Ce amenzi riscă persoanele care vor da foc la anvelope în noaptea de Paște

În noaptea Învierii există tradiţia aprinderii rugurilor. Dacă În trecut pentru rugurile de Paşti erau folosite lemne, acum însă se ard preponderent anvelope. 

Agenția de Mediu atenţionează însă că fumul degajat prin arderea anvelopelor prezinta un real pericol pentru starea mediului și asupra sănătății oamenilor. La arderea anvelopelor, în atmosferă sunt emanate zeci de substanţe chimice periculoase, cancerigene, care pot fi dispersate la distanţe foarte mari. De asemenea, arderea anvelopelor poate provoca incendii, dacă aceasta se întâmplă în preajma spațiilor de locuit sau a celor forestiere,iar în cazul producerii unor astfel de incendii, apelați de urgență Serviciul 112, informați urgent primăriile și Inspectoratul pentru Protecția Mediului din regiunea afectată de incendii.

Mulți dintre cetățeni pot spune că „Doar nu vom arde pădurea, nu-i așa?! Oricum nu avem ce face cu anvelopele vechi, și oricum oamenii le ard”. În acest sens, Agenția de Mediu informează că, la data de 23 martie 2023, a intrat în vigoare Regulamentul privind gestionarea anvelopelor uzate, care stabilește cerințele privind colectarea, reutilizarea, refolosirea ca atare, reșaparea, precum și valorificarea energetică și/sau reciclarea anvelopelor uzate.

Totodată, Regulamentul prevede și faptul că cetățenii care dețin anvelope uzate sunt obligați să nu le arunce la întâmplare, sau să le ardă, ci trebuie să le returneze operatorilor economici autorizați pentru colectarea acestor tipuri de deșeuri, care au obligația de a le prelua gratuit de la cetățeni.

Lista operatorilor economici autorizati pentru colectarea și tratarea deșeurilor de anvelope:

– SRL ,,Ecoelastic Lux” (autorizat pentru colectare și tratare) – 079581858, 060255552

– „Moldrec Group” SRL (autorizat pentru colectare) – +(373) 79708821

– „Ispan Lux” SRL (autorizat pentru colectare și tratare) – 029424018

În acest context, îndemnăm cetățenii să manifeste un comportament prietenos față de natură. Cei care vor organiza ruguri din anvelope în noaptea de Paşti, conform prevederilor art. 149 al Codului Contravențional, poluarea aerului atmosferic cu emisii de poluanţi ce au cauzat prejudicii, dacă această acțiune nu constituie infracțiune, riscă amendă de la 24 la 36 de unităţi convenţionale (de la 1200 la 1800 lei) aplicată persoanei fizice, cu amendă de la 210 la 300 de unităţi convenţionale (de la 10,5 mii la 15 mii de lei) aplicată persoanei juridice cu sau fără privarea, în ambele cazuri, de dreptul de a desfăşura o anumită activitate pe un termen de la 6 luni la un an.

Primarul de Șoldănești și alți angajați ai administrației publice locale, cercetați de CNA într-un caz de corupție

Ofițerii CNA și procurorii Procuraturii mun. Bălți anunță despre cercetarea primarului or. Șoldănești în cadrul unui dosar pornit pe fapte de corupere pasivă. Bănuitul, în comun cu alți angajați ai Primăriei, ar fi perceput sistematic remunerații ilicite de la reprezentanții unor agenți economici în scopul favorizării acestora în procesele de achiziții publice organizate de primărie, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Potrivit materialelor acumulate, primarul orașului Șoldănești, contabila-economist și alți membri ai Comisiei de achiziții au fost documentați de CNA în mai multe episoade în care au primit mijloace financiare de la unii beneficiari ai contractelor de achiziții publice, încheiate în cadrul unor proiecte de dezvoltare a localității. În procesul investigațiilor s-a constatat că bănuiții ar fi încasat de la părțile beneficiare câte 10 la sută din valoarea contractelor.

În aceste zile, au avut loc acțiuni de urmărire penală, autorizate de judecătorul de instrucție, la biroul, domiciliul și automobilul primarului or. Șoldănești, dar și la alte persoane vizate în cauza penală. La această etapă, toate persoane sunt cercetate în stare de libertate.

În prezent, cercetările continuă sub conducerea procesuală a procurorilor Procuraturii mun. Bălți.

Amintim că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive și irevocabile de judecată.

Gazul s-ar putea scumpi: Anunțul ANRE

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) informează că S.A. „Moldovagaz” a depus cererea de ajustare a prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale în contextul obligației de serviciu public. Solicitarea vine în condițiile unei creșteri considerabile a prețurilor pe piața internațională, transmite știri.md.

În prezent, specialiștii din cadrul Agenției examinează cererea depusă și verifică corectitudinea calculelor prezentate pentru a elabora și înainta Consiliului de Administrație al ANRE proiectul de hotărâri.

„În acest context, anunțăm că membrii Consiliului de Administrare al ANRE se vor întruni miercuri, 27 noiembrie 2024, la ora 10:00, pentru examinarea și aprobarea prețurilor reglementate pentru gazele naturale”, au precizat reprezentanții ANRE.

Potrivit solicitării S.A. „Moldovagaz”, tariful la gaz ar putea crește cu circa patru lei sau cu aproape 40 la sută. Așadar, acesta ar urma să fie 16,36 lei/m3 (fără TVA).

De menționat că, în prezent, tariful la gaz este de 12,15 lei/m3.

Tragedie pe o autostradă din Franța: Un moldovean, găsit mort lângă un camion, fără pantaloni pe el

Un șofer moldovean de TIR a fost găsit mort lângă un camion. Tragedia s-a produs duminică, 24 noiembrie, pe o autostradă din Franța, scrie realitatea.md.

Potrivit presei franceze, corpul neînsuflețit al bărbatului a fost găsit de un alt șofer de camion. Victima de 40 de ani nu avea pantofi în picioare, iar lângă el au fost găsite mai multe sticle goale de whisky.

Sursa citată precizează că Parchetul Montbéliard a deschis pe acest caz o anchetă penală pentru omor din culpă pentru a „a avea toate mijloacele posibile de anchetă” și de a face lumină asupra împrejurărilor acestei morți suspecte.

Victima și-ar fi petrecut seara cu un alt șofer moldovean de 37 de ani, care la sosirea poliției se afla în camion. Presa franceză transmite că ambii munceau pentru aceeași companie de transport.

În cadrul audierilor, șoferul a declarat că nimic nu a auzit sau a observat ceva suspect. De asemenea, el a adăugat că nu are explicații ce i se putea întâmpla colegului său.

Autopsia a arătat că leziunile care erau pe corpul moldoveanului erau din cauza căderii și anume a cea din camion. Polițiștii francezi au stabilit că cei doi șoferi au cumpărat mai multe sticle cu băuturi alcoolice pentru a le bea împreună în cabina celui de-al doilea șofer. Ambele camioane au fost blocate pe o autostradă din Franța din cauza condițiilor meteo grele.

Cetățenii sunt obligați să înștiințeze asiguratorul dacă își vând mașina
Articolul anterior
Mesaj profund și interpretare deosebită! Tatiana Martin își bucură fanii cu o frumoasă priceasnă în ajunul sărbătorilor pascale
Articolul următor