”Otrava” din parfumuri! Mai multe mărci, care conţin o substanţă ce poate cauza infertilitate, retrase din comerț

Parfumurile de lux nu miros a bine. Inspectorii de la Protecţia Consumatorilor au descoperit în mai multe mărci de parfum substanţe interzise, cu efecte grave asupra sănătăţii. Compusul chimic lilial, cel care dă arome florale sau orientale, poate provoca infertilitate, avertizează medicii. Un magazin celebru a fost închis temporar şi peste 20 de mii de sticluţe sunt verificate de specialişti. Substanţa periculoasă a fost notificată prin sistemul european de alertă, scrie observatornews.ro.

Mai multe parfumuri de lux, la preţuri de sute de lei, cu arome florale sau orientale, ascund pericole uriaşe pentru sănătate. Comisarii de la Protecţia Consumatorului au închis un magazin de lux, în care au fost identificate mai multe sticluţe care conţin o substanţă ce ar cauza infertilitate. Lilial este un ingredient cu rol aromatizant interzis din martie anul trecut în comunitatea europeană.

Horia Constantinescu, preşedinte ANPC:Cantitate însemnată de produse se aflau toate în categoria celor ce conţin substanţele aflate pe sistemul de alerta european. Este greu de identificat exact stocul. S-a stat de vorba cu fiecare dintre reprezentaţii operatorilor economici de a lua masurile de retragere din întreaga reţea. 

Substanţa periculoasă a fost notificată prin sistemul european de alertă

Sunt verificate inclusiv stocurile din depozite. Chiar şi aşa, reporterii Observator au găsit pe rafturile unui magazin câteva produse din imaginile comisarilor ANPC. 

Radu Ţincu, medic toxicolog: Este vorba despre o aldehida aromatică sintetică utilizată pentru diferite produse cosmetice sau igiena casnică. Reduce fertilitatea şi sunt studii care au arătat efectul mutagen şi carcinogen, adică capacitata acestei substanţe de a produce modificări genetice.

”Sunt atâtea substanţe care provoacă tot felul, aşa că nu mă miră că au găsit ceva care provoacă infertilitate în parfum.”

„Cred că e ceva periculos!”

Dincolo de amenzile ANPC, clienţii se plâng că nu sunt informaţi despre toate aceste pericole la care se expun chiar şi în magazinele brandurilor de lux.  

„Ar trebui să fie o etichetă mai evidențiată. Provoacă sau nu provoacă, cum e la medicamente clar, când ești însărcinată, alăptezi și așa mai departe.”

„Ar trebui să se facă mai multe analize asupra acestor parfumuri.”

Radu Ţincu, medic toxicolog: Sigur că discutăm despre un efect toxic cumulativ, asta nu înseamnă că dacă am foslosit o dată de două ori o astfel de substanță efectele apar imediat. 

Protecţia Consumatorilor a dat amenzi în valoare de 30 de mii de lei celor mai mari operatori economici din Capitală şi au oprit de la vânzare mai multe produse pentru că nu aveau informaţii în limba română pe etichetă ori depăşiseră data de valabilitate a produselor. 

Revoluție în industria panourilor fotovoltaice. Un nou material crește eficiența celulelor solare la 190%

Cercetătorii de la Universitatea Lehigh au dezvoltat un material cu potențialul de a crește semnificativ eficientă panourilor solare, relatează Interesting Engineering.

Inovațiile constante care îmbunătățesc eficientă au devenit cruciale, în special pentru a satisface nevoile energetice globale.

Echipa de cercetători a prezentat în premieră un prototip care utilizează un material cuantic că strat activ într-o celulă solară. Materialul respectiv a prezentat o absorbție fotovoltaică de 80% și o eficientă cuantică externă (EQE) de până la 190%.

Această performanță este remarcabilă deoarece depășește limita teoretică stabilită de eficientă Shockley-Queisser pentru celulele solare tradiționale pe baza de siliciu. În comparație, celulele solare convenționale au o EQE maximă de 100%.

„Această lucrare reprezintă un salt semnificativ în înțelegerea și dezvoltarea de soluții energetice durabile. Evidențiază abordări inovatoare care ar putea redefini eficientă și accesibilitatea energiei solare în viitorul apropiat”, a declarat Chinedu Ekuma, profesor de fizică la Universitatea Lehigh și autor al lucrării de cercetare, într-un comunicat.

sursa

Peste 21% din populația Germaniei trăia în 2023 în pragul sărăciei sau excluziunii sociale

Puţin peste 17,7 milioane de persoane, sau 21,2% din populaţia Germaniei, trăiau în pragul sărăciei sau excluziunii sociale în 2023, practic acelaşi număr ca în urmă cu un an, potrivit datelor publicate miercuri de Oficiul Federal de Statistică (Destatis), preluate de EFE, relatează Agerpres.

În 2022, aproximativ 17,5 milioane de persoane, sau 21,1% din populaţie, se aflau în această situaţie.

Potrivit datelor de la Destatis, pe baza rezultatelor iniţiale ale Sondajului privind veniturile şi condiţiile de viaţă (EU-SILC) publicat de Eurostat, în 2023 aproximativ una din şapte persoane – 14,3% din populaţie sau aproape 12 milioane – era expusă riscului de sărăcie în Germania, faţă de 14,8% în 2022.

EU-SILC consideră că o persoană este expusă riscului de sărăcie dacă are mai puţin de 60 % din venitul mediu echivalent al întregii populaţii, care în 2023 a fost de 1 310 de euro net pe lună pentru o persoană singură din Germania şi de 2 751 euro pentru un cuplu cu doi copii cu vârsta sub 14 ani.

În 2023, 6,9% din populaţie sau 5,7 milioane de persoane din Germania – în creştere de la 6,2% în 2022 – s-au confruntat cu privaţiuni materiale şi sociale semnificative, adică condiţiile lor de viaţă au fost restricţionate semnificativ de lipsa resurselor economice.

Astfel, de exemplu, cei afectaţi nu şi-au putut permite să plătească chiria casei, ipoteca sau anumite servicii, să plătească pentru o călătorie de vacanţă de o săptămână, să înlocuiască mobilierul uzat sau să iasă să mănânce sau să bea cu prietenii sau familia o dată pe lună.

Ca şi în anul precedent, 9,8% din populaţia cu vârsta sub 65 de ani – adică 6,2 milioane de persoane – trăiau în 2023 într-o gospodărie cu o rată foarte scăzută de participare la forţa de muncă, adică rata de participare la forţa de muncă a membrilor în vârstă de muncă – între 18 şi 64 de ani – era sub 20%.

Acesta este cazul, de exemplu, dacă, într-o gospodărie cu două persoane din această grupă de vârstă, una dintre ele nu a fost angajată deloc, iar cealaltă a fost angajată doar patru din cele douăsprezece luni ale anului.

Un cutremur puternic a zguduit Taiwanul

Un cutremur de magnitudinea 6,1 a avut loc sâmbătă dimineaţa (ora locală) în Taiwan, anunţă Agenţia meteorologică taiwaneză, fără să declanşeze o alertă de tsunami pe insulă, care a fost zguduită luni şi marţi de numeroase seisme, relatează AFP, transmite News.ro.

Cutremurul a avut loc în apropierea zonei de coastă, sâmbătă, la ora locală 2.21 (vineri, 21.21, ora României), la o adâncime de 24,9 kilometri. Seismul a declanşat alerte pe telefoanele mobile în capitală, la Taipei, potrivit unui jurnalist AFP. Taiwanul a fost zdruncinat marţi dimineaţa de o nouă serie de zeci de seisme, care nu s-au soldat cu victime, potrivit autorităţilor, dar au făcut să se clatine clădirile, inclusiv în capitala Taipei, relatează AFP şi Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit agenţiei meteorologice centrale taiwaneze, seria de seisme – peste 200, începând de luni după-amiaza, şi cu o magnitudine maximă de 6,3 – sunt replici ale cutremurului major din 3 aprilie, care a avut magnitudinea 7,4 şi a provocat circa 17 decese şi peste 1100 de răniţi.

Transplantul cu ambii plămâni a fost efectuat cu succes la pacienţi cu stadiu avansat de cancer. Metoda, perfecţionată în pandemie
Articolul anterior
Se schimbă procedura de obținere a pașapoartelor românești. Ce avantaj vor avea cetățenii care se programează online
Articolul următor