Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor interzice vânzarea puilor de pasăre în piețe, din cauza focarelor de gripă aviară

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a interzis vânzarea puilor de pasăre în piețe, din cauza focarelor de gripă aviară

7 sfaturi utile pentru a crește producția de ouă la găini

În pieţele avicole din Republica Moldova bate vântul. Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a interzis vânzarea puilor de pasăre din cauza focarelor de gripă aviară, care a cuprins mai multe state europene. Acum, basarabenii care vor să crească păsări, îşi pot cumpăra pui doar de la fermele specializate.

GABRIELA SULEAC, jurnalist TVR MOLDOVA: „În fiecare an, după 1 martie, zeci de comercianţi mergeau la piaţa avicolă din Chişinău pentru a vinde pui şi păsări vii. Anul acesta, însă, pavilionul a fost închis, odată cu instituirea restricțiilor de vânzare a păsărilor”.

ION PÎNTEA, director, Piaţa Centrală, Chişinău: „În adresa întreprinderii au fost zeci de cereri de la crescători de tineret avicol, însă odată ce este instituită carantina, întreprinderea municipal nu poate realiza acest comerţ de puiet avicol. Totodată avem mai multe solicitări de la consumatori dacă avem marfă, păsări de vânzare. Bineînţeles ori de câte ori este necesar noi informăm atât agenţii economici cât şi consumatorii despre acele măsuri restrictive”.

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor, mai nou, puii pot fi cumpăraţi doar de la fermele avicole.

ALEXANDRU MANCIU, director general adjunct, ANSA: „Pentru a preveni apariţia focarelor de gripă aviară dar şi desiminarea necontrolată a acestei boli s-a luat decizia de a se limita pe cât este de posibil aglomerările de păsări. Fermierii care practică activităţi de comercializare a păsărilor către populaţie au posibilitatea de a livra fie direct aceste păsări către solicitanţi, fie pot amenaja la poarta fermei pe care o posedă o rampă amenajată de unde nemijlocit pot să comercializeze păsările respective”.

La această fermă avicolă de la periferia oraşului Hânceştil sunt crescute, anual, 100 de mii de păsări.  

INA STEGĂRESCU, director, fermă avicolă: „Nu avem o mare suferinţă din cauza sistării activităţii pieţii, deoarece din 2020 am mers foarte mult pe a educa consumatorul de a veni şi a consuma direct de la producator, direct de pe teritoriul fermei. În acest mod putem controla noi ca fondatori şi cei responsabili de sănătatea păsărolor, întregul process. Din prima zi de incubare, de vaccinare a puilor, până la vaccinarea acestuia”.

GABRIELA SULEAC, jurnalist TVR MOLDOVA: „În această hală sunt peste 15 mii de pui care au iesit din incubator acum 14 de zile. Ei vor fi ținuți aici încă două săptămâni, perioada in care le vor fi administrate cele 9 vaccinuri obligatorii, după care vor fi scosi la vanzare”:

Pentru familiile care locuiesc la sate, creşterea păsărilor de curte este o activitate obişnuită.  

Un pui de o zi costă 12 lei, iar cei de două luni sunt vânduţi cu 45 de lei. De la începutul acestui an, în Republica Moldova a fost înregistrat doar un caz de gripă aviară.

Scandalul în jurul concursului „Pedagogul anului”, aplanat. Decizia Ministerului Educației

 Ministerul Educației nu va retrage titlul „Educatorul anului” obținut de directoarea grădiniței „Guguță” din orașul Rîșcani, Valentina Moscalu. Decizia a fost luată după ce o comisie a examinat sesizările privind o pretinsă încălcare a Regulamentului concursului, scrie evz.ro. 

În data de 12 octombrie, Ministerul Educației și Cercetării a inițiat examinarea retragerii titlului „Educatorul anului 2024”, obținut de directoarea grădiniței „Guguță” din orașul Rîșcani, Valentina Moscalu. Decizia a fost luată în urma sesizărilor cu privire la două sancțiuni care i-au fost aplicate premiantei de către autoritățile publice locale.

Ministerul Educației explica atunci că, la etapa republicană a concursului „Pedagogul anului”, sunt înaintați candidații care au obținut locurile I la etapa raională. Organul local de specialitate în domeniul învățământului (OLDSI) nu ar fi inclus actele cu privire la aplicarea sancțiunilor disciplinare.

După examinarea circumstanțelor cazului, Comisia a decis că Moscalu își poate păstra titlul.

„La 24 octombrie 2024, în adresa Ministerului Educației și Cercetării a fost expediată Dispoziția primarului orașului Rîșcani nr.104-C din 24 octombrie 2024 cu privire la revocarea sancțiunii disciplinare aplicate Valentinei Moscalu. În rezultatul analizării actelor și informațiilor colectate de către Comisia de examinare a corectitudinii conferirii titlului „Educatorul anului” și raportându-le la Hotărârea Guvernului nr.370/2006 cu privire la organizarea Concursului republican „Pedagogul anului”, Comisia nu a constatat temei legal de retragere a titlului „Educatorul anului” Valentinei Moscalu”, susține instituția.

Pentru a evita pe viitor situații similare, regulamentul concursului va fi modificat. Astfel, conform MEC, va fi introdusă obligația candidaților la concurs de a depune o declarație pe propria răspundere. Aceasta va viza lipsa sancțiunilor disciplinare și lipsa altor abateri de etică și disciplină.

Concursul republican „Pedagogul Anului” 2024 s-a desfășurat în trei etape. Anul acesta a avut trei categorii de învingători: educatorul anului, învățătorul anului și profesorul anului.

Pedagogii care s-au clasat pe locul I au fost premiați cu câte 50 000 de lei și li s-a conferit titlul „Pedagogul anului”. Câștigătorii locului II au primit câte 25 000 de lei și Diploma de onoare a MEC. Cei de pe locul III – câte 15 000 de lei și Diploma de onoare a MEC.

Valentina Moscalu a luat premiul I, la categoria „Educatorul anului”.

„Acest premiu este o responsabilitate în activitatea ulterioară. Sunt plăcut surprinsă, dar cred că cel mai mare merit aparține copiilor. M-au susținut în toate activitățile mele. Nu știu dacă aș face altceva mai bine decât instruirea copiilor preșcolari”, a declarat Moscalu, într-un interviu pentru M1.

Caz tragic: Un tânăr de 20 de ani a murit călcat de tren

Un tânăr în vârstă de 20 de ani şi-a pierdut viaţa, după ce a fost călcat de tren în zona localităţii Vatra din municipiul Chişinău, scrie newtv.md.

Cazul s-a produs în dimineața zilei de duminică, 24 noiembrie, în jurul orei 8:30, iar conform informațiilor preliminare, tânărul stătea așezat pe linia de cale ferată.

În urma impactului, victima a decedat pe loc, iar oamenii legii au deschis o anchetă pentru a stabili toate circumstanțele incidentului.

Un avion cargo s-a prăbușit peste o casă, lângă aeroportul din Vilnius

Un avion cargo DHL s-a prăbuşit luni în apropierea aeroportului din Vilnius, în jurul orei 03:30 GMT, au declarat purtătorii de cuvânt ai aeroportului din capitala Lituaniei şi poliţia pentru Reuters. O persoană a fost declarată decedată, scrie digi24.ro

Potrivit aerotime.aero, site-ul de urmărire a zborurilor FlightAware arată că aeronava cargo a decolat de pe Aeroportul Leipzig/Halle (LEJ) la ora 03:08 CET, potrivit News.ro. 

Postul local de ştiri Delfi Plus informează că aeronava s-a prăbuşit pe strada Žirnių, într-o zonă rezidenţială, pe o clădire rezidenţială cu două etaje, şi a provocat un incendiu. Se pare că în aeronavă se aflau patru persoane: doi piloţi şi doi angajaţi DHL. Salvatorii au reuşit să elibereze un pilot din carlingă, iar acesta şi-a recăpătat cunoştinţa. Alte două persoane au fost preluate pentru îngrijiri medicale de urgenţă. O persoană a murit. Toate persoanele din casa pe care s-a prăbuşit avionul au supravieţuit.

Vacanța de Paște: Câte zile de odihnă vor avea elevii din Moldova
Articolul anterior
Mitropolitul Pavlo al Kievului, condamnat la două luni de arest la domiciliu: Se plânge de condițiile „inumane” de cazare
Articolul următor