Au învățat îndeletniciri vechi despre care doar au auzit! Elevii de la Măgdăcești, încântați să ia parte la o șezătoare ca pe vremuri

Le place cartea și sunt dornici să cunoască totul! E vorba despre elevii extrem de curioși din clasa a II-a ai Liceului Teoretic din satul Măgdăcești, care au vrut să afle ce înseamnă o șezătoare adevărată ca pe vremuri, dar și ce ocupații aveau strămoșii lor în era când nu exista tehnologia și Internetul.

Ghidați de profesoara lor, Daria Ursu, și ajutați de părinți, picii s-au pregătit intens de prima lor șezătoare. În straie naționale, cu emoții și înarmați cu scule de tot felul, aceștia au ieșit în fața publicului.

”Nu le-a fost deloc ușor să înțeleagă ce înseamnă, de fapt, o șezătoare din bătrâni. Așa că am decis să organizăm împreună una ca pe vremuri, la care să ia parte și părinții, care încă mai țin minte unele lucruri și să îi ajute. Sunt uimită de entuziasmul lor, ei vor să cunoască totul.”, a spus pentru unica.md profesoara Daria Ursu.

”Șezătoarea-i din bătrâni”, așa s-a numit sărbătoarea de primăvară de la Liceul din Măgdăcești care a adunat azi zeci de spectatori.

Toți elevii au fost ocupați cu lucru manual, îndeletniciri despre care doar au auzit, dar le-au trezit interes.

Și asta nu e tot! Aceștia au cântat cântece populare, au spus snoave, s-au prins în hore tradiționale și au aflat de ce strămoșii noștri organizau pe timpuri aceste șezători.

Fetițelor le-a plăcut să poarte cosițe, iar băieții și-au prins floare la pălărie.

”Mă bucur că am reușit să le aduc sărbătoare în suflet nu doar copiilor, dar și părinților și celor prezenți la șezătoare. Vreau să le mulțumesc în mod special mămicilor care s-au implicat, fără ele ar fi fost dificil.

Îmi exprim speranța că astfel de evenimente vor deveni o tradiție, pentru că am fost rugați să venim cu această șezătoare și la Adunarea Generală a Părinților. Avem cele mai frumoase tradiții și obiceiuri, care nu trebuie să se piardă. Generațiile care vin merită să le cunoască, iar noi, adulții, avem datoria să le transmitem mai departe.”, ne-a mai spus dascălul Daria Ursu.

Țara noastră a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne proaspătă de pasăre în UE

Republica Moldova a obținut, în premieră, dreptul de a exporta carne proaspătă de pasăre în Uniunea Europeană. Astfel, agenții economici își vor putea vinde produsele pe cea mai extinsă piață din lume și să-şi crească competitivitatea, scrie tvrmoldova.md.

Republica Moldova a obținut dreptul de exporta carne proaspătă de pasăre pe piața UE după ce, pe parcursul ultimilor doi ani, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a promovat mai multe misiuni de audit din partea Comisiei Europene. A fost evaluat sistemul național de control sanitar-veterinar, cel de laboratoare, capacitățile de administrare a focarelor de gripă aviară, dar şi gradul de implementare a cerințelor și standardelor Uniunii Europene.”Este un semn că instituțiile dacă se mobilizează atunci pot obține caste rezultate pentru agenții noștri economici care crează locuri de muncă bine pătite. Vom continua crearea asta de opotunități pentru export în cea mai mare piață globală cu cei mai bogați consumatori”, a declarat Dorin Recean, prim-ministrul Republicii Moldova.Din martie 2023, Republica Moldova poate exporta în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă de consum. În prezent, în toată ţara activează 43 de unități de creștere a păsărilor și aproape 227 mii de gospodării individuale.

Agenția Servicii Publice anunță sistarea temporară a prestării serviciilor

Agenția Servicii Publice anunță că din cauza unor deficiențe tehnice ale Sistemului Guvernamental de plăți electronice MPAY a fost sistată temporar prestarea serviciilor publice ale ASP pe întreg teritoriul țării.

Specialiștii tehnici din cadrul ASP, Agenția de Guvernare Electronică și Serviciul Tehnologia Informației și Securitate Cibernetică  lucrează, în prezent, asupra remedierii problemelor tehnice apărute.

Târg Pascal în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”. De când se deschide

Târg Pascal în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”.

În perioada: 01-04 mai 2024, în Scuarul Catedralei Mitropolitane „Nașterea Domnului”, pe aleea vizavi de str. Mitropolit Varlaam, se va desfășura un târg tematic cu produse pascale.

Acțiunea are ca scop asigurarea deservirii populației cu produse alimentare și nealimentare tematice, în contextul Sărbătorilor de Paști, având în vedere solicitările producătorilor autohtoni.

Totodată, în perioada: 27.04-04.05.2024, în sectoarele orașului sunt organizate târguri tematice cu produse pascale.

Mai mult, în zilele de 12 și 13 mai 2024, sunt prevăzute activități de comerț la intrările în Cimitirul „Sfântul Lazăr” din str. Doina, cu pască, cozonaci, produse de patiserie fără cremă, băuturi răcoritoare și fierbinți, flori și compoziții florale.

În același timp, la intrarea în Cimitirul Central din str. A. Mateevici vor fi desfășurate activități de comerț cu flori și compoziții florale.

Agenții economici participanți la târguri vor asigura: aspectul exterior al locurilor de comerț corespunzător tematicii sărbătorii, comercializarea doar a produselor permise, în baza actelor administrative emise de către APL, respectarea condițiilor de livrare și păstrare pentru produsele plasate spre comercializare, echiparea corespunzătoare a personalului de deservire etc.

Pamela Anderson a atras toate privirile la deschiderea prezentării de modă Hugo Boss
Articolul anterior
Paris Hilton, cadou de lux pentru mama sa, în loc de scuze pentru că a ținut secretă nașterea fiului ei
Articolul următor