Nemerenco, mesaj dur pentru medicii din țară în preajma Zilei Mondiale a Sănătății: ”Puneți mâna pe carte și nu în buzunarul pacientului”

Ministrul Sănătății, Ala Nemerenco, s-a arătat din nou revoltată pe medicii din țară care acceptă diverse plăți de la bolnavi. Aceasta a făcut o postare pe pagina sa de Facebook în care critică acțiunile unui doctor care ar fi pretins mită pentru o consultație.

”Spovedania unui pacient din raionul YY care m-a rugat să nu-i dezvălui numele și nici raionul. Din strigătele de prin cabinete, descrise mai jos, e clar de ce.… Avem doi neurologi în raion. Trebuia sa intru la medicul X, dar când m-am apropiat de cabinet, avea în rând câțiva pacienți și chiar de era ușa închisă, se auzea cum striga atât de tare la pacient, încât am renunțat pe loc. Al doilea medic era liber și m-a primit. După consultație mi-a spus că am tensiune la cap și să fac urgent radiografia la cap în spital și să revin, cât încă nu e plecată. Am făcut radiografia și am revenit. Ca după ce să îmi vadă rezultatul, să îmi spună: „Doamne ferește, tu vezi ce tensiune ai la cap? Eu am presupus că ai, dar nici chiar așa. Imediat mergi în concediu medical măcar 10 zile și urmează tratamentul care ți-l dau acum – și intramuscular, și intravenos, și cu pastile.” Mi-a prescris o listă de medicamente și eu distrusă de un nou diagnostic și de durerea de cap, m-am îmbrăcat să ies, când medicul îmi spune, “ca atare trebuie să plătești, că te-am luat fără programare. Zic: “Bine, cât trebuie și unde? “Unde vrei, dar poți si la mine – 90 de lei consultația”. Neavând nimic altceva decât bancnote de 200, doamna le-a luat și a spus că dacă te întreabă cineva dacă ai plătit – să nu spui.După consultația dată am mai vizitat doi medici din instituții diferite, medici profesioniști, si răspunsul lor a fost că nu am nimic serios, e doar din cauza nervozității și stresului, prescriindu-mi un tratament simplu și eficient.”, scrie ministrul Nemerenco.

”Stimați colegi, cei care faceți un sistem întreg și mii de medici buni de rușine – puneți mâna pe carte și nu în buzunarul pacientului. Că tare aduce a incompetență crasă dialogul de mai sus. Dar și a corupție. Și dezabonați-vă de la prescrierea unor medicamente cu dedicație. Și ar fi bine să nu mai “tutuiți” atâta pacienții – că au și ei personalitate. Nu doar Dvs cu ai lor 200 lei în buzunar. Cu referire la programări și moda cu “cine are programare – gratuit, cine nu – plătește”, eu nu știu cine e mama și tata acestor decizii mult prea-deștepte, dar o să ajungem în curând și la ele. Că prea au luat-o lucrurile razna. La prima vizită în acest spital voi insista să cunosc personal doctorița care “vede tensiunile la cap”. Sper până atunci să scotocească prin memorie și să reîntoarcă banii pacientei. Și să încheie cu aceste “practici” pentru totdeauna.”

Astăzi Ala Nemerenco a revenit cu un mesaj, cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății, zi în care este marcată și aniversarea a 75-a de la crearea OMS.

”Astăzi este Ziua Mondială a Sănătății. Și tot astăzi Organizația Mondială a Sănătății marchează 75 de ani de la fondare. În toți acești 75 ani, de când statele membre ale OMS și-au unit eforturile pentru a oferi cetățenilor săi o sănătate mai bună, au fost atinse multe succese – eradicate boli, efectuate descoperiri științifice remarcabile în medicină, create medicamente inovative, echipamente, salvate milioane de vieți, biruite pandemii. Și în același timp, astăzi, pe glob, jumătate din populația sa nu are acces la servicii de sănătate. Și în același timp, rămân evidente încă atâtea provocări și pericole noi. Dezideratul OMS pentru acest an este SanatatePentruToți, iar pentru ca aceasta să devină o realitate, sunt necesare câteva lucruri importante.Ca noi, factorii de decizie să investim în politici de acoperire universală cu servicii de sănătate. Și cadrele medicale să ofere îngrijiri calitative, centrate pe oameni.Iar populației să îi fie asigurată un acces real la servicii de sănătate de înaltă calitate, astfel încât să poată avea grijă de propria lor sănătate și de cea a familiilor lor.Este mult de muncă, dar este cel mai nobil efort, fiindcă sănătatea e cea mai de preț bogăție. Sănătate multă vă doresc, dragi cetățeni!”, a conchis ministrul.

Explozie într-o parcare din România. Un bărbat a ars de viu

Tragedie la Suceava, România. Un bărbat de aproximativ 50 de ani a murit după ce autoturismul în care se afla a explodat într-o parcare din comuna Șcheia, transmite știripesurse.ro.

Primii care au intervenit au fost lucrătorii de la o reprezentanță auto din zonă, care au auzit o bubuitură puternică, iar când au văzut flăcările au venit cu stingătoare. Salvatorii au scos bărbatul din mașină, însă, din păcate, medicii nu au putut decât să constate decesul acestuia.

Din primele constatări, specialiștii tind să creadă că bărbatul s-a sinucis, respectiv explozia a fost provocată intenționat, mai ales că nu era la prima tentativă.

Un copil din stânga Nistrului a îngrozit părinții după ce a băut soluție pentru desfundarea țevilor. Medicii au avut misiune grea

Noapte agitată pentru medicii din stânga Nistrului. Un copil din Dubăsari a fost adus de părinți la spital după ce a băut soluție pentru desfundarea țevilor, scrie stiripesurse.md.

Copilului de doi ani i s-a acordat asistența medicală necesară, iar acum se află sub supravegherea doctorilor, scrie presa locală.

În aceeași seară, la urgență a ajuns și un copil de un an cu arsuri de gradul doi și trei după ce a vărsat o cană de ceai fierbinte peste el.

Ambii copii rămân internați și sub supraveghere.

Carla’s Dreams, comportament straniu la un concert din Craiova. Ce a transmis artistul după ce a fost acuzat că ar fi urcat drogat pe scenă

Imagini controversate cu unul dintre cei mai îndrăgiți artiști. În timp ce cânta pe o scenă din Craiova, cântărețul Carla’s a avut un comportament neobișnuit, iar mai mulți fani au spus că se tem că bărbatul ar fi putut fi sub influența substanțelor interzise sau a alcoolului, scrie realitatea.net

Videoclipul în care Carla’s Dreams este filmat interpretând piesa „Imperfect” pe o scenă din Craiova a devenit viral pe rețele. Acesta a fost surprins suflându-și nasul și părea a fi la un pas de a se prăbuși. Respectiv, spectatorii au speculat că ar putea fi sub influența alcoolului sau a drogurilor.

Contactat de jurnaliștii Realitatea PLUS, cântărețul a spus: „Avem toți uneori perioade mai complicate cu manifestări diverse. Niciunul dintre membrii echipei Carlas Dreams nu utilizează substanțe interzise.” 

”Mi-e rușine!” Aura, dezvăluiri despre perioada când a fost profesoară de muzică: ”Cum e posibil să trăiești cu asemenea salariu?”
Articolul anterior
Vlad Filat, coplești de emoții! A revenit la școală alături de fiica sa! În ce relație este cu Ekaterina și ce spune fosta soție, jurnalista Angela Gonța
Articolul următor