O localitate din Moldova a devenit platou de filmare pentru o producție cinematografică

Satul Ruseștii Noi, din Ialoveni, a devenit platou de filmare pentru o scenă a filmului „Miracles” (Miracole), regizat de Ivan Nevesenko.

Misterul mașinilor accidentate pe un drum din Ialoveni: Ce se pregătește

„Miracles” este un proiect cinematografic internațional, realizat de casa de Producție Pascaru Production S.R.L. în co-producție cu cineaști din Ucraina. Primăria localității Ruseștii Noi a oferit mai multe detalii despre producție, scrie www.stiri.md.

„După mai multe prospecții efectuate prin țară, echipa de creație a identificat locațiile potrivite pentru o singură scenă din filmul „Miracles” (Miracole), în regia și după scenariul lui Ivan Nevesenko (Ucraina) și a ales intrarea în localitatea Ruseștii Noi.

Pe perimetrul a două drumuri din comuna Ruseștii Noi, astăzi, 11.03.2023, au loc filmările cu actorii Natalia Babenco din Ucraina și Alexandru Melnic din R. Moldova.

Spațiul respectiv a fost ales pentru peisajul pitoresc care a avut de suferit, în viziunea regizorului Ivan Nevesenko.

Filmul artistic „Miracles” redă povestea dramatică a unor personaje amenințate cu o lovitură nucleară în orașul unde locuiesc. Disperarea aduce eroina principală față în față cu un moment fatidic – moartea. Acțiunea are loc într-un oraș necunoscut, dar și într-o perioadă necunoscută”, notează instituția.

Primăria a publicat și imagini video de la fața locului. 

În context, amintim că, cu câteva zile în urmă, în localitate apăruse deja „recuzita” pentru filmări. Mai multe mașini avariate au fost plasate pe marginea drumului în localitatea Ruseștii Noi.

Zaharova acuză NATO că se pregătește serios pentru un război cu Rusia

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a afirmat sâmbătă că exerciţiile militare cu o durată de patru luni ale NATO în apropierea graniţelor Rusiei, cunoscute sub numele de Steadfast Defender, sunt dovada că alianţa se pregăteşte pentru un potenţial conflict cu Rusia, transmite Reuters, citat de Hotnews.

Zaharova a respins acuzaţiile de săptămâna aceasta ale NATO că Rusia este implicată în atacuri hibride asupra statelor sale membre, declarând că este o „dezinformare” înşelătoare, menită să distragă atenţia oamenilor de la activităţile alianţei.

NATO a fost cea care a purtat un război hibrid cu Rusia, sprijinind Ucraina cu arme, informaţii şi finanţe, a spus ea într-un comunicat. „În acest moment, cel mai mare exerciţiu al NATO de după Războiul Rece, Steadfast Defender, are loc lângă graniţele Rusiei.

Potrivit scenariului lor, acţiunile coaliţiei împotriva Rusiei sunt practicate folosind toate instrumentele, inclusiv arme hibride şi convenţionale”, a susţinut ea într-un comunicat.

„Trebuie să recunoaştem că NATO se pregăteşte serios pentru un ‘conflict potenţial’ cu noi”, a adăugat ea. Relaţiile dintre Rusia şi Occident se află la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii după declanşarea invaziei ruse din Ucraina în 2022.

Anunţând începerea exerciţiilor în ianuarie, NATO a informat că vor participa 90.000 de soldaţi, care vor exersa modul în care trupele americane ar putea întări aliaţii europeni în ţările care se învecinează cu Rusia şi pe flancul estic al alianţei în cazul în care ar izbucni un conflict.

Exerciţiile, cel mai mare exerciţiu al NATO de la Războiul Rece, sunt programate să se desfăşoare până la sfârşitul lunii mai. Rusia a declarat la momentul respectiv că exerciţiile au marcat o „întoarcere irevocabilă” a alianţei la schemele Războiului Rece.

Imagini de poveste, surprinse la o mănăstire din Moldova în Noaptea de Înviere

Fotograful moldovean Alexandru Chiriac a publicat pe rețelele de socializare fotografii cu Mănăstirea Curchi în Noaptea Învierii.

Priveliște de poveste la Mănăstirea Curchi în Noaptea ÎnvieriiFoto: Alexandru Chiriac

În imaginile surprinse se vede atmosfera de basm de la Mănăstirea Curchi, unde au venit mai mulți creștini pentru a asculta slujba de Paște și a primi Sfânta Lumină, transmite noi.md.

Biserica arată fantastic în peisajul nocturn, în care se văd și zecile de lumânări, aduse cei prezenți. Întreg tabloul este cu atât mai fascinant cu cât se află în mijlocul unui colț pitoresc de natură.

Astăzi este sărbătorită Ziua Internațională a Moașelor

În fiecare an, pe data de 5 mai, se sărbătorește Ziua Internațională a Moașelor, ocazie cu totul specială pentru a recunoaște și a aprecia rolul acestor profesioniști în sistemul de sănătate.

Anul acesta, Ziua Profesională a Moașelor a coincis cu una dintre cele mai importante sărbători creștine – Paștele.

Confederaţia Internaţională a Moaşelor (CIM) a susţinut ideea celebrării Zilei internaţionale a moaşelor în asociaţiile membre la sfârşitul anilor 80, apoi a lansat iniţiativa în mod oficial în 1992. Organizaţia are ca membre 143 de Asociaţii ale Moaşelor, reprezentând 124 ţări de pe toate continentele. Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi Confederaţia Internaţională a Moaşelor conlucrează pentru organizarea manifestărilor din această zi pentru a promova calitatea de moaşă ca însoţitor calificat pentru gravide şi participarea acesteia la naştere.

Acest lucru se realizează în moduri diferite, în funcţie de particularităţile (obiceiuri, tradiţii, sisteme medicale) din fiecare ţară. Moaşele sunt considerate esenţiale pentru atingerea obiectivelor OMS şi CIM de reducere a mortalităţii materne şi a nou-născuţilor. Profesia de moaşă este autonomă şi este caracterizată de către istorici ca o profesie cu un rol social important, indiferent de cultură sau timp fiind foarte respectată.

Felicitări tuturor moașelor pentru munca plină de emoții și responsabilitate deopotrivă! La mulți ani!

Focar de tuberculoză în raionul Soroca. Mai multe cazuri sunt depistate în același cartier
Articolul anterior
Ploi puternice la Kiev. Orașul riscă să fie inundat
Articolul următor