arhitectul basc Alberto de Palacio, discipol al cunoscutului inginer Gustave Eiffel, şi constructorul Ferdinand Arnodin au conlucrat în prezentarea proiectului, la 12 februarie 1888, pentru realizarea podului.

Proiectul modern, care a inspirat demersul şi care a fost transpus în podul cu elemente de avangardism şi aspecte monumentale, a dat curs unei necesităţi economice şi a pus tehnologia acelei perioade în slujba nevoilor societăţii. Cu o înălţime de 45 de metri şi o lungime de 160 de metri, podul îmbină tradiţiile de prelucrare şi construcţie, specifice secolului al XIX-lea, bazate pe utilizarea fierului, cu tehnicile de utilizare a cablurilor de oţel suspendate. Podul Bizkaya a fost prima construcţie de profil din lume având rol de transport a oamenilor şi autovehiculelor cu ajutorul unei gondole suspendate.

A fost folosit drept exemplu pentru poduri similare din Europa, Africa şi America, dintre care doar o parte sunt funcţionale şi în prezent. Prin utilizarea inovatoare a cablurilor de oţel uşoare răsucite, podul este considerat unul dintre proiectele arhitecturale de excepţie realizate din fier ale revoluţiei industriale.  Podul Vizcaya este cel mai vechi pod suspendat din lume încă în funcţiune, destinat transportului public, beneficiind de această posibilitate de transfer între cele două maluri ale unui râu.

Localnicii l-au denumit Puente Colgante (podul suspendat). Funcţionează cu un interval de opt minute, timp de 24 de ore pe întreaga durată a anului, Considerat o capodoperă tehnică în slujba comunităţii şi un model de arhitectură civilă care s-a constituit într-un reper privind amenajarea unor edificii similare pe mapamond, cu prilejul sesiunii Comitetului mondial al agenţiei specializate a ONU pentru Educaţie, Cultură şi Ştiinţă, din 13 iulie 2006, la Vilnius, Puente Colgante a fost înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Jocurile Olimpice de la Paris: Sportivii, consiliați de preoți și lideri spirituali

Jocurile Olimpice se apropie, iar organizatorii pun la punct toate detaliile legate de marea competiție. Pe lista serviciilor de care vor beneficia sportivii se numără și consilierea din partea preoților. Astfel, peste 120 de lideri spirituali vor merge la Paris pentru a oferi îndrumare, scrie evz.ro.

Jocurile Olimpice. Sportivii, consiliați de preoți și lideri spirituali

Înainte de marea competiție, organizatorii pun la punct detaliile legate de la ceremonii, facilități pentru sportivi și invitați. Pe lângă acestea, 120 de lideri religioși le vor oferi sprijin și îndrumare.

„Va trebui să îi readucem cu picioarele pe pământ, pentru că se poate simți ca la capătul lumii după ce ai lucrat la acest obiectiv timp de patru sau cinci ani”, a declarat Jason Nioka, fost campion de judo și diacon.

Unde vor primi consiliere

Pentru ședințele de consiliere, sportivii vor fi așteptați într-o sală comună, amenajată în satul olimpic. Astfel, aceștia vor fi primiți de reprezentanții ai cele cinci mari religii mondiale – budism, creștinism, hinduism, islam și iudaism. Sportivii se vor putea destănui sau se vor putea ruga.

„Nu suntem acolo pentru ca ei să câștige. Scopul meu este de a avea acolo o mărturie creștină, oameni care întruchipează dragostea și grija lui Isus, pentru sportivii care sunt supuși la atâta presiune”, a declarat Anne Schweitzer, care coordonează mai mulți capelani protestanți.

În trecut, capelanii olimpici au fost solicitați de sportivi, dar și de antrenorii acestora. Organizatorii spun că, înainte de pandemie, au primit peste 8.000 de cereri în acest sens.

De asemenea, se pregătesc pentru eventuale repercusiuni ale celor două conflicte majore, războiul dintre Rusia și Ucraina și războiul dintre Israel și Hamas, într-o epocă în care activismul sportivilor este în creștere.

„Consider că misiunea noastră este de a-i proteja în fragilitatea lor. În al doilea rând, este vorba despre a da mărturie că suntem prezenți, nu doar ca «biserica mea», ci și ca «religii», și că este bine că suntem împreună.” susține Mitropoliei greco-ortodoxe din Franța.

Apple anunță schimbări! Actualizări garantate pentru utilizatorii iPhone

Apple confirmă că va oferi utilizatorilor de iPhone cel puțin cinci ani de actualizări de securitate, consolidând astfel un angajament implicit deja cunoscut.

Până în prezent, posesorii de iPhone obișnuiau să primească suport software timp de cinci ani, însă Apple nu stabilise o obligație explicită în acest sens.

Apple le promite utilizatorilor de iPhone garanții de securitate

Precizările vin în contextul în care gigantul tehnologic trebuie să respecte noile norme privind securitatea produselor din Marea Britanie. Astfel, Apple a declarat ferm că va furniza actualizări de securitate pentru iPhone pe o perioadă de cel puțin cinci ani.

Din când în când, Apple oferă actualizări de securitate și pentru unele dintre cele mai vechi modele de iPhone. În luna ianuarie, de exemplu, a fost lansată o astfel de actualizare pentru iPhone 5S, care are aproape zece ani.

Durata actualizărilor software de la Apple a fost unul dintre principalele avantaje ale iPhone-urilor în comparație cu smartphone-urile cu Android.

În ultima vreme, însă, atât Google, cât și Samsung au anunțat că vor oferi actualizări de securitate pentru o perioadă de șapte ani, modificând astfel peisajul și transferând avantajul în favoarea lor, conform evz.ro care citează news.ro.

Gigantul tehnologic va anunța un parteneriat cu producătorul Chat GPT

Apple se pregătește să înceapă, poate, unul dintre cele mai importante evenimente ale sale din ultimii ani, în timp ce se confruntă cu diverse provocări.

La Conferința sa Anuală a Dezvoltatorilor din întreaga lume, care începe luni, se anticipează că se va anunța o colaborare cu OpenAI, creatorul ChatGPT, și va prezenta prima serie de instrumente AI generative care vor fi integrate în sistemul său de operare mobil.

Mișcarea Apple ar putea susține creșterea vânzărilor de iPhone și a serviciilor asociate pentru mulți ani de acum încolo. Această perspectivă este susținută de faptul că utilizatorii întârzie mai mult acum actualizarea dispozitivelor lor, iar un climat economic incert îi influențează pe consumatori, mai ales în China, potrivit  CNN.

„Fluturi în stomac”. Un veteran de 100 de ani s-a căsătorit cu iubita sa de 96 de ani. VIDEO!

Veteranul armatei americane Harold Terens, în vârstă de 100 de ani, care a participat la debarcarea din Ziua Z acum 80 de ani, s-a căsătorit sâmbătă cu iubita sa Jeanne Swerlin, în vârstă de 96 de ani, chiar în Normandia, la primăria din Carentan-les-Marais, relatează SkyNews citat de news.ro.

Împreună, vârsta miresei şi a mirelui totalizează aproape 200 de ani, dar Terens şi iubita lui, Jeanne Swerlin, au dovedit că dragostea este eternă. Harold Terens – veteran al Forţelor Aeriene ale armatei americane – a spus că a fost „cea mai frumoasă zi din viaţa sa”, în timp ce Jeanne Swerlin a mărturisit că are „fluturi în stomac”.

În drum spre ceremonie, viitoarea mireasă a spus: „Nu este doar pentru tineri iubirea, ştiţi? Avem şi noi fluturi. Şi avem parte şi de puţină acţiune”. Ea a mai spus că iubitul ei este „sărută cel mai bine din toate timpurile”.

Cei doi s-au căsătorit în primăria din Carentan, localitate care a fost un obiectiv-cheie al Zilei Z şi unde s-au dat lupte crâncene după debarcarea aliaţilor la 6 iunie 1944.
După ce amândoi au spus „oui” la jurămintele citite de primarul din Carentan, Jean-Pierre Lhonneur, în limba engleză, proaspăt căsătoriţii au făcut schimb de verighete, s-au sărutat, apoi cu paherele de şampanie în mână au salutat prin fereastra deschisă mulţimea de afară.

„Pentru sănătatea tuturor. Şi pentru pace în lume şi pentru păstrarea democraţiei în întreaga lume şi pentru sfârşitul războiului din Ucraina şi Gaza”, a închinat mirele.

Terens s-a înrolat în 1942 şi a fost ataşat la o unitate de avioane de vânătoare P-47 Thunderbolt cu patru piloţi ca tehnician de reparaţii radio. În Ziua Z a ajutat la repararea avioanelor care se întorceau din Franţa, pentru ca acestea să se poată întoarce la luptă. El a spus că jumătate dintre piloţii companiei sale au murit în acea zi. A mers el însuşi în Franţa 12 zile mai târziu, ajutând la transportarea în Anglia a germanilor proaspăt capturaţi şi a prizonierilor de război americani abia eliberaţi.

Sâmbătă seara, fericitul cuplu a participat la o cină de stat la Palatul Elysee alături de preşedintele Emmanuel Macron şi preşedintele american Joe Biden. „Felicitări tinerilor căsătoriţi”, a spus preşedintele Macron într-un toast în care a lăudat prietenia franco-americană.

Nunta a fost simbolică, deoarece primarul francez nu este împuternicit să căsătorească străini nerezidenţi din Carentan, iar cuplul nu a cerut jurăminte cu caracter juridic, a precizat biroul primarului.

OMS avertizează că jumătate din populația va suferi de miopie în 2050. Obiceriurile care ne distrug vederea
Articolul anterior
Panică la bordul unui avion după ce cabina s-a umplut cu fum, la scurt timp după decolare. Aeronava a aterizat de urgență
Articolul următor