Air Moldova, cândva cea mai mare companie aeriană din țara noastră, ar fi în prag de faliment

Air Moldova este forțată să anuleze zeci de zboruri. Are mari probleme financiare – o datorie de peste două miliarde de lei, ceea ce depășește cu mult veniturile companiei. Experții cred că Air Moldova, cândva cea mai mare companie aeriană din țara noastră, este o bombă cu ceas.

De la începutul lunii martie, Air Moldova a făcut o tradiție din anulările de zboruri. Motivul oficial invocat de companie este lipsa de avioane: din flota sa de patru aeronave, doar una mai este disponibilă. Pe 2 și 3 martie au fost anulate peste 14 zboruri, spre și dinspre Chișinău. Pentru perioada 4 – 6 martie au fost anulate alte 26 de zboruri, pe care compania ar fi trebuit să le opereze între Chișinău și diverse destinații. Iar pentru 7 și 8 martie au fost anulate alte 14 zboruri. Compania zice că are un deficit de avioane: două sunt indisponibile, iar al treilea este la deservire tehnică planificată (obligatorie).

Autoritatea Aeronautică Civilă a anunțat că monitorizează îndeaproape situația curentă a operatorului aerian și a demarat o anchetă, pentru a afla dacă ”deciziile companiei sunt luate cu bună credință”. ”Compania se confruntă cu un șir de probleme, în mare parte, de ordin financiar”, ne-a declarat directorul adjunct al Autorității Aeronautice Civile, Victor Neaga.

Victor Neaga, director adjunct al Autorității Aeronautice Civile, a declarat pentru jurnal.md: „Datoriile totale ale Air Moldova sunt de două miliarde de lei. La data privatizării erau de 1,2 miliarde, iar anul trecut au mai crescut cu jumătate de miliard. Rezultatul financiar al Air Moldova pentru 2022 este de marcat de o pierdere de 500 de milioane de lei. Situația este dificilă și compania este gravă, iar fără un ajutor extern este practic imposibil să-și revină. Pe de altă parte, în urma inspecției pe care am organizat-o am cerut companiei să înlăture toate neconformitățile timp de trei luni. La fel, le-am cerut să-și ajusteze capitalul. Prescripția dată a fost atacată în instanță. Noi vedem această ca pe o tergiversare.”

O altă problemă este incapacitatea companiei de a achita închirierea aeronavelor, dar și sancțiunile pe care le-a aplicat Statele Unite pe numele oligarhilor fugari din Republica Moldova.

Victor Neaga: „Compania aeriană operează doar nave închiriate. Este vorba de companii din Statele Unite și Irlanda, iar din cauza sancțiunilor aplicate lui Ilan Șor, Vladimir Plahotniuc și persoanelor afiliate, companiile respective, cel mai probabil și-ar fi întrerupt contractele sau nu le dau în continuare în chirie. Probabil, există și neonorarea plății pentru leasingul aeronavelor.”

Air Moldova mai are o datorie. Aproape 100 de milioane de lei, pe care le-a acordat statul Republica Moldova, în 2017, pentru a-și relua activitatea până a fi privatizată, în 2018. Banii trebuiau restituiți în șase luni, dar acest lucru nu s-a întâmplat nici până astăzi.

Victor Neaga, director adjunct al Autorității Aeronautice Civile: „La privatizare a participat Blue Air, o companie falimentată, dar care avea un renume pe piața regională. Noii proprietari s-au obligat să facă investiții masive în companie: să mărească flota, să angajeze mai multe persoane. Din câte am văzut, ei doar au tăiat costurile și nu au făcut investiții. Totul s-a micșorat, inclusiv zborurile și angajații. Planul Air Moldova după privatizare nu a fost îndeplinit.”

Potrivit lui Victor Neaga, Aeroportul Chișinău nu va mai tolera acumularea datoriilor, iar problemele pentru Air Moldova vor fi mult mai grave.

„Sunt foarte mari șanse ca compania să intre în insolvabilitate. Air Moldova are mulți creditori, iar ei vor începe să ceară restituirea datoriilor. De ce nu s-a făcut până acum este altă întrebare. Posibil să existe careva perturbații pe piață, dar cu siguranță pe termen mediu vor fi acoperite de alte companii. Noi avem mei mulți operatori naționali aerieni.”

Air Moldova a intrat în zona de risc în 2018, când a fost privatizată în regim de urgență. ”Compania Air Moldova a fost privatizată în condiții dubioase”, a declarat Igor Munteanu, care în 2019 era deputat și conducea o comisie parlamentară de anchetă. Citește mai mult aici.

Alexandr Stoianoglo s-a lansat în campania pentru prezidențiale lângă Arcul de Triumf

Candidatul socialiștilor, ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo, este primul candidat care s-a lansat în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie, scrie Europa Liberă.

 

Stoianoglo a fost desemnat drept candidat de către Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), fiind prezentat publicului de fostul președinte Igor Dodon.

În cadrul lansării, care a avut loc în apropierea Arcului de Triumf, Dodon a lăudat calitățile lui Stoianoglo, descriindu-l drept „speranța întregii țări la salvare și revenire la normalitate”. De asemenea, el a subliniat că Stoianoglo este un „statalist, un familist care respectă valorile creștine și nu are apartenență politică”. Dodon l-a descris ca fiind un viitor „arbitru destoinic” pentru funcția prezidențială.

În discursul său, Alexandr Stoianoglo a făcut mai multe promisiuni, printre care se numără „instaurarea dreptății”, „victoria definitivă a adevărului asupra minciunii și violenței” și „triumful legii asupra dezmățului”. La acestea se mai adaugă atragerea investițiilor, modernizarea obiectivelor sociale și altele.

Fostul procuror general a mai precizat că a refuzat să fie „un procuror de buzunar pentru guvernare” și a subliniat cu mândrie originea sa, afirmând: „Eu, un găgăuz, candidez la cea mai înaltă funcție de stat”.

Stoianoglo a încheiat prin a menționa valorile familiei sale, afirmând că părinții lui l-au învățat să muncească neîncetat: „Tatăl meu și mama m-au învățat să muncesc 24/24 ore pe zi”.

Astăzi mai este așteptată și lansarea în campania electorală a președintei Maia Sandu, desemnată de Partidul Acțiune și Solidaritate, care va avea loc în scuarul Teatrului de Operă și Balet „Maria Bieșu”.

La început de iulie, Dodon a anunțat că nu candidează la alegerile prezidențiale din 2024 și că-l va sprijini în schimb pe fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, în speranța că acesta va fi susținut și de alte partide de opoziție. Deocamdată ex-procurorul general e susținut doar de socialiști.

Natalia Morari și-a depus semnăturile la CEC pentru înregistrarea în cursa pentru prezidențiale

Jurnalista Natalia Morari și-a depus semnăturile la Comisia Electorală Centrală pentru a se înscrie în cursa pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024. „Avem certitudinea că verificările vor confirma validitatea semnăturilor noastre”, a declarat Natalia Morari, scrie unimedia.info.

”În total, am reușit să colectăm peste 24 mii de semnături din 25 de raioane ale țării, inclusiv municipiile Chișinău și Bălți, precum și din UTA Găgăuzia…

Acesta este doar începutul unui drum frumos, care ne va aduce, fără îndoială, rezultate pozitive pentru noi toți cetățenii Republicii Moldova!”, a spus Morari.

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 20 octombrie 2024.

Bătaie cu pumnii și picioarele într-o benzinărie din Ialoveni: angajații unei companii de pază, cercetați penal pentru rele tratamente

Angajații unei companii de pază vor fi cercetați penal pentru rele tratamente, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Procuratura raionului Ialoveni anunță că la data de 18 septembrie 2024 a început urmărirea penală pe faptul existenței unei bănuieli rezonabile, de comitere a infracţiunii de tratament inuman și degreadant (art. 166/1 alin. (2) lit. c) și d) din Codul penal).

de către angajații unei agenții de pază și protecție.

Potrivit speței, la data de 26 august 2024, aflându-se în apropierea unei stații PECO amplasată în or. Ialoveni, ca urmare a unui conflict spontan iscat cu un bărbat, suspecții i-au aplicat mai multe lovituri cu pumnii și picioarele, precum și mijloacele speciale aflate în dotarea agenților de pază.

Astfel, în cadrul urmăririi penale inițiate, procurorii vor elucida toate circumstanțele comiterii faptei investigate, în vederea stabilirii tuturor persoanelor implicate și gradului de vinovăție a acestora.

Reiterăm că Procuratura nu va tolera sub nicio formă actele de tortură sau alte rele tratamente. Toate sesizările și indiciile referitoare la astfel de fapte vor fi tratate cu maximă seriozitate, iar investigațiile se vor desfășura cu promptitudine și imparțialitate, în conformitate cu prevederile legale.

Turcia: Poliția a folosit gaze lacrimogene împotriva marșului femeilor de la Istanbul. Au avut loc arestări
Articolul anterior
Însoțitorii de bord l-au resuscitat timp de 40 de minute pe un bărbat în vârstă de 44 de ani
Articolul următor