Marea Neagră a devenit roșie! Imaginile zilei

Marea Neagră este de obicei de culoare albastră sau verde, dar poate apărea și în nuanțe de roșu în anumite circumstanțe. Imaginile au fost surprinse ieri, 25 aprilie 2023, de fotograful Florentina Marin, în stațiunea Olimp, România, scrie Kanald.ro.

Sursa foto: discoverdobrogea.r

Potrivit lui Răzvan Popescu Mirceni, un biolog care lucrează la Societatea de Explorări Oceanografice și Protecție a Mediului Marin Oceanic Club, fenomenul de înroșire a Mării Negre la mal poate avea mai mulți factori. Acesta este foarte rar și poate fi cauzat de o serie de factori, inclusiv înflorirea algelor, creșterea temperaturii apei și poluarea.

Mai mult, înflorirea algelor este una dintre cauzele cele mai comune ale înroșirii apei de mare și poate fi cauzată de creșterea nivelului de nutrienți din apă sau de schimbările în condițiile meteo. Înflorirea algelor poate fi dăunătoare pentru mediul marin și pentru speciile care trăiesc în apă, deoarece poate duce la epuizarea oxigenului și la moartea peștilor și altor creaturi marine. 

De ce apa mării a devenit roșie?

”Culoarea roșie a apei marine în apropierea țărmului poate să apară din două motive. Unul dintre ele este legat de antrenarea unor depozite argiloase, care, generând particule extrem de fine rămân mai multă vreme în masa apei și uneori sunt acumulate în diverse golfuri și intrânduri de pe coastă, conjunctural cu ajutorul curenților.

În sezonul de primăvară-vară, această culoare poate să apară în urma terminării unui ciclu de vegetație al unor alge roșii din genul Ceramium. Acestea sunt tocate efectiv de mișcarea maselor de apă după ce au fost smulse de pe substrat de valuri și datorită pigmentului caracteristic împrumută această culoare zonelor de apă marină unde devin abundente prin acumularea conjuncturală datorată curenților și valurilor”, a informat pentru jurnaliștii de la Discover Dobrogea, biologul marin Răzvan Popescu-Mirceni.

Imaginile au fost realizate de fotograful Florentina Marin, notează sursa citată.

Începând de azi, copiii cu cetățenie română din Republica Moldova vor primi alocații mai mari din România

Începând de astăzi, 1 ianuarie, alocațiile de stat pentru copiii români vor crește cu 10,4%. Este o veste importantă nu doar pentru familiile din România, ci și pentru părinții din Republica Moldova care au și cetățenie română, scrie radiomoldova.md.

Potrivit Ministerului Muncii și Solidarității Sociale de la București, această creștere urmărește să sprijine familiile și să acopere mai bine cheltuielile legate de creșterea copiilor.

Mai exact, pentru copiii care au peste doi ani, alocația va crește de la 292 RON la 323 RON/lună, echivalentul a 1 254 de lei moldovenești.

Pentru copiii sub doi ani sau copiii cu dizabilități, alocația va fi majorată de la 719 RON la 794 RON/lună, echivalentul a 3 061 de lei moldovenești.

Câte zile libere vor avea moldovenii în anul 2025. Lista sărbătorilor în Moldova

Anul 2025 nu este an bisect, așa că va avea 365 de zile. Dintre acestea, 252 vor fi zile lucrătoare, iar altele 113 – zile de odihnă în weekend și de sărbători, scrie diez.md.

Conform legislației, în Moldova sunt 13 sărbători oficiale pentru care bugetarii primesc zile libere. În 2025, nouă dintre acestea vor fi în timpul săptămânii de lucru. Deci, pe lângă toate zilele de sâmbătă și duminică din an, bugetarii vor avea nouă zile suplimentare de odihnă.

Lista sărbătorilor și a zilelor libere în anul 2025:
1 ianuarie – Anul Nou (miercuri);
7 ianuarie – Crăciunul pe stil vechi (marți);
8 ianuarie – a doua zi de Crăciun pe stil vechi (miercuri);
8 martie – Ziua Internațională a Femeii (sâmbătă);
20 aprilie – prima zi de Paște (duminică);
21 aprilie – a doua zi de Paște (luni);
28 aprilie – Paștele Blajinilor (luni);
1 mai – Ziua Muncii (joi);
9 mai – Ziua Europei și Ziua Comemorării victimelor celui de-Al Doilea Război Mondial (vineri);
1 iunie – Ziua Copilului (duminică);
27 august – Ziua Independenței (miercuri);
31 august – Ziua Națională „Limba Noastră” (duminică);
25 decembrie – Crăciunul pe stil nou (joi).

Reamintim că fiecare cetățean al Republicii Moldova are dreptul și la un concediu anual de 28 de zile.

Un singur copil s-a născut în noaptea dintre ani la Institutul Mamei și Copilului

În noaptea de 1 ianuarie 2025, la maternitatea Institutului Mamei și Copilului din Chișinău (IMC), s-a născut un singur copil. Asta în timp ce în ultimii doi ani câte șase nașteri au fost înregistrate de revelion la IMC, scrie IPN.

Astă-noapte s-a născut la IMC o fetiță. Micuța, de 3 kg 570 g, a venit pe lume la ora 04:54. Fetița și mama bebelușului, locuitoare în Chișinău, se simt bine,  a precizat pentru IPN purtătorul de cuvânt al instituției, Maxim Cazacu.

În anii 2023 și 2024, în noaptea de revelion, au fost înregistrate câte șase nașteri la Institutul Mamei și Copilului din Chișinău.

Medalie de recunoștință pentru salvatorii moldoveni oferită de președintele Turciei
Articolul anterior
Eugenia Ceban, mama primarului Capitalei, ar urma să fie arestată
Articolul următor