Nu ignora niciodată vânătăile care apar din senin pe piele. Pot trăda probleme grave de sănătate

Dacă ai adesea vânătăi inexplicabile și vrei să afli cauza acestora, află că există anumite investigații pe care le poți face pentru a identifica problema și a o rezolva cât mai curând posibil. Mai jos, vei găsi informații utile despre ce investigații ar putea fi necesare.

Atunci când vânătăile apărute pe piele ar trebui să te trimită în cabinetul medicului

Echimozele sau vânătăile sunt pete care apar pe piele atunci când capilarele – vase de sânge foarte mici – se rup. Echimozele pot apărea cu o nuanță albăstruie pe pielea deschisă la culoare, dar pot avea o nuanță violet închis, maro sau negru pe pielea mai închisă la culoare. Explicația pentru această schimbare de culoare este că sângele din capilare se scurge în țesuturile moi sub piele.

Există mai multe cauze posibile pentru apariția unei vânătăi. Acestea includ accidente sau leziuni, leziuni microscopice la nivelul vaselor de sânge sub piele (ceea ce poate fi întâlnit frecvent la sportivi), tulburări ale sângelui și pielea mai subțire cauzată de procesul de îmbătrânire, scrie redactia.ro.

Pentru a determina cauza apariției vânătăilor, este necesară efectuarea unor investigații care includ măsurarea timpilor de coagulare și a numărului de trombocite. Aceste investigații ajută la identificarea posibilelor patologii, cum ar fi coagulopatia, trombocitopenia severă sau vasculopatia.

Dacă o persoană are vânătăi inexplicabile sau dacă vânătăile apar prea ușor, aceasta poate fi din cauza capilarelor slăbite. Atunci când acestea nu sunt suficient de puternice pentru a reține celulele roșii din sânge, sângele se poate scurge sub piele, provocând astfel vânătăi.

Capilarele pot deveni slabe din cauza lipsei de proteine pentru a le menține, sau din cauza unor probleme cu structura vaselor de sânge. De asemenea, vânătăile inexplicabile pot apărea în cazul unor probleme cu trombocitele sau cu celulele implicate în procesul de vindecare a vaselor de sânge.

Arnica, de ajutor împotriva vânătăilor

Arnica este considerat un analgezic natural, având proprietăți antiseptice și antiinflamatoare de excepție. Atenție, însă! Utilizarea cremei de arnică nu este indicată tuturor persoanelor. Sesquiterpenoidul, compus aflat în componența arnicăi, poate să provoace alergii persoanelor mai sensibile. Dacă resimțiți o senzație de mâncărime, înterupeți imediat administrarea cremei și adresați-vă medicului.

Cremă cu vitamina K

Vitamina K ajută la coagularea sângelui și este demonstrat științific că poate reduce severitatea vânătăilor. Pentru a profita de beneficiile vitaminei K, este recomandat aplicarea acesteia de 2 ori pe zi, în zona afectată de vânătăi și echimoze.

Aloe vera

Această plantă conține vitamine, minerale și enzime, care au rolul de a calma durerile, hidrata pielea și reduce inflamația. Este recomandat să aplicați sucul natural din frunzele de aloe, cremă sau gel, direct pe vânătaie. Masați ușor până când se absoarbe complet și repetați zilnic procedeul.

Important! Ce se întâmplă în organism după ce încetezi să mai fumezi țigări electronice

Țigările electronice au fost considerate o alternativă sănătoasă a celor clasice, dar studiile efectuate de-a lungul timpului au arătat că acestea pot afecta plămânii și, în plus, dau dependență, scrie digi-world.tv.

Ce se întâmplă în organismul tău, însă, atunci când renunți să mai utilizezi țigări electronice? Aceasta este întrebarea pe care și-au pus-o mulți oameni, iar un expert a încercat să ofere un răspuns.

Potrivit The Healthy, atunci când încetezi să mai folosești țigările electrice, tensiunea arterială scade, iar circulația sângelui se îmbunătățește, potrivit Nikolei Djordjevic, project manager al Med Alert Help.

Aceasta susține că, în anumite cazuri, poate să se îmbunătățească și respirația. Aceste țigări electronice conțin două ingrediente glicol propilen și glicerină vegetală, care atunci când sunt încălzite produc niște compuși chimici ce afectează tractul respirator, potrivit unui studiu publicat în International Journal of Environmental Research and Public Health.


Țigările electronice, la fel ca și cele obișnuite, dau dependență, motiv pentru care odată ce ai încetat să le mai folosești te poți confrunta cu simptome precum creșterea dorinței de a fuma, schimbări ale stării de spirit, probleme de concentrare, iritabilitate, dar și anxietate. Unele persoane se pot confrunta și cu dureri de cap, transpirații, insomnie, constipație.

Totodată, țigările electronice îți pot afecta simțurile, motiv pentru care odată ce ai renunțat la ele poți să observi o îmbunătățire a capacității de a mirosi ori a gustului. În plus, cele mai noi studii arată că nicotina poate crește chiar și nivelul de zahăr din sânge.

O lună mai târziu după ce ai încetat să folosești țigările electronice vei observa o îmbunătățire a sănătății plămânilor, care vor funcționa mai bine. Astfel, respirațiile scurte și tusea nu vor mai reprezenta probleme pentru tine, potrivit sursei citate.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Singura fabrică de ciocolată din România a intrat în insolvență după 25 de ani de activitate
Articolul anterior
Refugiaţii ucraineni, daţi afară din hotelurile din Mamaia: „Stau cu geamul deschis şi 30 grade centrala”
Articolul următor