SUA începe deportarea rușilor care au fugit pe tărâm american de frica mobilizării: ,,Teama de recrutare nu se încadrează în criteriile pentru azil”

Administrația Biden a reluat fără să anunțe public deportările rușilor care au fugit pe tărâm american de frica mobilizării ordonate de președintele rus Vladimir Putin, scrie The Guardian.

Federal Bureau of Investigation Agents Association - FBIAA

Susținătorii imigrației au fost luați prin surprindere atunci când un tânăr rus, care a venit în SUA fugind de eforturile lui Vladimir Putin de a mobiliza cetățenii pentru a lupta în Ucraina, a fost brusc deportat în weekend din SUA înapoi în Rusia.

El s-a numărat printre mai mulți solicitanți de azil ruși, care au ajuns în SUA în ultimul an.

„Serviciul de Imigrare și Control Vamal al SUA își menține angajamentul de a aplica legile privind imigrația în mod uman, eficient și cu profesionalism. Serviciul facilitează transferul și îndepărtarea persoanelor care nu sunt cetățeni prin intermediul companiilor aeriene comerciale și al zborurilor închiriate în sprijinul cerințelor misiunii”, a declarat agenția federală în această săptămână, adăugând „efectuează expulzări în țări, inclusiv în Rusia, în conformitate cu directivele țării privind expulzarea”. about:blank

Vestea reluării deportărilor către Rusia a venit la puțin peste un an după ce s-a raportat că administrația Biden a suspendat zborurile de deportare către Rusia, Ucraina și alte șapte țări din Europa în timpul invaziei Rusiei în Ucrainei. Nu este clar când au fost reluate deportările către Rusia. Casa Albă nu a răspuns la o solicitare făcută de The Guardian.

Teama de recrutare nu se încadrează în criteriile pentru azil

Migranții din Rusia au venit în SUA crezând că pot cere azil și că pot fi protejați de deportare, datorită poziției declarate a guvernului. Acum, aparenta schimbare de politică a provocat confuzie pentru migranți și pentru avocații lor, care au rămas cu puțin timp pentru a-și face planuri.

Printre clienții lui Jennifer Scarborough, o avocată din Texas, se numără patru ruși care au intrat în SUA prin Mexic și au cerut azil, invocând tama de a fi recrutați pentru a lupta în Ucraina. about:blank

Scarborough a declarat că a fost informată de oficialii de la Imigrări că unul dintre clienții ei a fost deportat în weekend.

Rușii care cer azil în SUA trebuie să explic ofițerilor de imigrație că există o „posibilitate semnificativă” de a fi persecutați sau torturați dacă se întorc acasă, deoarece se temeau că vor fi recrutați pentru a lupta în Ucraina și de repercusiuni dacă nu se conformează.

Ofițerii de imigrație au decis că teama de recrutare nu îndeplinea criteriile cerute și clienții avocatei au făcut apel în fața unui judecător de imigrație, care a fost de acord că nu îndeplineau criteriile pentru azil, a declarat Scarborough.

Bărbații au acum ordine de îndepărtare în așteptare – adică ar putea fi deportați în Rusia în orice moment.

sursa

Numărul de studenți scade dramatic în Moldova

Numărul de studenți scade dramatic, de la an la an, la universitățile din capitala Republicii Moldova, Chișinău, scrie evz.ro.

Astfel, în ultimul deceniu, numărul de studenți la universitățile din Republica Moldova s-a redus de la 78.000 la 42.000, la nivelul studiilor de licență.

Dar în ultimii cinci ani numărul studenților pare că se stabilizează, fără a depăși însă nivelul de 43.000. Este un prag peste care învățământul superior din Republica Moldova se pare că nu mai poate trece, avâd în vedere situația demografică a țării.

De asemenea, a scăzut și numărul de înmatriculări în anul I de studii. De exemplu, în anul 2020 au fost înmatriculați 14.000. Potrivit ministrului Educației, Dan Perciun, pare că aceasta este cifra maximă anuală pe care pot să mizeze universitățile și pentru anii următori.

Sunt puțini absolvenți de liceu

Ministrul a declarat, la o întâlnire cu rectorii universităților din Republica Moldova, că în fiecare an sunt în jur de 12.000 de absolvenți de clasa a XII-a, dintre care doar 92% susțin examenul de Bacalaureat. Cifra este, după cum se vede, mai mică decât numărul de studenți înmatriculați în anul I.

În aceste condiții, în ciuda oricăror eforturi, cel mult 10.000 de absolvenți de liceu rămân în Repulica Moldova. Iar dintre cei circa 6.000 de absolvenți de colegii, aproximativ 70% își continuă studiile la universitate, a mai explicat Dan Perciun.

Ministrul Educației considră însă că un alt fenomen este îngrijorătr, și anume rata de absolvire a instituțiilor de învățământ superior. Comparând numărul de înmatriculați cu cel al absolvenților, se pare că din cei admiși în 2014, au absolvit 82%, în timp ce dintre cei înmatriculați în anii 2019 și 2020, doar 50% și-au finalizat studiile de licență.

O altă problemă a învățământului superior din Republica Moldova este rata mică de angajare a absolvenților cu licență, care a fost calculată pentru prima dată începând cu anul 2020. Astfel, între 2020 și 2023, rată medie de angajare a fost de 42%. Spre comparație, în România această rată e în jur de 70%, iar în Uniunea Europeană ajunge la 86%.

Isprava unui tânăr s-ar putea încheia cu închisoare după ce a răpit o mașină de lux

Un tânăr din capitală a fost reținut de polițiști la scurt timp după ce ar fi răpit o mașină.

Poliția a fost sesizată de un bărbat de 46 de ani, care a comunicat că pe timp de zi i-a fost sustras din parcarea subterană din sectorul Ciocana un automobil de marca ,,Toyota”, în valoare de 60 000 de euro. Ca urmare a măsurilor de investigație întreprinse de polițiști, automobilul a fost depistat în apropierea raionului Strășeni, accidentat, totodată fiind identificată și persoana care a sustras mijlocul de transport.

Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni. Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar tânărul a fost arestat pentru 30 de zile. Conform legii penale, persoana vinovată de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani.

Se schimbă procedura de înmatriculare a vehiculelor! Obligațiile care au fost eliminate definitiv

Agenția Servicii Publice amintește că în martie 2024 Executivul  a aprobat o hotărâre de Guvern prin care a fost simplificată procedura de înmatriculare a vehiculelor. Potrivit modificărilor aprobate pentru a reduce numărul vizitelor la ghișeu, un șir de acte nu vor mai fi obligatorii, iar accesul la documentele disponibile pe platforma MConnect va fi extins. 

Astfel, prin simplificarea procedurilor de înmatriculare a vehiculelor a fost exclusă obligativitatea prezentării multiplelor formularelor în cazurile în care datele conținute în aceste documente sunt disponibile în resurse informaționale și pot fi furnizate prin intermediul platformei de interoperabilitate, și anume:

  • se elimină necesitatea prezentării în format fizic a documentelor ce confirmă asigurarea obligatorie RCA (răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule),  dovada inspecției tehnice periodice valabile și dovada achitării taxei de utilizare a drumurilor. 

Totodată, a fost stabilit termenul de 30 de zile în care este valabil raportul de identificare a vehiculului (anterior termenul a fost doar de 5 zile lucrătoare).

De asemenea, prin hotărârea aprobată a fost exclusă obligativitatea prezentării vehiculului la ASP pentru prestarea serviciilor  de:

  • transcrierea transmiterii dreptului de proprietate;
  • eliberarea duplicatului certificatului de înmatriculare;
  • radierea din evidență a vehiculului.

Prin urmare, procedura de identificare a vehiculului prin verificarea numerelor șasiului, caroseriei și motorului se va desfășura doar la înmatricularea primară  de stat și la eliberarea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a reutilării vehiculului

Proiectul Hotărârii a fost elaborat de Agenția Servicii Publice cu suportul Ministerului Afacerilor Interne al RM  în vederea implementării recomandărilor din Raportul de evaluare SIGMA din octombrie 2023 care vizează digitalizarea serviciilor și simplificarea procedurilor de reînnoire a documentelor de identificare personală, înregistrarea unui vehicul, etc. Totodată, elaborarea și aprobarea Hotărârii a fost condiționată de obiectivele din Programului de activitate a Guvernului „Moldova prosperă, sigură, europeană”, cum ar fi  extinderea accesului la servicii electronice pentru cetățeni și antreprenori, promovarea digitalizării serviciilor publice, excluderea obligativității prezentării pe suport fizic de către cetățeni și antreprenori a actelor emise de autorități și implementarea serviciilor publice automatizate, fără necesitatea solicitării explicite a acestora, simplificând interacțiunea cu statul, anunță ASP într-un comunicat.

Surse din anturajul celor care îl cunosc pe Putin: ,,Doar Putin care stătea singur în biserică de Crăciun este real”
Articolul anterior
Situație excepțională în justiție! CSS se întrunește în ședință
Articolul următor