Soldații ruși trimiși în Ucraina au primit din partea Kremlinului blindate din 1954, de pe vremea lui Stalin și Hrușciov

Soldații trimiși de președintele rus, Vladimir Putin, în Ucraina au primit blindate fabricate în perioada Uniunii Sovietice și care datează de pe vremea când aceasta era condusă de Iosif Stalin sau Nikita Hrușciov.

Soldații Ruși au primit blindate de pe vremea lui Stalin și HrușciovPoza: hotnews.ro

Ministerul britanic al Apărării a făcut referire la acest lucru încă din data de 6 februarie, afirmând în evaluarea sa din ziua în cauză că „în ultimele zile, în premieră pe frontul din Ucraina, au fost identificate și BTR-50, transportoare blindate rusești de trupe intrate în serviciu în anul 1954”, transmite hotnews.ro.

Pe rețelele de socializare a apărut acum și o fotografie care confirmă apariția acestor blindate în dotarea forțelor de invazie, ea fiind obținută de administratorii paginii Ukraine Weapons Tracker.

Aceștia nu precizează cum au reușit să obțină imaginea ce pare făcută într-un depou al armatei ruse, precizând însă că fotografia arată cel mai probabil un BTR-50PU, un model de comandă intrat în dotarea forțelor armate ruse în 1958.

Modelele de bază BTR-50 au fost proiectate în 1952, când statul sovietic încă era condus de Iosif Stalin, și au intrat în dotarea activă a forțelor armate ale Moscovei în 1954, la un an după moartea dictatorului.

Ele au fost produse până în anii 1970, când au început să fie înlocuite de vehiculul de luptă al infanteriei BMP-1 mai modern. În prezent blindate BTR-50 se află în dotarea mai multor state, preponderent din lumea a treia, însă nu este clar în ce măsură ele se mai află propriu-zis în serviciul activ sau sunt ținute în depozite militare pe termen lung.

România, de exemplu, le-a retras din uz în anii ’90, un exemplar fiind expus în prezent la Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” din București.

Ce scriu analiștii ucraineni despre „noile” blindate ale forțelor ruse

Site-ul ucrainean Military News, care a obținut pe 23 februarie fotografii cu aceste blindate fiind transportate pe cale feroviară înspre front, notează că „în prezent este dificil de explicat exact motivul restaurării unor astfel de echipamente arhaice, dintre care cel mai tânăr are deja peste 50 de ani, când există suficiente blindate MT-LB mai moderne și mult mai bine șenilate la același depozit” de unde au fost scoase și vehiculele BTR-50.

„Cantitatea probabil inimaginabilă de echipamente pierdută în primul an de război și mobilizare a creat o astfel de cerere de vehicule blindate în armata rusă, pe care industria rusă pur și simplu nu poate satisface într-un timp rezonabil”, mai notează analiștii militari ucraineni.

Deși aceștia pot fi foarte ușor suspectați de părtinire, afirmații similare au fost făcute și de analiștii militari contactați de agenția Forbes în luna februarie pentru a comenta apariția pe front a unui nou model de tanc, modernizat de ruși cu un sistem performant în urmă cu 50 de ani.

Armata rusă n-are „ochi” prea buni pentru tancurile scoase de la naftalină

În cazul respectiv a fost vorba de un vechi tanc T-62 fotografiat de militarii ruși, acesta având parte de o modernizare a mecanismului său de tragere prin instalarea unui sistem de țintire cu infraroșu 1PN96MT-02. Armata rusă ar face referire la această nouă variantă de tanc cu denumirea de „T-62M obr. 2022”.

Captură uriașă de droguri de la o grupare de traficanți! Valoarea acestora – circa un milion de lei

Activitatea infracțională a unei grupări specializate în comercializarea drogurilor prin intermediul magazinelor online pe teritoriul Republicii Moldova, preponderent în apropierea instituțiilor de învățământ, a fost destructurată de ofițerii Direcției Antidrog a INI, în comun cu Procuratura mun. Chișinău. 

Astfel, timp de 2 luni,  polițiștii au documentat activitatea infracțională a unui membru activ al grupării cu vârsta de 26 ani din  capitală.

Urmare a investigațiilor demarate, s-a stabilit că suspectul, în vara anului 2023, s-a angajat în calitate de curier la un magazin online. Ulterior,pe parcursul anului i-ar fi fost atribuit un alt rol- cel de depozitar. Acesta primea droguri în cantități angro, apoi le diviza în doze a câte un gram, după care le plasa în ascunzișuri, câte 30-40 de doze. Acestea erau preluate de curierii care le plasau în ascunzișuri.

La fel, s-a stabilit că gruparea ar fi specializată în contrabandă cu droguri din UE în Republica Moldova prin intermediul coletelor neînsoțite, cu ulterioara realizare a acestora prin intermediul magazinelor online pe teritoriul țării.

Astfel în urma probelor acumulate,  la începutul lunii aprilie curent,  ofițerii de investigație l-au reținut pe suspect în flagrant în momentul plasării drogurilor în ascunzișuri în mun. Chișinău. În urma perchezițiilor efectuate la domiciliul bărbatului, polițiștii au  depistat și ridicat cântare la scara mică, telefoane mobile utilizate la săvârșirea infracțiunii, muguri de marijuana, 500 grame de heroină, 15 grame de cocaină și pastile ecstasy.

Pe piața neagră un gram de cocaină este realizat cu 3 mii de lei, iar heroina –  2 mii de lei gramul.

Valoarea drogurilor scoase din circuit constituie aproximativ 1,2 milioane de lei.

Pe numele suspectului  a fost eliberat mandat de arest pe un termen de 30 zile, iar conform legislației persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă  închisoare de la 7 la 10 ani.

Investigațiile continuă, în vederea depistării altor membri ai grupului infracțional, timp în care bărbatul beneficiază de prezumția nevinovăției, potrivit legii.

Sărbătoare cu șerpi în Italia! Reptilele sunt prinse din munți, special pentru eveniment

Cocullo, un orășel pitoresc din provincia L’Aquilla, situată în regiunea Abruzzo, a fost din nou scena unui eveniment anual plin de culoare și tradiție, la data de 1 mai, cu ocazia Sărbătorii Vânătorilor de Șerpi („Festa dei Serpari” în italiană), scrie rotalianul.com.

În fiecare an, la această dată care a fost stabilită inițial în anii ’60 și reconfirmată în 2012, la Cocullo se celebrează un vechi ritual, transformat într-o sărbătoare sacro-profană.

Totul începe cu vânătorii de șerpi care, la sfârșitul lunii martie, merg pe munte în căutarea reptilelor.

Odată capturați, aceștia sunt ținuți cu grijă în cutii de lemn timp de 15-20 de zile, fiind hrăniți cu șoareci vii și ouă fierte.

Această sărbătoare, dedicată Sfântului Dominic Abate, combină elemente sacre și profane, îmbinând ritualuri religioase și tradiții păgâne, într-o celebrare profund înrădăcinată în cultura locală.

Originea sărbătorii poate fi urmărită până la cultul păgân al zeiței Angizia, venerată de popoarele italice antice, precum Marsi și Peligni.

Unii istorici susțin că această sărbătoare a evoluat în forma sa actuală în a doua jumătate a secolului al XVI-lea, după ce cultul păgân a fost treptat înlocuit de credința în Sfântul Dominic.

Acest sfânt, venerat în localitățile Cocullo și Villalago, a avut o influență puternică asupra comunității.

Se spune că Dominic, un călugăr benedictin, a trăit la Cocullo timp de șapte ani, lăsând în urma sa două relicve importante: un dinte și o potcoavă a catârului său. Aceste relicve au consolidat legătura dintre Sfântul Dominic și comunitatea locală.

Șerpii vânați sunt neveninoși, precum Șarpele de Esculap (Elaphe quatuorlineata), Șarpele de smarald (Zamenis longissimus) sau Șarpele de apă.

În cadrul festivității, reptilele sunt purtate cu grijă de către participanți și așezate pe statuia Sfântului Dominic, care este scoasă din biserică pentru procesiunea anuală, așa cum se poate vedea în video de mai jos.

Un moment distinctiv al sărbătorii este tragerea clopoțelului capelei Sfântului Dominic cu dinții, o ceremonie care, conform tradiției, protejează sănătatea dentară a celor care participă.

Procesiunea continuă prin străzile înguste ale localității, cu statuia acoperită de șerpi, însoțită de două fete îmbrăcate în haine tradiționale, purtând pe cap cufere cu cinci pâini sfinte, numite „ciambellani”. Aceste pâini sunt amintiri ale unui miracol atribuit Sfântului Dominic.

La finalul procesiunii, statuia este returnată în biserică, iar șerpii sunt eliberați în habitatul lor natural de către cei care i-au prins.

„Festa dei Serpari” nu este doar o sărbătoare religioasă, ci și o manifestare culturală de mare importanță, împletind elemente de folclor, tradiții religioase și credințe străvechi.

În 2012, festivitatea a fost recunoscută de UNESCO, fiind candidată pentru statutul de Patrimoniu Cultural Imaterial al Umanității, evidențiind semnificația ei durabilă pentru regiunea Abruzzo și cultura italiană.

Euro coboară sub pragul de 19 lei!

Moneda unică europeană coboară astăzi sub pragul de 19 lei și are o cotație oficială de 18 lei și 94 de bani, după o ieftinire cu șapte bani, transmite MOLDPRES.

Mai ieftin este astăzi și dolarul american, care pierde trei bani și costă 17 lei și 69 de bani.

Cu doi bani se depreciază leul românesc, pentru care BNM a stabilit o cotație de 3 lei și 80 de bani. 

Pe de altă parte, rubla rusească se scumpește cu un ban și are o valoare de 19 bani.

Hrivna ucraineană își menține prețul de 44 de bani.

Reformă în administrația publică centrală și locală. Va fi mai eficientă, transparentă și responsabilă
Articolul anterior
Moldova va trimite un lot de ajutoare umanitare în Turcia
Articolul următor