Guvernul britanic a denunţat luni „condamnarea motivată politic” a opozantului rus Vladimir Kara-Murza, care deţine şi cetăţenie britanică, la 25 de ani de închisoare, cerând eliberarea imediată a acestuia, un apel care a fost transmis și de Germania și Comisarul ONU pentru drepturile omului, informează Agerpres.
„Marea Britanie va continua (…) să ceară eliberarea imediată a dmnului Kara-Murza”, a declarat într-un comunicat ministrul de externe James Cleverly, transmite digi24.ro.
Ministerul l-a convocat luni pe ambasadorul rus Andrei Kelin pentru a-i transmite că Londra consideră condamnarea lui Kara-Murza ca fiind „contrară obligaţiilor internaţionale ale Rusiei în materie de drepturile omului”.
Şi guvernul german a denunţat „cu cea mai mare fermitate” sentinţa pronunţată împotriva lui Vladimir Kara-Murza. „Acest verdict, ca multe altele, vizează să descurajeze, să excludă şi să împiedice orice voce critică” în Rusia, a declarat într-o conferinţă de presă o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe, Andrea Sasse, cerând eliberarea imediată a opozantului.
„Vă pot spune, în numele guvernului federal, că noi condamnăm acest verdict cu cea mai mare fermitate”, a adăugat ea. Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a reacţionat la rândul său, cerând eliberarea „fără întârziere” a lui Kara-Murza.
„Nimeni nu ar trebui să fie privat de libertate pentru că şi-a exercitat drepturile omului, şi chem autorităţile ruse să îl elibereze fără întârziere. Atât timp cât se află în detenţie, trebuie tratat cu umanitate”, a afirmat Înaltul Comisar într-o declaraţie.
La finalul unui proces cu uşile închise, un tribunal din Moscova a anunţat luni că l-a găsit pe Kara-Murza vinovat de „înaltă trădare”, difuzare de „informaţii false” despre armata rusă şi activitate ilegală pentru o organizaţie „indezirabilă”.
El a fost condamnat la o pedeapsă cumulată de 25 de ani de detenţie într-o colonie penitenciară cu regim sever, aşa cum ceruse parchetul. Vladimir Kara-Murza este un fost jurnalist și politician ruso-britanic. Acesta a condamnat așa-numita „operațiune militară specială” din Ucraina și l-a criticat public pe Vladimir Putin pentru acțiunile sale.
„Susțin fiecare cuvânt pe care l-am spus. Nu numai că nu regret nimic, dar sunt mândru de asta”, a declarat el în timpul procesului. Vladimir Kara-Murza se afla în detenție din aprilie 2022.
Acesta susține că ar fi fost otrăvit de două ori, în 2015 şi 2017, tentative de asasinat pe care el le atribuie regimului de la Moscova.