O femeie s-a ales cu o arsură de gradul III în timp ce făcea un RMN. A fost operată de urgență

O pacientă din Craiova a trăit o experiență traumatizantă, în timpul unei investigații tip RMN.

Femeia s-a ales cu o arsură de gradul trei, iar rana provocată de aparat a fost atât de adâncă, încât pacienta a fost operată de urgență. Reprezentanții clinicii private, unde femeia a fost rănită, spun că vor face propriile verificări, scrie protv.ro.

În urmă cu o lună și jumătate, din cauza unor dureri puternice la umărul stâng, pacienta în vârstă de 52 de ani s-a dus la o clinică privată din Craiova, pentru investigații. Medicii de acolo au decis să îi facă un examen RMN și pentru expertiză, i-au fixat cureaua aparatului pe umărul sănătos. În timpul radiografiei însă, femeia a simțit că ceva rău se întâmplă.

Verginica Burdulea, pacientă: „După vreo 5 minute, aparatul a început să ardă foarte rău. Doamnă chiar când aparatul a ars atât de puternic încât am simțit că, corpul meu este într-un șoc, doamna a și întrebat – sunteți ok? La care eu am răspuns nu, pentru ca aparatul arde foarte, foarte rău. aparatul a început să ardă foarte rău, exact ca și un cuptor.”

La un moment dat, pacienta a fost scoasă din aparat, pentru administrarea substanței de constrast.

Verginica Burdulea, pacientă: „Mi s-a răspuns, eu ce să vă fac pentru faptul că durează prea mult și că aveți cu substanța de contrast. M-a băgat iarăși la loc și a continuat examinarea. scrie arsura gradul 3 cu un metal încins pentru că era necrozat erau țesuturile necrozat, rană foarte adânca”.

Pacienta admite că înainte de examinare i s-a spus că există un buton de panică pe care poate să îl acționeze, însă susține că nu i s-ar fi arătat cum funcționează și nici nu ar fi știut unde se află.

Diana Totoiescu, director Tehnic Clinica Medicală: „Arsurile la RMN sunt lucruri care se întâmpla extrem de rar și se poate vedea oriunde în literatura de specialitate și acest lucru poate fi evitat dacă pacienții noștri își apasă un buton de panică care li se dă în momentul examinării.”

Pacienta a leșinat după procedură

Pacienta povestește că a leșinat, după ce procedură s-a încheiat, iar reprezentanții clinicii ar fi trimis-o la o altă unitate privată, unde urma să fie văzută de un chirurg. Pentru că medicul de acolo a refuzat intervenția, a ajuns în final la spitalul de stat, unde a fost operată. Femeia a avut nevoie de 25 de zile de îngrijiri medicale.

Fabiean Rucan, avocatul pacientei: „Urmează să sesizăm colegiul medicilor care are competentă în cercetarea acestor chestiuni sub aspect juridic, dar ne vom adresa și instanței de judecată”.

Pe foaia de externare a pecientei, scrie că a suferit o arsură de gradul trei, provocată de un metal. Reprezentanții clinicii spun că vor verifica aparatele.

Diana Totoiescu, directorul tehnic al clincii medicle private: „Aparatele nostre au verificările toate la zi, toate autorizațiile, absolut tot, tot!”.

După această experiență, femeia spune că nu își mai poate folosi mâna la capacitate maximă, așa că vrea să dea clinică în judecată.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

O politiciană din Germania vrea eliminarea temelor pentru acasă pentru elevi: „Un stres care ”otrăvește” viața familiei”
Articolul anterior
Un student japonez a venit îmbrăcat ,,à la Zelenski”, la ceremonia de absolvire a Universității din Kyoto: „Este idolul meu”
Articolul următor