Cum arată ouăle de Paşti în lume

Paştele, una dintre cele mai importante sărbători, este celebrată peste tot în lumea creştină. Chiar dacă sunt respectate aceleaşi canoane religioase, fiecare popor are propriile tradiţii pascale.

Republica Moldova și România

În zonele rurale ale Moldovei, se crede că cei care ciocnesc ouăle se vor întâlni şi în viaţa de apoi. O altă superstiţie specifică Moldovei este aceea de a pune un ou roşu şi unul alb într-un bol cu apă, în dimineaţa primei zile de Paşte. În acelaşi recipient se mai pun şi bănuţi. Copiii trebuie să-şi atingă faţa cu ouăle şi să se clătească cu apă pentru a avea un an îmbelşugat. Încondeierea ouălor se realizează folosind tehnici speciale şi constă în aplicarea unor desene deosebite, frunze, brazi, flori, crucea Paştelui şi icoane pictate.

Există mai multe legende şi obiceiuri despre vopsitul ouălelor de Paşte. Se spune că Maica Domnului a venit să îşi plângă fiul răstignit cu un coş plin cu ouă, pe care l-a lăsat lângă crucea acestuia. Ouale s-au înroşit de la sângele care picura din rănile lui Iisus.

În zilele noastre, românii vopsesc ouăle în mai multe culori, însă oul roşu este adevăratul simbol al sărbătorii pascale. Potrivit tradiţiei, roşul este culoarea care reprezintă focul şi puterea lui purificatoare, dar şi sângele lui Iisus. În fiecare regiune din ţară există diverse obiceiuri de vopsire şi încondeiere a ouălor. În Bucovina şi Maramureş sunt executate de meşteri populari şi se încondeiază cu motive tradiţionale de pe cămăşile populare.

Ucraina

Vopsitul ouălor în Ucraina se bazează pe vopseluri naturale extrase din plante, precum foile de ceapă, florile de tei, frunzele de mesteacăn sau boabele de soc. Ucrainenii se duc în zilele sărbătorilor de Paşte la cimitir, cu cozonaci, vin şi ouă. Pentru cinstirea morţilor, ouăle se rostogolesc pe morminte, apoi se îngroapă în pământ sau se consumă pe loc de către membrii familiei ori se dau de pomană celor nevoiaşi. De Paştă, rudele şi îndrăgostiţii îşi dăruiesc ouă vopsite şi ornate. Se spune că acela al cărui ou nu se sparge va trăi mai mult.

Bulgaria

La vecinii bulgari există o tradiţie veche de secole care spune că pictarea ouălor de Paşte era o îndeletnicire a călugăriţelor din mănăstiri. Foloseau acid sulfuric pentru ornare, diverse culori speciale, iar ouăle erau piese unicat. În muzeele din Bulgaria puteţi admira şi astăzi colecţii cu ouă pictate şi încondeiate din acele vremuri. Gospodinele din Bulgaria pregătesc ouăle de Paşte printr-o metodă mai puţin obişnuită. Lipesc sau leagă diferite frunze pe suprafaţa oului şi apoi se introduc în vopsea. Când se usucă ouăle, frunzele se dezlipesc.

Ungaria

Tradiţia predominantă în Ungaria este vopsitul ouălor în roşu şi galben. Motivele ornamentale folosite sunt: stoguri de fân, case, fântâni cu cumpănă, femei cu coşuri cu ouă în mână. În satele din Ungaria există un obicei de Paşti. Fetele sunt duse la fântână şi sunt stropite cu apă de către flăcăi.

Polonia

Polonezii au şi ei metodele lor de vopsire a ouălor de Paşte. Pentru a obţine un anumit desen, se cufunda oul în culoare, iar când aceasta s-a uscat, se desenează cu ceară. Oul se introduce apoi în borş de sfeclă sau în oţet, astfel că părţile neacoperite se decolorează.  După ce se îndepărtează ceara, râmâne desenul colorat pe fond alb. Cele mai răspândite motive folosite de gospodinele din Polonia sunt crenguţa, bradul şi morişca.

Grecia

Pentru poporul elen, ouăle simbolizează un omagiu adus sângelui lui Iisus, fiind totodată un simbol al fertilităţii şi al belşugului. În prima zi de Paşte, au loc, în aer liber, diferite manifestări de bucurie pentru Învierea Domnului, consumându-se friptură de miel, ouă, salate şi prăjituri. De asemenea, grecii mănâncă o pâine rotundă (lipie), ornată cu o cruce făcută din ouă roşii, care se numeşte Christopsomon.

Italia

Prima zi de Paşte este o zi a fericirii şi a speranţei renăscute. Oamenii consumă produse tradiţionale, dintre care cea mai importantă este friptura de miel, consumată împreună cu o salată de ouă fierte.

Anglia

Englezii au un obicei de a le dărui celor dragi ouă de ciocolată foarte mari.

Suedia

În Suedia, ouale se ornează cu desene hazlii, cu rime şi inscripţii care se citesc cu glas tare, înainte de a le mânca. Ouale de Paşte au darul de a prezice: dacă nu sunt pline, înseamnă că hambarele vor fi goale în anul acela. Va avea noroc fericitul care găseşte un ou cu două gălbenuşuri: se va căsători sau logodi.

Elveţia

Tradiţia spune că ouăle sunt aduse de iepuraşi. De aceea, copiii pregătesc cuiburi din flori de primăvară în care acestea să fie depuse. Există şi obiceiul „Vânatul iepurelui de Paşti”, când cei mici caută prin grădină ouăle bine ascunse. Se ciocnesc ouăle, cel spart este oferit învingătorului.

Olanda

Obiceiul ciocnitului se păstrează şi astăzi în Olanda. În zilele de Paşte, tradiţional se mănâncă ouă cu o anumită prăjitură. Ouăle sunt vopsite în verde, se ascund în iarbă şi sunt căutate de copii. În Olanda, preoţii primesc ouă vopsite, iar fetele le dăruiesc flăcăilor.

sursa

Călătorii mai rapide la PTF Giurgiulești-Galați

Pentru a eficientiza procedurile de control în punctul de trecere rutier Giurgiulești – Galați și a reduce semnificativ timpii de așteptare, Guvernul a aprobat Acordul încheiat între Republica Moldova și România pe 20 noiembrie 2024.

Acordul prevede instituirea celui de-al doilea punct de trecere rutier cu control coordonat al graniței, în continuarea modelului implementat la punctul Leușeni – Albița, activ din februarie 2023, transmite Știri.md.

„Astfel, toți cei care traversează frontiera prin punctul Giurgiulești-Galați vor efectua o singură oprire la intrarea în România pentru îndeplinirea formalităților necesare, ceea ce va facilita traversarea mai rapidă a frontierei. Acest lucru va aduce beneficii atât pentru planificarea călătoriilor personale ale cetățenilor, cât și pentru transportatori, datorită fluidizării schimburilor comerciale”, comunică reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne.

Totodată,  membrii MAI anunță că pe lângă avantajul economic, având în vedere stimularea schimburilor economice și atragerea de resurse și investiții, acest acord va adăuga un plus de securitate la frontieră, aliniindu-se totodată la standardele europene de gestionare a granițelor. 

„De menționat că în urma aprobării inițierii negocierilor prin hotărârea Cabinetului de miniștri, la 20 noiembrie 2024, a avut loc semnarea Acordului dintre România și Republica Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României, în punctul de trecere a frontierei de stat Galați (România) – Giurgiulești (Republica Moldova).

Controlul coordonat în cele două puncte de trecere a frontierei dintre Republica Moldova și România a fost inițiat din nevoia ambelor țări de a avea mecanisme noi și complexe pentru asigurarea securității frontierelor și pentru a rezista provocărilor aduse de război”, se arată într-un comunicat al Ministerului Afacerilor Interne.

Conform Planului Anual de Cooperare pentru anul 2024 șefii structurilor locale se întâlnesc zilnic sau ori de câte ori este necesar, analizând punctual aspectele care apar pe timpul serviciului. În același timp, reprezentanții MAI declară că șefii de grupă ale ambele părți organizează modul de cooperare pe linia fluidizării traficului pe sensul de intrare în România și mențin legătura direct pentru a preveni soluționa eventuale litigii pe linia controlului de frontieră.

Cât vor achita moldovenii pentru energie termică sau gaze naturale în noiembrie 2024: Ministerul Muncii și Protecției Sociale vine cu precizări

Ministerul Muncii și Protecţiei Sociale al Republicii Moldova reiterează angajamentul său: gospodăriile care primesc compensații nu vor plăti post-compensație mai mult decât în anul precedent, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul zilei, mai mulți cetățeni au rămas nedumeriți referitor la compensația primită pentru energie pentru luna noiembrie 2024. Ministerul Muncii și Protecției Sociale ar vrea să-și reitereze angajamentul său față de gospodăriile care primesc compensații, precum că acestea nu vor achita post compensație mai mult, comparativ cu anul trecut. 

Compensațiile din luna noiembrie, pentru consumatorii de gaze naturale, au fost calculate pornind de la tariful din luna noiembrie – cel de 13.12 lei/m3. Mai jos este ilustrat un caz real  al unui solicitant de compensații. Acest caz, ca și majoritatea celor care beneficiază de compensații, arată că sistemul de compensații asigură și va continua să asigure angajamentul luat – prețul final pentru gaze naturale al beneficiarilor de compensații nu va fi mai mare în acest an. 

Compensația pentru luna decembrie pentru consumatorii de gaze naturale va crește, deoarece și tariful a crescut. Compensațiile pentru noiembrie vor asigura un tarif post compensație nu mai mare comparativ cu cel din anul trecut.

Mai jos prezentăm și un exemplu în care o gospodărie, care se încălzește pe energie termică, nu va achita post compensație pentru factură mai mult în acest an, comparativ cu sezonul rece precedent. Compensațiile din luna noiembrie, pentru consumatorii de energie termică, au fost calculate pornind de la tariful din luna noiembrie – cel de 1824 lei/ Gcal.

În cazul în care, va exista o creștere de tarif pentru energia termică în lunile următoare, vom asigura ca și compensațiile primite de gospodăriile la care sursa principală de încălzire este energia termică – să primească compensații mai mari. 

Guvernul asigură cetățenii că va amortiza orice creștere de tarife la energie, astfel încât gospodăriile să nu achite post compensație mai mult decât au achitat în sezonul rece precedent. 

Guvernul este alături de cetățeni și în acest an, și vom trece și această iarnă cu bine. Vă mulțumesc încă o dată pentru răbdare și înțelegere! Depunem toate eforturile pentru a recepționa și soluționa toate solicitările voastre în timp util”, a menționat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Tot astăzi, Linia Verde a programului de compensații 0 8000 5000 a fost suprasolicitată, datorită unui număr mare de apeluri din partea cetățenilor. Până la ora 15:00 au fost preluate peste 3000 de apeluri de către colegi. Îndemnăm cetățenii să mai aștepte puțin până la contactarea Liniei Verzi pentru a garanta accesibilitatea tuturor la răspunsul operatorilor. Vom reuși să răspundem tuturor la toate solicitările și neclaritățile în timp util.

Polițiștii au oferit daruri pentru copiii din nordul țării de la Moș Nicolae

Polițiștii Direcției de Patrulare NORD a INSP l-au ajutat pe Moș Nicolae și au oferit daruri pentru 20 de copii din nordul țării, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Datorită sprijinului generos oferit de Asociația Capelan_de_Patrulă și rețeaua de magazine METRO, copiii au primit jucării, dulciuri și obiecte necesare.

”Entuziasmați și plini de bucurie, micuții s-au întors acasă cu amintiri de neuitat, iar colegii noștri și-au continuat activitatea.

Mulțumim pentru implicare polițiștilor și partenerilor. Astfel de inițiative frumoase vor continua.”, se arată în comunicatul Poliției.

Când pică Paștele Ortodox și Paștele Catolic în 2024
Articolul anterior
Marele schimb de Paște: 130 de soldați ucraineni s-au întors acasă într-un schimb de prizonieri
Articolul următor