Mențiuni de onoare pentru Moldova la Olimpiada Europeană de Matematică

Lotul olimpic al Republicii Moldova a obținut două mențiuni de onoare la ediția a XII-a a Olimpiadei Europene de Matematică pentru Fete, desfășurată în Portoroz, Slovenia, în perioada 13-19 aprilie 2023. Mențiunile de onoare au fost obținute de Bianca Iordachi și Laura Șestacov, eleve a Liceului Teoretic „Orizont” din Chișinău.

La olimpiadă au participat 211 eleve din 55 de țări. Republica Moldova a fost reprezentată de patru eleve și doi profesori:

  1. Laura Șestacov, elevă în clasa a IX-a, Liceul „Orizont”, Chișinău;
  2. Ana-Maria Izbaș, elevă în clasa a XII-a, Liceul „Aristotel”, Chișinău;
  3. Bianca Iordachi, elevă în clasa a X-a, Liceul „Orizont”, Chișinău;
  4. Alina Ostrov, elevă în clasa a XI-a, Liceul „Aristotel”, Chișinău;
  5. Valeriu Baltag, doctor în științe fizico-matematice, Liceul „Aristotel”, Chișinău;
  6. Marcel Teleucă, doctor în științe fizico-matematice, Liceul „Orizont”, Chișinău.

UE regretă faptul că Parlamentul Georgiei a aprobat definitiv legea privind „agenții străini”

Uniunea Europeană regretă profund faptul că Parlamentul georgian a decis să treacă peste dreptul de veto al președintelui exprimat față de legea referitoare la influența străină și să ignore argumentele juridice detaliate ale Comisiei de la Veneția, care au condus la o recomandare clară de abrogare a acestei legi, a transmis marți Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă, Josep Borrell, după adoptarea controversatului text de către legislativul de la Tbilisi, scrie news.ro.

„UE a subliniat în repetate rânduri că legea adoptată de Parlamentul georgian contravine principiilor și valorilor fundamentale ale UE. Promulgarea acesteia duce la un regres în cel puțin trei din cele nouă etape (dezinformarea, polarizarea, drepturile fundamentale și implicarea organizațiilor societății civile) stabilite în recomandarea Comisiei pentru obținerea statutului de candidat, aprobată de liderii UE, și va avea un impact negativ asupra parcursului Georgiei în UE”, avertizează comunicatul comun al lui Borrell și al Comisiei Europene, citat de The Guardian.

UE și statele sale membre iau în considerare toate opțiunile pentru a reacționa la aceste evoluții, subliniază executivul de la Bruxelles.

„Continuăm să fim alături de poporul georgian și recunoaștem opțiunea majorității covârșitoare a acestuia pentru un viitor european pentru țara sa”, transmit Borrell și Comisia Europeană.

Misiune neobișnuită pentru salvatori: au salvat o vacă dintr-un lac

Salvatorii au avut parte de o misiune mai puțin obișnuită la Râbnița. Aceștia au scos o vacă dintr-un lac, după ce mai mulți omeni au încercat timp de trei ore să o salveze, însă fără rezultat.

Misiune neobișnuită pentru salvatori. Au salvat o vacă dintr-un lacFoto: GUpCS

Văcuța păștea în apropiere de râul Suhaia, Râbnița. Din cauza temperaturilor ridicate, animalul a vrut să bea apă. Malul fiind abrupt s-a rupt, iar vaca a căzut, transmite realitatea.md.

În apa rece, văcuța a luptat pentru viața ei timp de aproximativ trei ore. Locuitorii au încercat să o scoată singuri, dar nu au reușit. 

Au chemat salvatorii. Angajații Direcției Generale Situații de Urgență au prins un cablu de camionul lor „Ural” și au scos animalul.

Grindina a afectat o localitate din țară

Aversele din această după-amiază nu au trecut fără pagube. Grindina a lovit grădinile localnicilor din localitatea Boghiceni, raionul Hîncești.

Imagini au fost distribuite pe rețelele de socializare, acestea arată că gheața a distrus plantele agricole. Deocamdată, nu se cunoaște amploarea pagubelor.

Restricții relaxate la Aeroport. Însoțitorii pasagerilor și cei care întâmpină vor avea acces în interior
Articolul anterior
Ambulanță blocată în noroi și gospodării inundate. Salvatorii au intervenit pentru a lichida consecințele ploilor puternice
Articolul următor