O fetiţă care s-a prefăcut că se joacă pe telefonul mamei, a comandat 10 perechi de cizme, 10 motociclete și un jeep pentru copii, în SUA

O femeie din Westport i-a dat telefonul fiicei sale pentru a se juca în mașină. Spre şocul ei, şi-a dat seama ce făcuse micuţa abia când le-au ajuns acasă mai multe pachete de la Amazon, în valoare de mii de dolari. ”A comandat cinci motociclete roz, cinci motociclete albastre, 10 perechi de cizme și un Jeep pentru copii”, a spus Jessica Nunes.

Când îi iei copilului telefon | Qbebe.ro

Pentru ca fiica ei să nu se plictisească, femeia din Westport, SUA, i-a dat telefonul ca să se joace. Lila, în vârstă de cinci ani, a făcut cumpărături în valoare de 3.000 de dolari, în timp ce mama ei credea că se joacă. Nunes spune că inițial articolele nu se puteau returna, dar când a explicat situația, Amazon a fost de acord să ia totul înapoi.

În loc să o pedepsească pe Lila, Nunes încearcă să folosească asta ca un moment perfect de a o învăţa o lecţie pentru viitor, conform Observator și CBS News

”I-am spus că poate, dacă se comportă corect, se comportă frumos și face niște treburi prin casă, o să-i putem aduce o bicicletă care să fie adaptată la intervalul ei de vârstă”, a declarat mama. 

Fraudă de proporții cu peste 30 de victime și prejudicii de milioane de lei într-o schemă de escrocherie cu automobile importate

Procuratura municipiului Chișinău, Oficiul Rîșcani, conduce urmărirea penală într-un dosar privind o schemă de escrocherie în proporții deosebit de mari, prin care mai multe persoane au fost înșelate, sub pretextul achiziționării de automobile importate de peste hotare la prețuri avantajoase, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit probatoriului administrat, factorii de decizie ai unei companii din orașul Stăuceni, mun.Chișinău, acționând în complicitate cu alte persoane, au creat o aparență falsă a existenței unor vehicule destinate vânzării, utilizând imagini și înregistrări video prezentate la sediul companiei.

Prin aceste acțiuni, în perioada noiembrie-decembrie 2024, ei au indus în eroare peste 30 de persoane, determinându-le să încheie contracte de livrare și să achite sume considerabile în valută străină. După ce au făcut rost de bani, făptuitorii au întrerupt comunicarea cu părțile vătămate.

Până în prezent, la cauza penală inițială au fost conexate alte 30 de dosare, prejudiciul total estimat depășind la această etapă – 5,2 milioane de lei.

Totodată, în prezent sunt în curs de identificare și alte victime ale acestei scheme infracționale.

În urma investigațiilor, patru persoane au fost puse sub învinuire, dintre care doi bărbați de 27 și 34 de ani, și două femei de 25 și 28 de ani. Doi învinuiți se află momentan în arest preventiv. Aceștia nu își recunosc vina în comiterea infracțiunii. Alți doi au fost anunțați în căutare, fiind emise mandate de arest pe numele acestora.

Procurorii, împreună cu organul de urmărire penală al Inspectoratului de Poliție Rîșcani, continuă acțiunile de urmărire penală pentru identificarea și tragerea la răspundere a tuturor persoanelor implicate, precum și pentru recuperarea prejudiciului cauzat victimelor.

Mai mult, sunt întreprinse măsuri pentru identificarea bunurilor provenite din activitatea infracțională și aplicarea măsurilor asigurătorii asupra acestora.

Aduceau droguri din Franța prin colete cu produse alimentare și de uz casnic: Patru persoane implicate, douǎ reținute

Un grup infracțional, specializat în comercializarea cocainei pe teritoriul Republicii Moldova, a fost destructurat. Activitatea infracțională a grupului, format din patru persoane cu vârstele cuprinse între 30 și 40 de ani, a fost documentat timp de jumătate de an de ofițerii Direcției investigații „Centru” și cei de urmărire penală ai INI, în comun cu procurorii PCCOCS, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Drogurile erau  introduse clandestin pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul mijloacelor de transport care activau pe rutele internaționale, camuflate în produse alimentare și de uz casnic, cu ulterioara realizare în Republica Moldova.

Doi suspecți au fost reținuți pentru 72 de ore  și beneficiază de prezumția nevinovăției la acest stadiu al investigațiilor, iar unul este cercetat în stare de libertate, iar celǎlalt se ascunde în Franța și urmează sǎ fie anunțat în căutare.

Cei trei au fost reținuți cu suportul colegilor din cadrul  Inspectoratului Național de securitate Publică.

În cadrul perchezițiilor la domiciliul acestora în Chișinău, ofițerii de investigații au depistat pachețele cu droguri de tip cocainǎ, cântare electronice și pachețele zip-lock pentru ambalarea drogurilor, bancnote de euro și dolari false și acte cu semne evidente de falsificare.

Valoarea drogurilor ridicate sunt estimate la circa 200 de mii lei.

Conform legislației în vigoare persoana culpabilă de asemenea infracțiune riscă pedeapsă cu închisoare pe un termen de la 7 la 15 ani.

ALARMANT: 60% din elevii de gimnaziu au note negative la o testare la tematică desfășurată în luna noiembrie 2024

Aproximativ 60% din elevii de gimnaziu care au participat la o testarea la matematică au primit note sub cinci și riscă să pice la un eventual examen la finalul treptei gimnaziale. Potrivit rezultatelor accesate de Europa Liberă, rata de promovare la clasa a VIII-a a fost de 44,8% și nota medie – 3,88, iar la clasa a IX-a – 37% și, respectiv, nota 3,56.

Testele organizate pe 27 și 28 noiembrie 2024 au fost la două probe. La limba și literatura română și-au testat cunoștințele 14 781 de copii, iar la matematică – 18 212. Despre asta a scris presa.

Astăzi, Ministerul Educației și Cercetării a venit cu precizări:

”Ministerul Educației și Cercetării (MEC) precizează că rezultatele prezentate pe parcursul zilei de ieri de mai multe surse mass-media nu reprezintă rezultatele pretestării la matematică, ci ale unei testări tematice desfășurate în luna noiembrie 2024 pentru elevii claselor a VIII-a și a IX-a.

Scopul acestei testări a fost evaluarea progresului elevilor în însușirea materiei din perioada septembrie – noiembrie și este pentru prima dată când o astfel de evaluare centralizată la nivel național a fost organizată de MEC și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare. În octombrie 2024, MEC a aprobat o metodologie privind organizarea și desfășurarea testărilor tematice în învățământul general, cu scopul de a evalua implementarea curriculei și conformitatea procesului educațional cu politicile actuale. Astfel de testări tematice vor fi organizate în fiecare semestru pentru a monitoriza progresul elevilor și a identifica eventualele dificultăți.

Rezultatele obținute reflectă tendințele observate la testarea internațională PISA, care arată că unul din doi elevi din Republica Moldova nu atinge nivelul minim de competență la matematică.

Ministerul Educației și Cercetării mai anunță că pretestarea propriu-zisă la matematică pentru elevii claselor a IX-a va avea loc pe 27 februarie 2025.

Pentru a ajuta elevii de clasa IX să se pregătească de examenul la matematică, MEC va implementa în perioada următoare un program remedial pentru 6000 de elevi care vor beneficia de ore gratuite la această disciplină. Totodată, MEC și ANCE, cu sprijinul PNUD și UNICEF au lansat campania „Matematica de la egal la egal” în cadrul căreia 600 de elevi din clasele de liceu vor ajuta colegii din clasa IX-a să se pregătească de examenul de absolvire a gimnaziului.”, se arată în comunicatul instituției.

Celine Dion a împlinit 55 de ani. Mesajul artistei, după ce a anunțat că se confruntă cu o boală incurabilă
Articolul anterior
Val de frig. Meteorologii anunţă o săptămâna cu ploi şi chiar lapoviţă
Articolul următor