Este alertă în Marea Britanie din cauza unui virus mortal. Autoritățile sanitare au anunțat măsuri urgente împotriva infecției răspândite în țară, cu simptome asemănătoare gripei.
Alerta sanitară a fost impusă în Marea Britanie după ce au fost identificate trei cazuri de infecție provocată de virusul mortal de la mușcăturile de căpușe.
Simptomele sunt asemănătoare gripei, transmit autoritățile medicale. Este vorba de encefalita transmisă de căpușe – TBE (Tick Borne Encephalitis), o infecție rară care afectează creierul și măduva spinării.
Alte teste pe căpușe făcute în mai multe zone din Anglia arată că boala este deja răspândită. Până în prezent, encefalita transmisă de căpușe (TBEV, virusul encefalitei de la căpușe, n.r.) este frecvent întâlnită în unele părți ale Europei și Asiei. Printre cele 34 de țări în care a fost raportată nu se afla și Anglia: Austria, Belarus, Belgia, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, China, Croația, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Ungaria, Italia, Japonia, Kazahstan, Kirghizstan, Letonia, Lituania, Moldova, Mongolia, Olanda, Norvegia, Polonia, România, Rusia, Serbia, Slovacia, Slovenia, Coreea de Sud, Suedia, Elveția, Ucraina. Harta Riscului de encefalită de la căpușe, fără UK.
Cele trei cazuri de encefalită transmisă de căpușe au fost confirmate în Yorkshire, Norfolk și la granița dintre Hampshire și Dorset.
„Virusul encefalitei transmise de căpușe (TBE) a fost raportat la căpușe în pădurea Thetford în 2019, iar datele actuale ar sugera că acum s-a stabilit în alte locuri și a generat cazuri izolate la oameni”, a declarat Ian Jones, profesor de virusologie la Universitatea din Reading, potrivit Daily Mail.
Primul caz confirmat de TBEV a fost identificat la un bărbat care a fost mușcat de căpușe în Yorkshire. Un alt caz a fost detectat în zona Loch Earn din Scoția.
Experții britanici au avertizat că este „puțin probabil ca TBEV să dispară”, fiind în prezent larg răspândită în Anglia. A fost .
A fost stabilit un program de supraveghere, iar mostrele din cazurile suspecte trebuie trimise către Agenția de Sănătate britanică.
Deși avertismentul este unul foarte serios, oficialii din domeniul sănătății publice susțin că riscul este scăzut, însă au avertizat ca cei care ies în aer liber să fie atenți, iar în cazul unei posibile infecții după o mușcătură de căpușe să ceară urgent ajutor medical.
„Deși riscul pentru publicul larg este foarte scăzut, este important ca oamenii să fie precauți pentru a se proteja de mușcăturile de căpușe, cum ar fi acoperirea gleznelor și picioarelor, aplicarea insecticidelor și a soluțiilor speciale pentru piele. Se recomandă verificarea hainelor și a corpului pentru identificarea căpușelor , a mușcăturilor de căpușe mai ales când sunt frecventate zonele cu iarbă deasă și înaltă, ca în păduri, parcuri sau în zonele din jurul mlaștinilor”, a avertizat dr. Helen Callaby, de la Agenția UKHSA .
SIMPTOMELE INFECȚIEI TRANSMISE DE CĂPUȘE – CUM A AJUNS VIRUSUL ÎN ANGLIA
Virusul provoacă de obicei simptome ușoare, asemănătoare gripei, dar poate duce la infecții severe la nivelul sistemului nervos central, cum ar fi meningita sau encefalita.
Cazurile mai grave pot include febră mare cu dureri de cap, rigiditate a gâtului, confuzie sau scăderea conștienței.
Căpușele au devenit din ce în ce mai răspândite în anumite regiuni din Regatul Unit, mai ales în urma înmulțirii populației de căprioare și cerbi. Aceștia trăiesc în păduri cu poieni și luminișuri cu iarba înaltă din belșug, unde se află căpușele, care pot ajunge pe oamenii care trec prin acele zone, când merg prin iarbă.
Căpușele infectate ar fi ajuns în Marea Britanie prin intermediul păsărilor migratoare, susțin specialiștii.
Oamenii de știință presupun că virusul a ajuns în Marea Britanie în 2019, după identificarea la acel moment a câtorva cazuri de infecție, însă testarea complicată nu a permis confirmarea acestora.
Vaccinurile pot oferi protecție împotriva encefalitei date de căpușe, dar numai pentru o perioadă limitată de timp și nu există nici un tratament, mai spus infecționiștii.