Dacă ai adesea vânătăi inexplicabile și vrei să afli cauza acestora, află că există anumite investigații pe care le poți face pentru a identifica problema și a o rezolva cât mai curând posibil. Mai jos, vei găsi informații utile despre ce investigații ar putea fi necesare.
Atunci când vânătăile apărute pe piele ar trebui să te trimită în cabinetul medicului
Echimozele sau vânătăile sunt pete care apar pe piele atunci când capilarele – vase de sânge foarte mici – se rup. Echimozele pot apărea cu o nuanță albăstruie pe pielea deschisă la culoare, dar pot avea o nuanță violet închis, maro sau negru pe pielea mai închisă la culoare. Explicația pentru această schimbare de culoare este că sângele din capilare se scurge în țesuturile moi sub piele.
Există mai multe cauze posibile pentru apariția unei vânătăi. Acestea includ accidente sau leziuni, leziuni microscopice la nivelul vaselor de sânge sub piele (ceea ce poate fi întâlnit frecvent la sportivi), tulburări ale sângelui și pielea mai subțire cauzată de procesul de îmbătrânire, scrie redactia.ro.
Pentru a determina cauza apariției vânătăilor, este necesară efectuarea unor investigații care includ măsurarea timpilor de coagulare și a numărului de trombocite. Aceste investigații ajută la identificarea posibilelor patologii, cum ar fi coagulopatia, trombocitopenia severă sau vasculopatia.
Dacă o persoană are vânătăi inexplicabile sau dacă vânătăile apar prea ușor, aceasta poate fi din cauza capilarelor slăbite. Atunci când acestea nu sunt suficient de puternice pentru a reține celulele roșii din sânge, sângele se poate scurge sub piele, provocând astfel vânătăi.
Capilarele pot deveni slabe din cauza lipsei de proteine pentru a le menține, sau din cauza unor probleme cu structura vaselor de sânge. De asemenea, vânătăile inexplicabile pot apărea în cazul unor probleme cu trombocitele sau cu celulele implicate în procesul de vindecare a vaselor de sânge.
Arnica, de ajutor împotriva vânătăilor
Arnica este considerat un analgezic natural, având proprietăți antiseptice și antiinflamatoare de excepție. Atenție, însă! Utilizarea cremei de arnică nu este indicată tuturor persoanelor. Sesquiterpenoidul, compus aflat în componența arnicăi, poate să provoace alergii persoanelor mai sensibile. Dacă resimțiți o senzație de mâncărime, înterupeți imediat administrarea cremei și adresați-vă medicului.
Cremă cu vitamina K
Vitamina K ajută la coagularea sângelui și este demonstrat științific că poate reduce severitatea vânătăilor. Pentru a profita de beneficiile vitaminei K, este recomandat aplicarea acesteia de 2 ori pe zi, în zona afectată de vânătăi și echimoze.
Aloe vera
Această plantă conține vitamine, minerale și enzime, care au rolul de a calma durerile, hidrata pielea și reduce inflamația. Este recomandat să aplicați sucul natural din frunzele de aloe, cremă sau gel, direct pe vânătaie. Masați ușor până când se absoarbe complet și repetați zilnic procedeul.