OMS avertizează cu privire la prezența tot mai frecventă a țânțarilor care transmit boli virale în Europa

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat miercuri că ţânţarii din specia Aedes, care transmit boli virale precum febra Dengue, Zika sau febra Chikunguna, au o prezenţă tot mai frecventă în sudul Europei şi în Conul sudic al Americii de Sud, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

La OMS será investigada por su desempeño ante el surgimiento del  coronavirus y la pandemia - CNN Video

Schimbările climatice şi creşterea temperaturilor în aceste regiuni au permis insectelor să se reproducă mai uşor, a semnalat un responsabil al OMS în domeniul bolilor tropicale, doctorul Raman Velayudhan.

OMS atenţionează că o creştere a numărului cazurilor de febră Dengue şi febră Chikunguna observată în ultimele luni ale anului trecut şi în primele luni ale anului în curs în unele ţări sud-americane ar putea fi un avertisment pentru ţările din sudul Europei, precum Spania, Franţa, Italia, Grecia sau Croaţia. Temperaturile ridicate care se înregistrează în ţările europene în lunile de primăvară şi vară favorizează înmulţirea ţânţarilor pe continent.

Experţii OMS reamintesc că, spre deosebire de ţânţarii care transmit malaria, periculoşi noaptea, cei din specia Aedes înţeapă oamenii în timpul zilei. În plus, întrucât aceşti ţânţari pot ataca mai multe persoane în aceeaşi zi, este astfel favorizată apariţia unor focare de infectare în zonele cu mare densitate de populaţie.

Pentru niciuna dintre cele trei boli virale transmise de ţânţari menţionate nu există în prezent un vaccin. Experţii OMS cred totuşi că astfel de vaccinuri ar putea fi obţinute dacă se intensifică cercetările.

A fost înregistrat primul caz de gripă sezonieră

Agenția Națională pentru Sănătate Publică continuă supravegherea infecțiilor respiratorii și monitorizarea circulației virusurilor gripale și SARS-CoV-2 la nivel național. Astfel, în perioada 18.11.2024-24.11.2024, au fost înregistrate 4889 de cazuri de infecții respiratorii, majoritatea fiind la copii (60%). Datele indică o creștere cu 1% față de săptămâna precedentă și o descreștere cu 24,1% în comparație cu perioada similară a sezonului precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

În perioada menționată, a fost înregistrat un caz de gripă sezonieră, de tip B, la o femeie în vârstă de 33 de ani, din raionul Criuleni. Persoana nu a fost vaccinată împotriva gripei.

Pe parcursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 30 de cazuri de COVID-19 (inclusiv 6 în regiunea transnistreană), fiind o creștere cu 3,5% comparativ cu săptămâna precedentă a acesteia. În rândul copiilor de până la 14 ani, au fost raportate 6 cazuri.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

În nordul Moldovei se intensifică ninsorile. Șoferii care circulă cu anvelope de vară vor fi opriți. Recomandările Poliției
Articolul anterior
Secretarul general al NATO: China ar face o „greșeală istorică” dacă ar decide să furnizeze arme letale Rusiei
Articolul următor