Tragedia unei proaspete mămici. De ce i-au fost amputate membrele la scurt timp după naștere

O enormă bucurie s-a transformat într-o tragedie, pentru o mamă din Texas. După ce a devenit mămică, pentru a doua oară, femeia era să moară. Medicii au fost nevoiți să ia o decizie radicală, pentru a-i salva viața, scrie adevarul.ro.

Krystina Pacheco, în vârstă de 29 de ani, din Pleasanton, Texas, a născut-o pe fiica ei, Amelia, pe 24 octombrie 2022. Ea a povestit că nașterea prin cezariană a decurs normal, fără incidente. Două zile mai târziu, chiar după ce a fost externată de la spital, mănica a făcut febră.

Nu s-a îngrijorat întrucât a presupus că astfel de simptome sunt normale, ca parte din recuperarea ei după operație. Pentru a-și reveni mai rapid, o asistentă i-a dat ibuprofen.

Tânăra sa simțit rău în continuare, iar în momentul în care a mers la medic, acesta a trimis-o, de urgență, la camera de gardă, scrie Yahoo News.

Femeia a intrat în șoc septic

Tânăra a fost transportată, cu avionul, la un spital din San Antonio, unde medicii au descoperit că trupul său era în șoc septic.

Îmi amintesc că nu mai puteam respira și nu mai vedeam și am început să dispar, încet. L-am auzit pe soțul meu spunând: „Te rog, întoarce-te la noi, te rog, copiii tăi au nevoie de tine. Am nevoie de tine. Am nevoie să fii aici și să mă ajuți cu bebelușii noștri”, și acesta este ultimul lucru pe care mi-l amintesc.”, a declarat Krystina Pacheco, pentru ABC News.

Șocul septic este cel mai periculos stadiu al sepsisului și apare ca răspuns al organismului la o infecție puternică. Potrivit National Institutes of Health, „fără tratament rapid, poate duce la leziuni tisulare, insuficiență respiratorie și chiar deces”.

În șoc septic, corpul are tensiune arterială periculos de scăzută. Factorii de risc includ o infecție recentă sau o intervenție chirurgicală. Potrivit Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor, sepsisul este a doua cauză principală de deces în urma unei sarcini în Statele Unite, după afecțiunile cardiovasculare.

În cazul femeii, începuseră să fie afectate mai multe organe vitale: inima, plămânii și rinichii.

Jacob Pacheco a spus că soția sa a fost pusă simultan pe dializă pentru a-i ajuta rinichii și pe un aparat ECMO, un dispozitiv care elimină dioxidul de carbon din sânge și trimite înapoi sânge cu oxigen în corp. Acesta inimii și plămânilor să se odihnească și să se vindece.

Nu au vrut să ne spună cât de aproape era [de moarte], dar puteai să vezi pe fețele lor de fiecare dată când i-am întrebat”, a spus Jacob Pacheco, adăugând că medicii de la acea vreme i-au dat soției sale o rată de supraviețuire de numai 20%.

La mijlocul lunii noiembrie, starea femeii a început să se îmbunătățească, suficient încât medicii au putut să-i scoată tubul de oxigen, pentru a putea vorbi.

Primul lucru pe care mi l-a spus a fost: „Ce s-a întâmplat cu mine? Aproape că am murit?”Mi-au dat lacrimie: lacrimi de tristețe, lacrimi de bucurie,o grămadă de emoții care ne-au cuprins.”, și-a amintit Jacob Pacheco.

Odată cu trezirea, Krystina a fost nevoită să înfrunte o realitate dură. Medicii dat cumplita veste cum că este nevoie ca atât picioarele, cât și mâinile să îi fie amputate, din cauza complicațiilor suferite la terapie intensivă. Unul dintre factorii de risc ai unui aparat ECMO este fluxul sanguin slab la nivelul membrelor, care poate duce la necesitatea amputării, potrivit Clinicii Cleveland.

Mâinile și picioarele mele erau negre. Arătam ca o persoană care a suferit degerături, a spus femeia, adăugând că echipa ei medicală a încercat să facă tot ce a pututpentru a evita amputarea.

Recunoscătoare, pentu o nouă șansă la viață

Pe 11 februarie, la mai bine de 100 de zile după ce a fost spitalizată, Krystina Pacheco a putut să se întoarcă acasă. În tot acest timp, cel mai greu i-a fost să stea departe de micuții săi: fiica ei, acum în vârstă de acum 4 luni și fiul, de 2 ani.

Am plâns”, a spus ea despre momentul în care a ajuns acasă.

Krystina Pacheco a declarat, într-un interviu, că nu a suferit alte complicații din cauza șocului septic, dincolo de amputații. În prezent, face antrenamente acasă pentru a-și reface forțele și va începe, în curând, reabilitarea în ambulatoriu. 

Boxerul ucrainean Volodimir Mandziuk a murit pe front

Pugilistul Volodimir Mandziuk, maestru al sportului şi membru al Forţelor Armate Ucrainene, a murit pe front. Federaţia Ucraineană de Box făcut anunţul în social media, potrivit Ukrinform, scrie News.ro.

„Volodimir Mandziuk, cu indicativul Vokha, se întoarce acasă la Ternopil „pe un scut”. Un maestru al sportului în box, un cursant al clubului Ring, un multiplu campion şi medaliat la turnee naţionale şi internaţionale, şi un campion al Ucrainei printre studenţi. Un luptător în ring, un războinic neînfricat pe câmpul de luptă”, se arată în mesajul federaţiei ucrainene.

Federaţia menţionează că Volodimir a fost „un om adevărat – onest, de încredere şi sincer”. „Iubea viaţa, avea aspiraţii mari, obiective înalte şi realizări semnificative. A fost respectat de prietenii săi, apreciat de camarazii săi şi a servit drept model de tărie de spirit pentru tineri”.

Mandziuk s-a alăturat Forţelor pentru Operaţii Speciale ale Forţelor Armate ale Ucrainei în toamna anului 2024.

Militarul a murit în luptă la 9 aprilie şi va fi înmormântat la Ternopil în 13 aprilie.

Duminica Floriilor//Cel mai important obicei pe care credincioșii trebuie să îl respecte în ziua Intrării Domnului în Ierusalim

Sărbătoarea de Florii este celebrată în fiecare an cu o săptămână înainte de Învierea Domnului. Praznicul marchează Intrarea Mântuitorului în Ierusalim și este considerat momentul de început al Săptămânii Patimilor, scrie digi24.ro

Din Duminica Floriilor încep să se organizeze Deniile, slujbele care amintesc momente din viața lui Hristos, iar credincioșii respectă mai multe obiceiuri și tradiții până în ziua Paștelui.

Sărbătoarea de Florii mai este denumită și Duminica Patimilor, a Floriilor sau Duminica Patimilor Domnului. Este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox și zi cu delegare la pește.

Obiceiuri și tradiții de Florii

Crenguțele de salcie sfințite în ziua de Florii Multe dintre obiceiurile sărbătorii de Florii sunt asociate cu ramurile de salcie, care înlocuiesc crenguțele de finic și măslin cu care Iisus Hristos a fost întâmpinat la intrarea în Ierusalim.

Credincioșii duc la biserică crenguțe de salcie pentru a fi sfințite de preot la sfânta Liturghie și, ulterior, le duc și le păstrează în locuințe pentru sporul casei. Ramurile de salcie se pun la icoane, la intrarea în casă sau la adăposturile animalelor pentru ca acestea să fie ferite de boli.

Zi cu dezlegare la pește

Duminica Floriilor este una dintre puținele zile din postul Mare în care este dezlegare la pește.

Potrivit obiceiurilor, peștele nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare.

De Florii se sărbătoresc toți cei care poartă nume de floare

Ziua de Florii este dedicată și persoanelor care își serbează onomastica, deoarece poartă nume de floare.

Potrivit tradiției, sărbătoriților li se oferă flori ori alte cadouri simbolice.

Credincioșii se spovedesc și se împărtățesc înainte de Săptămâna Mare

Mulți credincioși aleg să se spovedească înainte de Paște, imediat după slujba de Florii. Potrivit tradițiilor strămoșești, persoanele care aleg să se împărtășească în această zi au șanse mari să li se îndeplinească dorințele în scurt timp.

„Încă din ziua de Florii, cu toții simțim că cele șașe săpătămâni de post se termină și urmează o săptămână specială, o perioadă de postire mai aspră. Imediat după duminca Floriilor începe săptămâna Sfintelor Pătimiri, iar de acum mulți oameni aleg să țină post negru, dar și să participe la slujbe de spovedire.”, a declarat pentru Digi24 Părintele Gabriel Cazacu, preot la Mănăstirea Cașin din București.

Încep Deniile din Săptămâna Mare

„Deniile încep să se săvârșească în toate bisericile din țară începând cu duminica Floriile. De acum și până în Vinerea Mare, oamenii sunt invitați să participe la slujbele speciale denumite Denii. Acestea sunt citiri sfinte care au rolul de a aminti momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea în Ierusalim și până la Învierea Sa.”, a mai declarat părintele Cazacu.

Ce este interzis să faci în ziua de Florii

De Florii, femeile nu au voie să coase ori să spele haine. În această zi nu sunt recomandate muncile grele în gospodărie.

Ziua în care se prăznuiește Intrarea Domnului în Ierusalim mai este denumită, în popor, și „Nunta Urzicilor”. Potrivit scrierilor vechi, din această zi înfloresc urzicile și nu mai sunt bune pentru consum.

De Florii nu se plantează copaci. Conform superstițiilor, pomii plantați în ziua de Florii nu vor înflori niciodată.

În Duminica Floriilor nu se consumă carne. Praznicul Întâmpinării Mântuitorului în Ierusalim este în postul Paștelui, iar credincioșii nu au voie să consume carne ori alimente de dulce.

„Duminica Floriilor este o zi în care ar trebui să ne debarasăm de grijle lumești și de tensiunile vremii și să punem mai mult preț pe liniște și pace. Este bine să facem fapte bune pentru noi, dar și pentru alții. Să facem milostenie și să ne împăcăm cu cei cu care, poate, am mai avut conflicte. În aceste zile, să ridicăm ochii spre Cer cu multă nădejde de mântuire.”, a mai precizat Părintele Gabriel Cazacu.

Ce tradiții sunt mâine, de Florii

Sărbătoarea de Florii (Duminica Floriilor) este una dintre cele mai importante sărbători creștine ortodoxe și marchează intrarea Domnului Iisus Hristos în Ierusalim, cu o săptămână înainte de Paște. Este o zi plină de tradiții și obiceiuri frumoase. Iată câteva dintre cele mai cunoscute:


1. Sfințirea ramurilor de salcie

  • Credincioșii aduc la biserică ramuri de salcie, care sunt sfințite de preot în timpul slujbei.
  • Aceste ramuri simbolizează ramurile de finic cu care a fost întâmpinat Iisus la intrarea în Ierusalim.
  • După slujbă, oamenii duc salcia acasă și o pun la icoane. Se crede că aduce protecție și sănătate întregii familii.

2. Dezlegare la pește

  • Deși este Postul Mare, în Duminica Floriilor se face dezlegare la pește, adică este voie să se consume pește, vin și ulei.
  • Este una dintre cele două dezlegări importante din Postul Paștelui (cealaltă fiind de Buna Vestire).

3. Participarea la slujba de Florii

  • În această zi, bisericile sunt pline, iar slujba este una deosebit de frumoasă, cu cântări speciale.
  • Se citește despre Intrarea Domnului în Ierusalim, când mulțimea l-a întâmpinat cu „Osana!”.

4. Sărbătoarea celor care poartă nume de flori

  • Este și zi de onomastică pentru cei care poartă nume de flori: Florin, Florina, Violeta, Lăcrămioara, Crina, Narcis, etc.
  • Oamenii își urează „La mulți ani!” și își oferă flori sau cadouri simbolice.

5. Credințe și superstiții populare

  • Se spune că salcia sfințită trebuie păstrată tot anul – se pune la grindă, în grădină, la colțul casei sau în pomi fructiferi.
  • Fetele nemăritate pun o crenguță de salcie sub pernă, ca să-și viseze ursitul.
  • Se crede că dacă înfloresc pomii de Florii, anul va fi unul roditor.
  • Oamenii se „urează” simbolic cu ramuri de salcie – se ating ușor pe spate și spun „să fii sănătos ca salcia, sprinten ca peștele și iute ca săgeata!”.

Moldova începe să se alăture treptat la sancţiunile impuse de UE împotriva Rusie. Țara noastră sancționează mai mulți cetățeni ruși
Articolul anterior
Ce se întâmplă dacă pui mâncarea caldă în frigider. Pericolul este uriaș
Articolul următor
Close menu