La o școală din Floreni s-au furat geamurile din termopan. În clădire s-au investit sute de mii de euro și trebuia să devină o instituţie modernă

O clădire în care s-au investit sute de mii de euro şi care trebuia să devină o instituţie de învăţământ modernă, zace acum în paragină. E vorba despre şcoala din satul Floreni, raionul Anenii Noi, pentru a cărei finalizare nu s-au mai găsit bani. Şi, ca taboul să fie complet, zilele trecute de pe şantier s-au furat şi profilele metalice pentru geamurile termopan, scrie tvrmoldova.md.

Primarul localităţii spune că ministerul Educaţiei cunoaşte problema dar ridică din umeri.

Nadia Mihuță jurnalist Tvrmoldova: „În clădirea şcolii s-a investit peste un milion de euro, dar acum zace în paragină. De curînd au fost furate şi cele 77 de profile metalice pentru geamurile termopan. Pentru a fi găsit făptaşul, Primăria oferă o recompensă de 10 mii de lei.”

Construcţia şcolii a început în 2007 dar din lipsa banilor lucrările s-au oprit în 2010. De atunci, geamurile au fost sparte şi, în urmă cu cîteva nopţi, s-a furat şi tîmplăria metalică. Ruslan Crețu primar, satul Floreni: „Valoarea aproximativă este în mediu 600 de euro pentru un geam.

Calculaţi mai departe… peste un million de lei este dauna la ziua de astăzi şi idee nu am cît ne-ar costa să punem astăzi un geam. Deci, geamurile erau doar ramele ca să înţelegeţi. Ramele din aluminiu, sticlele nu erau.” Şcoala trebuia să primească 600 de elevi în clase şi laboratoare moderne şi bine dotate. Recent, clădirea a fost transferată administraţiei locale dar primarul spune că nu sînt resurse financiare pentru a continua lucrările.

Ruslan Crețu, primar, satul Floreni: „Cinci luni în urmă am fost la Minister, nu mai ţin minte dacă era ministrul actual şi am cerut o soluţie. Ori să lucrăm cu Eparhia să facem o şcoală ca un seminar duhovnicesc. Ei au zis că sursă nu au şi în termenul apropiat nu o să investească nimic în şcoala aceasta. Deci destinul ei este simplu de tot.

„Localnicii sînt nevoiţi să-i ducă pe copii la şcolile din satele vecine. „Ştiu că nu păzeşte nimeni şi cui şi ce i-a trebuit s-a dus şi şi-a luat şi au distrus şcoala. Dar erau puse şi geamurile şi sticlele era tot şi chiar mă bucuram.”

„În primul rînd cred că este foarte important să avem o şcoală în care să învăţăm din clasa I-a pînă în clasa a XII-a, pentru că majoritatea copiilor din localitate pleacă şi învaţă în Sîngera.”

„Din 65 fac şcoală în Floreni. Cînd am terminat eu clasa 8-a a început să se facă şi aşa şi a murit după cum văd. -Care credeţi că ar fi o soluţie acuma? Să se găsească bani să se investească sau? -Depinde de Ministerul Educaţiei, sau cine răspunde de aceasta.”

Am încercat să obţinem o reacţie de la ministerul Educaţiei dar purtătoarea de cuvînt ne-a spus că ne va oferi mai multe informaţii abia luni. Între timp, poliţia precizează că a demarat o anchetă pentru furt. În prezent, în localitatea Floreni locuiesc peste patru mii de locuitori şi acolo există o singură şcoală, care e veche de peste 80 de ani şi nu oferă suficient spaţiu pentru toţi copiii din comunitate.

Incendiu de proporții în apropierea lacului Dănceni, unde 20 de hectare de stuf au fost mistuite de flăcări

Circa 20 de hectare de stuf au fost mistuite de flăcări în apropierea lacului Dănceni din raionul Ialoveni. Potrivit ofițerului de presă al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, incendiul a izbucnit în dimineața zilei de 6 mai, scrie deschide.md.

La fața locului a intervenit un echipaj de pompieri.

La scurt timp, incendiul a fost localizat și lichidat. Victime nu au fost raportate.

Cauza și circumstanțele producerii incendiului urmează a fi stabilite de specialiști.

Finala Eurovision 2024, sub amenințare teroristă

Manifestații cu aproximativ 40.000 de oameni, propalestinieni și proisraelieni, au fost anunțate în Suedia, țară care găzduiește în această săptămână concursul Eurovision 2024, în urma prezenței cântăreței israeliene Eden Golan. Au fost primite inclusiv amenințări teroriste, astfel că autoritățile suedeze sunt în alertă, cerând și întăriri din țările vecine, relatează Bild citată de libertatea.ro.

Semifinale Eurovision 2024 au loc marți și joi, sâmbătă este programată finala în care vor concerta artiști din 26 de națiuni. Potrivit autorităților locale, orașul Malmö este în „alertă roșie”. De altfel, vineri, un bărbat și o femeie au dat foc unui Coran în Suedia, înaintea începerii concursului Eurovision La concurs participă pentru Israel Eden Golan, 20 de ani. 

Ea s-a calificat cu piesa „October Rain”, dar melodia a fost interzisă pentru că este „prea politizată” și avea presupuse referiri la atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie. A rescris versurile, melodia se numește acum „Uragan” și a fost aprobată.

Anterior, 1.000 de artiști suedezi și 1.400 de artiști finlandezi au cerut excluderea Edenei Golan din cel mai mare festival de muzică din Europa. Eden Golan, cazată într-o locație secretă, păzită de bodyguarzi Serviciul secret israelian Shin Bet a fost la Malmö cu săptămâni în urmă pentru a verifica toate locațiile. Artista ar trebui să părăsească hotelul doar pentru repetiții, întâlniri cu presă și pentru concursul oficial.

Locația ei exactă este secretă, mai mulți bodyguarzi sunt tot timpul cu ea. Există informații furnizate de serviciile secrete că teroriştii islamişti au ameninţat că vor ataca scena finalei.

Cred că participarea noastră la Eurovision Song Contest în acest an este foarte importantă. Și are chiar mai multă semnificație decât oricare alt an.


Un tânăr care venea din Franța a vrut să intre în țară cu un lot uriaș de produse cosmetice de contrabandă

A tăinuit un lot comercial de produse cosmetice, însă a fost depistat în cadrul controlului vamal.

Cazul a fost documentat de funcționarii postului vamal Leușeni, urmare a controlului unui autoturism ce se deplasa din Franța spre Republica Moldova, condus de un conațional în vârstă de 24 de ani.

Urmare a controlului fizic efectuat, a fost depistat un lot de comercial de produse cosmetice, nedeclarate organului vamal.

Mărfurile au fost ridicate și sunt pasibile confiscării, iar persoana riscă să fie sancționată contravențional.

Republica Moldova a fost aleasă vicepreședintă a Consiliului Global al Turismului Medical
Articolul anterior
În Moldova ar putea apărea legea privind protecția animalelor
Articolul următor