Atenție! Sterilizați biberoanele și echipamentul de alăptare! Un bebeluș a murit din cauza unei pompe de sân contaminată

Specialiștii le reamintesc părinților de nou-născuți să își sterilizeze biberoanele și echipamentul de alăptare, după ce cauza morții unui bebeluș anul trecut a fost legată de o pompă de sân contaminată, scrie avantaje.ro.

Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din România a anunțat într-un comunicat, că este vorba despre un băiețel născut prematur, care a murit la 13 zile după ce a fost infectat cu bacteria Cronobacter sakazakii, “probabil transmisă prin laptele exprimat contaminat de echipamentul pompei de sân”.

CDC explică pe site-ul său de internet că atunci când această tulpină de bacterii infectează copiii cu vârsta sub 12 luni, infecția este adesea legată de formulele de lapte praf pentru sugari, din cauza faptului că poate trăi pe suprafețele casnice, cum ar fi blaturile din bucătărie, chiuvetele și apa.

În timp ce moartea sugarului nu a fost legată de formula contaminată, CDC a dezvăluit că pompa de sân folosită în cazul său a fost curățată și dezinfectată, dar uneori asamblată în timp ce era încă umedă.

“Din cauza prezenței pe scară largă a C. sakazakii în mediul înconjurător, persoanele care se ocupă de îngrijirea sugarilor ar trebui să urmeze practici sigure de igienă, preparare și depozitare și să învețe măsuri pentru a proteja sugarii de infecție”, a subliniat CDC, scrie People.

Atunci când nu este mortală, bacteria poate provoca o infecție periculoasă a sângelui (septicemie) și poate umfla mucoasa care înconjoară creierul și măduva spinării (meningită). Specialiștii au mai spus că „persoanele care se ocupă de îngrijirea copiilor ar trebui să fie instruite să curețe și să dezinfecteze temeinic echipamentul pompei de sân”.

Luna trecută, două loturi de formule de lapte au fost retrase de pe piață din cauza preocupărilor legate de contaminarea încrucișată cu bacteria Cronobacter sakazakii.

„Produsele au fost distribuite prin intermediul magazinelor de vânzare cu amănuntul la nivel național în SUA, Guam și Puerto Rico”, a anunțat Food and Drug Administration într-un comunicat de presă, mai scrie sursa citată anterior.

Producătorul formulei de lapte praf a explicat în comunicat că retragerea a fost făcută din „exces de precauție” și că nu au fost raportate incidente de îmbolnăvire. De asemenea, testarea loturilor de lapte praf nu a indicat prezența bacteriei.

Foto! Cum a arătat centrul Capitalei în Noaptea de Înviere

La slujba de Înviere din centrul municipiului Chișinău s-au adunat sute de oameni. Scuarul Mitropoliei Chișinăului si a întregii Moldove a devenit neîncăpător pentru enoriașii care au asistat la serviciul divin cu coșurile pline de bunătăți și purtând Focul Haric.

Cetățenii Republicii Moldova au trăit cu bucurie Învierea Domnului, s-au rugat pentru pace, sănătate și bunăstare. Iată, mai jos, care a fost atmosfera în centrul capitalei!

Foto: Primăria Municipiului Chișinău

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar

Canada va acorda Republicii Moldova un sprijin financiar pentru dezvoltarea sectorului energetic și judiciar, dar și pentru sprijinirea societății civile. Un anunț în acest sens a fost făcut de ambasadorul Canadei în Moldova cu sediul la București, Gavin Buchan, în cadrul unui interviu. Potrivit acestuia, negocierile privind acordarea unui împrumut major acordat Executivului de la Chișinău sunt în proces.

„Introducem o serie de domenii în care vom sprijini Moldova. Avem un mic proiect de sprijin pentru societatea civilă, avem sprijin pentru sistemul judiciar, vom introduce un anumit sprijin în sectorul energetic și suntem în proces de negociere a unui împrumut major, pentru sprijin financiar acordat Guvernului. Moldova este o țară mică, dar este o țară care a făcut absolut tot ce trebuie să facă pentru a câștiga invitația de aderare la Uniunea Europeană, pe care a primit-o anul trecut”, a spus oficialul, transmite moldova1.md. 

Ambasadorul Canadei la Chișinău a spus că Republica Moldova face toate reformele corecte și este pe cale să devină o democrație europeană.

„Ei introduc tot felul de măsuri corecte și merită în mod absolut sprijinul nostru în fața eforturilor consistente ale Rusiei de a-i destabiliza. Deci, da, ca și în cazul Ucrainei, Canada și România sunt foarte aliniate în privința importanței susținerii Republicii Moldova. Și una dintre marile bucurii ale misiunii mele aici este că ajung să lucrez la lucruri concrete de genul acesta, în colaborare cu partenerii mei români, a relatat oficialul.

Referindu-se la combaterea fenomenului dezinformării din țara noastră, Buchan a precizat că autoritățile trebuie să se asigure că încurajează gândirea critică și să-i facă pe oameni să înțeleagă care sunt sursele de știri credibile și care nu.

„Trebuie să avem mesaje puternice și proactive, trebuie să preîntâmpinăm asta. Trebuie să faci ceea ce ei numesc pre-demontare, să ne asigurăm că oamenii au informațiile corecte în prealabil, astfel încât să știe când aud ceva care este dezinformare. Și într-adevăr, trebuie să încurajăm gândirea critică. Trebuie să-i facem pe oameni să înțeleagă ce este o sursă de știri credibilă și ce nu este o sursă de știri credibilă. Trebuie să-i facem pe oameni să aibă obiceiul să trateze toate postările de pe rețelele de socializare ca și cum ar fi 1 aprilie. Nu ar trebui să existe doar o zi pe an când ne uităm critic la fluxurile noastre de socializare. Ar trebui să fie 365”, a concluzionat Gavin Buchan.

Maia Sandu va efectua o vizită în Norvegia săptămâna viitoare

Președintele Maia Sandu va efectua o vizită de stat în Norvegia, în perioada 6-7 mai. Din delegația condusă de șeful statului va face parte și ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi. Aceasta este prima vizită de stat a unui președinte al Republicii Moldova în această țară.

Pe 17 aprilie, Republica Moldova a fost vizitată de ministrul norvegian de Externe, Espen Barth Eide. Într-un interviu pentru Moldova 1, diplomatul a declarat că Norvegia își va deschide în scurt timp o misiune diplomatică în Republica Moldova, transmite moldova1.md.

De menționat că Norvegia este una dintre cele șase țări, unde moldovenii ar putea vota prin corespondență în cadrul alegerilor prezidențiale și referendumului constituțional din 20 octombrie.

Capodopera ”David” a lui Michelangelo ar avea penisul diferit dacă ar fi sculptată astăzi. Află de ce
Articolul anterior
Adidas și Gucci prezintă o nouă colecție vibrantă SS23
Articolul următor