Cetățenii vor putea accesa în regim online încă 20 de servicii electronice privind actele de stare civilă

Cetățenii vor putea accesa în regim online încă 20 de servicii electronice privind actele de stare civilă. Acestea au fost dezvoltate prin Platforma Front-Office Digitization (FOD), soluție digitală performantă, dezvoltată de Agenția de Guvernare Electronică (AGE) și apreciată cu „Premiul special pentru proiectarea serviciilor digitale”, în cadrul Summit-ului Mondial privind Forumul Societății Informaționale (WSIS Forum 2023), transmite Moldpres.

Noi servicii privind actele de stare civilă vor putea fi accesate online

Noua platformă a fost prezentată astăzi la Chișinău.

În decurs de un an, pe platforma FOD au fost dezvoltate peste 50 de servicii publice electronice, care sunt disponibile pentru cetățeni pe Portalul serviciilor publice (servicii.gov.md). Totodată, responsabilii susțin că urmează a fi create și alte sisteme și servicii precum e-APL, e-Consulat, e-Apostila, e-Cazier. 

Directoarea AGE, Olga Tumuruc, a menționat că obiectivul major al FOD este accelerarea procesului de transformare digitală. „Am reușit să construim un sistem performant, extensibil și adaptabil la o varietate de sisteme informaționale noi și care permite o digitalizare mai facilă, mai rapidă, mai uniformă”, a precizat Olga Tumuruc. 

Șeful Direcției platforme digitale din cadrul AGE, Igor Bercu, a subliniat că ideea creării FOD-ului a apărut în pandemie când accesul la serviciile publice era complicat din cauza restricțiilor și se impunea aplicarea tehnologiei între autorități și persoane fizice sau juridice. Igor Bercu a punctat că soluția FOD reprezintă un sistem bazat pe componente sau blocuri cu ajutorul cărora pot fi construite noi servicii electronice. 

Soluția digitală Front-Office Digitization (FOD), câștigătoarea „Premiului special pentru proiectarea serviciilor digitale” în concursul organizat de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor (ITU) și GovStack, a fost dezvoltată de specialiștii AGE cu suportul partenerului strategic al e-guvernării Grupul Banca Mondială.

ATENȚIE! Restricții de circulație, începând de azi, în centrul Capitalei

Primăria Municipiului Chișinău informează că în perioada: 8 mai 2024, ora 10:00 – 10 mai 2024, ora 07:00, va fi suspendat traficul rutier pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, în perimetrul str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni și str. A. Pușkin.

Măsura a fost luată în legătură cu desfășurarea festivităților consacrate Zilei Europei la Chișinău, organizate de către Cancelaria de Stat a Republicii Moldova și Delegația Uniunii Europene la Chișinău.  

În perioada menționată, transportul public care traversează Piața Marii Adunări Naționale, va fi redirecționat pe străzile adiacente, după cum urmează:

TROLEIBUZE:

Rutele nr. 1, nr. 5, nr. 8 și nr. 22 vor fi redirecționate pe str. București (tur-retur); 

Ruta nr. 4, spre sectorul Buiucani: pe str. Ciuflea, str. București, iar spre sectorul Botanica, de pe str. Vasile Lupu pe str. A. Mateevici, str. A. Pușkin, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;

Ruta nr. 34, spre sectorul Centru: pe str. A. Șciusev, str. București, iar spre comuna Trușeni: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. V. Alecsandri, str. București, str. A. Șciusev și în continuare pe traseul stabilit;

AUTOBUZE:

Ruta nr. 5, tur: pe traseul stabilit; retur: de pe str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni pe str. Columna, str. V. Alecsandri, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit;

Ruta nr. 9, tur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Mitropolit G. Bănulescu -Bodoni, str. M. Kogălniceanu, str. A. Pușkin, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit; retur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. A. Pușkin, str. Alexandru cel Bun, str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit.

Ruta nr. 11, tur-retur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. A. Pușkin, str. Alexandru cel Bun, str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit.

Ruta nr. 26, tur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni, str. M. Kogălniceanu, str. A. Pușkin și în continuare pe traseul stabilit; retur: pe traseul stabilit.

Ruta nr. 46, tur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. A. Pușkin, str. Alexandru cel Bun, str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit; retur: de pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt pe str. Mitropolit G. Bănulescu – Bodoni, str. M. Kogălniceanu, str. A. Pușkin, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt și în continuare pe traseul stabilit.

Primăria Municipiului Chișinău adresează scuzele de rigoare cetățenilor urbei pentru incomoditățile create, iar automobiliștii sunt îndemnați să ocolească zona Pieții Marii Adunări Naționale în perioada menționată, pentru a evita formarea ambuteiajelor.

În altă ordine de idei, informăm că pe data de 9 mai 2024, între orele: 08:00-18:00, va fi limitat accesul persoanelor în anumite locuri publice din Chișinău și sistată temporar circulația transportului pe traseele de deplasare a coloanei oficiale, în legătură cu vizita în Republica Moldova a E.S. dl Johannes Hahn, Comisar European pentru Buget și Administrație. Solicitarea vine din partea Serviciului de Protecție și Pază de Stat a Republicii Moldova.  

Incendiu puternic în Casa Radio! 12 echipaje și 50 de pompieri au luptat cu flăcările

Apel sporit de intervenție a salvatorilor și pompierilor la Casa Radio de pe strada Miorița 1 din capitală.

În sera zilei de 7 mai 2024 un incendiu a izbucnit în Casa Radio de pe strada Miorița 1 din capitală. Apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 23:05. Potrivit primelor detalii două încăperi au fost cuprinse de flăcări. La fața locului conform apelului sporit de intervenție au fost trimise 12 unități de tehnică cu un efectiv de 50 de angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Ajunși la destinație pompierii au stabilit că arderea are loc în camera de servere de la etajul doi al clădirii. Angajații IGSU au evacuat o persoană din interiorul acesteia. În urma incendiului nu au fost raportate victime. Arderea a fost localizată la ora 23.58. În urma incendiului a fost afectată suprafața estimativă de 40 metri pătrați. Incendiul a fost lichidat la ora 00.17. Circumstanțele și cauza de arderii urmează a fi stabilite.

Compania aeriană Wizz Air, cercetată de Comisia Europeană. Cum erau păcăliți clienții pentru a plăti mai mult

Comisia Europeană și autoritățile UE pentru protecția consumatorilor au demarat o investigaţie în ceea ce priveşte 20 de companii aeriene, printre care şi Wizz Air, scrie adevarul.ro.

Potrivit acuzațiilor, Wizz Air şi alte 19 companii aeriene și-ar fi indus în eroare clienții cu privire la declarațiile de mediu. Prin urmare, Comisia Europeană și Rețeaua de cooperare pentru protecția consumatorilor (CPC) au trimis scrisori în care cer clarificări tuturor celor 20 de companii aeriene.

Acțiunea vine ca urmare a unei plângeri depuse în iunie 2023 de către organizația europeană a consumatorilor BEUC și este condusă de autoritățile de supraveghere din Belgia, Olanda, Norvegia și Spania.

Potrivit airportal.hu, cele 20 de companii aeriene incluse sunt Air Baltic, Air Dolomiti, Air France, Austrian, Brussels Airlines, Eurowings, Finnair, KLM, Lufthansa, Norwegian, Ryanair, SAS, SAS, Swiss, TAP, Volotea, Vueling și Wizz Air.


Comisia Europeană cere clarificări în legătură cu afirmațiilor făcute de companiile aeriene potrivit cărora emisiile de CO2 cauzate de un zbor ar putea fi compensate prin proiecte climatice sau prin utilizarea de combustibili sustenabili,pentru care pasagerii ar putea contribui prin plata unor taxe suplimentare.

„Autoritățile sunt preocupate de faptul că practicile identificate pot fi considerate acțiuni/omisiuni înșelătoare, interzise în temeiul articolelor 5, 6 și 7 din Directiva privind practicile comerciale neloiale. La rândul lor, companiile aeriene trebuie să clarifice dacă aceste afirmații pot fi justificate pe baza unor dovezi științifice solide”, spun oficialii Comisiei Europene.

 „Este o veste excelentă faptul că autoritățile din întreaga Europă recunosc că, de fapt, consumatorii au fost păcăliți de practicile de greenwashing ale companiilor aeriene. Este inacceptabil faptul că acestea au ademenit consumatorii să compenseze emisiile generate de zborurile lor, uneori cu un preț ridicat”, a declarat Monique Goyens, directorul general al BEUC.

Wizz Air și celelalte 19 companii aeriene au la dispoziție 30 de zile pentru a oferi un răspuns și a propune măsuri pentru remedierea situaţiei. Autoritățile vor dezbate și vor supraveghea punerea în aplicare a soluțiilor convenite și, în cazul în care nu sunt luate măsurile necesare, ar putea fi aplicate inclusiv sancțiuni.

Comoară istorică descoperită pe strada 31 august 1989. O parte a străzii ar putea deveni pietonală
Articolul anterior
Teren de minifotbal și scuar cu alei, amenajate pentru locuitorii unei zone rezidențiale din cartierul Poșta Veche
Articolul următor