Rețeaua socială TikTok nu este o companie chineză, așa cum crede lumea, și nu colectează datele utilizatorilor pentru a le livra guvernului de la Beijing.
Declarațiile au fost făcute de Jakub Olek, Head of Public Policy al TikTok pentru Europa Centrală și de Est, într-un interviu pentru stirileprotv.ro, realizat de Marian Andrei.
Jakub Olek susține că guvernul chinez nu are nicio legătură cu TikTok, câtă vreme rețeaua socială este deținută de compania ByteDance, care are sediul în Singapore. Totuși, pe site-ul propriu al ByteDance nu apare nicio mențiune legată de Singapore. Compania apare ca fiind inregistrată în Insulele Cayman, un paradis fiscal.
TikTok nu este activă în China, unde utilizatorii au la dispoziție o “rețea-soră”, Douyin, care are alți algoritmi de funcționare. Guvernul chinez deține 1% din această aplicație, adică o “acțiune de aur” despre care presa internațională speculează că îi asigură controlul asupra deciziilor companiei.
Declarațiile lui Olek, care gestionează relațiile companiei ByteDance cu autoritățile din țările est-europene, vin în contextul în care, în ultimul timp, s-au înmulțit temerile legate de nivelul de siguranță cibernetică a rețelei TikTok, mai ales în ceea ce privește colectarea datelor utilizatorilor.
De altfel, mai multe guverne și instituții – printre care și Comisia Europeană – au interzis utIlizarea aplicației TikTok pe telefoanele de serviciu ale angajaților, de teama unor scurgeri de informații confidențiale.
Recent, CEO-ul TikTok, Shou Chew, a fost audiat în Congresul SUA, în contextul temerilor că datele utilizatorilor din SUA ar putea ajunge în mâinile guvernului chinez. Pe același scaun a stat și Mark Zuckerberg, audiat în scandalul legat de posibila fraudare a alegerilor prezidențiale din SUA, în 2016.
Guvernul chinez a anunțat că “se opune cu fermitate” vânzării TikTok. Dar de ce se opune, dacă nu e proprietar?
La scurt timp după realizarea interviului cu Jakub Olek, un înalt oficial chinez a anunțat că guvernul de la Beijing “se va opune cu fermitate” oricărei încercări de a obliga ByteDance să vândă Tiktok, ca parte a unei înțelegeri cu guvernul american, care dorește să rupă orice posibilă legătură între utilizatorii din SUA ai rețelei sociale și guvernul comunist de la Beijing.
Declarația, făcută de un oficial din Ministerul Chinez al Comerțului, vine să contrazică, practic, poziția oficială a ByteDance, exprimată și de Jakub Olek, care susține că TikTok nu are nicio legătură cu guvernul chinez.