Șoferița troleibuzului, care a fost la un pas să strivească o mamă cu un copilaș în brațe, a fost sancționată

Șoferița troleibuzului, care a prins rucsacul unei mame cu ușile și a trântit-o la pământ cu tot cu copil, la fel și taxatoarea au fost sancționate cu mustrare aspră. Informația a fost confirmată pentru UNIMEDIA, de către purtătoarea de cuvânt a RTEC, Felicia Rusu, scrie unimedia.info.

„Șoferul troleibuzului implicat în incidentul de ieri a fost sancționat cu mustrare aspră și privarea de premiu 100%, iar taxatorul cu mustrare aspră. Administrația Parcului i-a mai comunicat victimei că poate solicita repararea hainei deteriorate sau procurarea ei”, a menționat Felicia Rusu.

Șoferul troleibuzului care a fost la un pas de a strivi o femeie cu copilul în brațe a fost identificat. Acesta s-a dovedit a fi femeie, iar mâine, șoferița urmează să fie chemată în ședință, la RTEC. Informațiile au fost făcute publice de Veronica Eșanu, căreia i s-a întâmplat incidentul de la Botanica.

La una dintre stații, femeia a coborât, dar nu a reușit bine să pună piciorul pe trotuar, că șoferul a închis ușile, peste rucsacul mamei și a pornit din loc. Tragedia a fost evitată datorită pasagerilor, care i-au strigat șoferului să oprească și să elibereze mama din strânsoarea ușilor.

Femeia a făcut dezvăluiri șocante pentru UNIMEDIA, despre cum s-a întâmplat totul. „Am avut noroc de pasagerul care a bătut în uși și troleibuzul a oprit. Nici șoferul, nici taxatorul nu au coborât să întrebe măcar ce s-a întâmplat, deși eram la stația terminus. Eu și fetița mea am căzut și credeam că acuși vom fi târâte pe asfalt”, a povestit Veronica.

În încercarea de a opri o avalanșă a scumpirilor, Guvernul anunță compensații la energia electrică penru agenții economici

Guvernul Republicii Moldova vine cu un program de compensații la energia electrică pentru agenții economici, menit să sprijine producătorii autohtoni și să susțină competitivitatea, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Anunțul despre acest program a fost făcut de către vicepremierul și ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba.

Astfel, vor fi compensate până la 50% din creșterea tarifului la energie electrică, pe o perioadă de la 3 până la 6 luni, în funcție de resursele disponibile, dar și de necesități.

Sprijinul va fi direcționat acolo unde este cea mai mare nevoie – către companiile pentru care factura la energie reprezintă o pondere semnificativă în costurile de producție.

Compensarea va fi aplicată din prima zi a creșterii tarifelor, iar regulamentul detaliat va fi anunțat ulterior.

Este vorba de până la  10.000 de companii, potențial eligibile pentru aceste compensații. Prioritate vor avea firmele care produc în țara noastră produse alimentare, lapte, carne, ouă și pâine.

Mai mult, sprijinul va fi extins și către alte industrii importante din sectorul de industriei prelucrătoare, cum ar fi producătorii de încălțăminte, îmbrăcăminte, mobilă, componente electrice și altele.

“Prețuim fiecare antreprenor din această țară, conștienți de importanța lor în menținerea și dezvoltarea economiei, chiar și în perioade dificile. Fiecare antreprenor care produce în Republica Moldova poate conta pe noi ca pe un partener de încredere. Împreună o să dăm dovadă de solidaritate și de reziliență. Vă încurajăm să aveți încredere și să rămâneți puternici” a menționat Dumitru Alaiba.

Pe lângă mecanismul de compensație anunțat, care va avea impact limitat, pentru competitivitatea producătorii noștri este nevoie de sprijin continuu în activitatea lor investițională.

Și anume, de la 1 ianuarie curent, antreprenorii noștri pot beneficia de primul mecanism de ajutor de stat dedicat investițiilor noi.

Mai exact, vor fi restituite până la 60% din investițiile pe care le fac antreprenorii pentru extinderea și dezvoltarea afacerilor.
Din această sumă:

• 25% sunt granturi nerambursabile;
• 75% reprezintă scutiri de 50% la impozitul pe venit. Detalii, aici:

Antreprenorii sunt încurajați să investească în eficiența energetică a tuturor proceselor de producție, în utilaje mai performante care consumă mai puțin și care dau randamente mai mari, izolare termică și surse de energie regenerabile.

Un alt instrument disponibil: Programul 373 a facilitat deja peste 700 de investiții, susținând companiile moldovenești să își tehnologizeze procesele și să își crească productivitatea, în sumă totală de peste 3,5 mlrd lei. Asta e peste 1% din PIB.

Suplimentar, acțiunile precum implementarea noilor tehnologii eficiente energetic, creșterea productivității și extinderea capacității de producție, pot contribui la o dezvoltarea continuă și stabilă a companiilor.

În acest mod, antreprenorii devin mai competitivi, mai puternici, mai pregătiți în fața provocărilor de orice fel. 

Atenție! Cod galben de polei în R. Moldova

Meteorologii Serviciului Hidrometeorologic de Stat au emis un Cod Galben, valabil pe 11 ianuarie. Potrivit prognozei, se așteaptă precipitații de la ploaie, burniță, lapoviță, până la ninsoare, vremea răcindu-se cu 5-7°C. Mai mult, șoferii sunt atenționați că pe drumurile din R. Moldova se va forma ghețuș în timpul nopții, scrie nordnews.md.

„Cod galben: Condiţiile vremii sunt potenţial periculoase, fenomenele meteorologice prognozate (averse, descărcări electrice, intensificări ale vântului, temperaturi ridicate sau scăzute, risc de creşteri de debite şi niveluri în râuri etc.) sunt obişnuite pentru teritoriul ţării, dar temporar pot deveni periculoase pentru anumite activităţi socio-economice”, comunică sinopticienii.

În acest context, Administraţia de Stat a Drumurilor (ASD) recomandă participanților la trafic să circule cu prudență, să adapteze viteza la condițiile de drum și să păstreze o distanță corespunzătoare față de celelalte vehicule.„Drumarii sunt la datorie pentru monitorizarea continuă a traseelor naționale și pentru intervenții, la necesitate”, transmite ASD

R. Moldova a cumpărat energie electrică în valoare de peste 15 milioane de euro de la începutul lui 2025

S.A. „Energocom” a cumpărat, în primele zece zile ale anului curent, o cantitate totală de circa 137 mii MWh, la preț mediu ponderat de 110,83 euro/ MWh, achitând 15 183 710 euro.Potrivit datelor prezentate de „Energocom”, 31,86 la sută din energie e fost procurată în baza contractelor bilaterale cu întreprinderile din România, iar 25,65% – de pe platforma de tranzacționare OPCOM din România, scrie ziarulnational.md.

De asemenea, CET-urile din R. Moldova au furnizat 30,33 la sută din totalul energiei consumate de malul drept al Nistrului și aproape 10% din consum a fost acoperit de energia regenerabilă.

„Compania achiziționează energia produsă de centralele electrice de termoficare urbane și de la centralele electrice regenerabile care au statul eligibil la tarif stabilit de Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică. De asemenea, conform Dispoziției nr. 1 a Comisiei pentru Situații Excepționale din 27 decembrie 2024, Energocom cumpără în baza contractelor bilaterale energia regenerabilă de pe piața liberă, la prețul plafon ce nu va depăși cel mai mic preț al energiei electrice pe care îl are furnizorul cu obligație de serviciu public în are în baza contractelor bilaterale cu producătorii de energie. În același timp, energia mai e procurată în baza contractelor bilaterale și accesând platforma de tranzacționare OPCOM din România”, precizează „Energocom”.

De menționat că, de la 1 ianuarie curent, malul drept al Nistrului nu mai primește deloc energie electrică de la Centrala de la Cuciurgan, după ce „Gazprom” sistat livrările de gaze în Transnistria. Centrala respectivă activează acum doar pe bază de cărbuni și nu are capacitatea să acopere întreg volul de energie consumat de malul stâng al Nistrului. Astfel, în raioanele controlate de regimul separatist de la Tiraspol au loc deconectări în evantai, iar beneficiarii stau pe întuneric și câte opt ore pe zi, în special în orele de vârf.

ANSA, după reținerea celor 11 inspectori de către CNA
Articolul anterior
Maia Sandu: ”Rusia duce un război hibrid și vrea să instaleze la Chișinău o guvernare prorusă obedientă”
Articolul următor