Cea mai ușoară bicicletă de lemn din lume face furori la Salonul Mondial de Invenţii

Cea mai ușoară bicicletă de lemn din lume este vedetă, zilele acestea, la Salonul Mondial de Invenţii de la Geneva. Cântărește fix 2.924 g și, pe lângă greutatea aproape de recordul mondial, este și ecologică, spune Dan Sobol, inventatorul ei. La Geneva, județul Arad este reprezentat, anul acesta, de 5 inventatori.

Pentru a realiza cea mai ușoară bicicletă de lemn din lume, Dan Sobol a muncit aproximativ 6 luni, timp în care a făcut și lipit peste 1.500 de piese.

„Îmi place enorm de mult lemnul și să lucrez cu lemnul. În plus, am vrut și să demonstrez că materialele folosite până acum: oțel, aluminiu, compozite diverse, pot fi bătute cu un material organic”, declara, pentru Digi24 inventatorul în 2018.

La Salonul Mondial de Invenţii de la Geneva, ediția 2023, bicicleta lui face furori.

„Piesa de cea mai mare atractivitate a Aradului o reprezintă bicicleta realizată de Dan Sobol, cea mai ușoară lume, pe care foarte mulți vizitatori o ridică, o analizează, o admiră. Voi iniția un program de prezentare a acestei invenții în toate liceele din județ, unde îmi doresc să organizez, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar, laboratoare de prezentare a invențiilor și inovațiilor arădene, în vederea creșterii interesului tinerilor față de acest domeniu”, spune vicepreședintele CJ Arad, Ionel Bulbuc, într-o postare pe rețelele sociale.

Județul Arad este reprezentat la Salonul Mondial de Invenţii de la Geneva de 5 inventatori. Juriul internațional este format din peste 100 de experți, care analizează invențiile pe mai multe categorii. Echipele de specialiști vizitează și evaluează machetele expuse, verifică detaliile fiecărui brevet și solicită informații despre modul în care aceste invenții pot genera dezvoltare în domeniile de activitate pe care le vizează.

Sfânta lumină a fost distribuită preoților și enoriașilor în scuarul Mitropoliei Chișinăului

Focul Haric a ajuns la Chișinău. Acesta a fost adus în Republica Moldova atât de reprezentanții Mitropoliei Chișinăului și Întregii Moldove cât și de cei ai Mitropoliei Basarabiei. Sfânta lumină va fi distribuită preoților și tuturor creștinilor, astfel încât să ajungă în toate lăcașele sfinte din țară.

În acest an, focul Haric este distribuit creștinilor și preoților care s-au adunat în fața Catedralei Metropolitane „Nașterea Domnului”, dar și la Paraclisul Mitropolitan „Sf. Ioan Teologul”.

Delegația Mitropoliei Chișinăului și a Întregii Moldove a fost condusă de Preasfințitul Filaret, episcop de Căpriana, care a fost însoțit de doi clerici de la Academia de Teologie.

sursa: www.radiomoldova.md

Focul Haric a ajuns la Chișinău

Clipe de înaltă bucurie duhovnicească au trăit în această seară clericii și închinătorii adunați la Paraclisul Mitropolitan „Sfântul Ioan Teologul” din centrul Capitalei. Delegația Arhiepiscopiei Chișinăului, condusă de ÎPS Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, alături de consilierii eparhiali și protopopi, au adus Sfânta lumină de la Ierusalim, la sediul Mitropoliei Basarabiei.

Într-o atmosferă de evlavie și rugăciune, Părintele Mitropolit le-a vorbit celor prezenți despre însemnătatea Luminii Sfinte, precizând că aceasta este darul prezenței lui Hristos cel înviat din morți în Biserica Sa.

„Lumina Sfântă este o binecuvântare, o bucurie pentru cei care cred în Hristos, îl mărturisesc pe El și simt iubirea Lui”, le-a spus ÎPS Petru celor adunați la Reședința Mitropolitană.

Părintele Mitropolit s-a rugat ca Mântuitorului nostru Iisus Hristos să ne ajute să simțim binecuvântarea și bucuria Lui pe care ne-o dăruiește din belșug.

Ulterior, Sfânta Lumină a fost distribuită de către protopopii Arhiepiscopiei Chișinăului, care o vor distribui în fiecare parohie din subordine. După împărtășirea Sfintei Lumini, Înaltpreasfințitul Părinte Petru, se va îndrepta spre Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae” de pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt din Chișinău, unde va săvârși slujba de Înviere.

sursa: Mitropolia Basarabiei/Facebook

Klaus Iohannis, mesaj de Paște pentru toți românii: „Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruința vieții asupra morții și a luminii asupra întunericului”

Președintele României Klaus Iohannis a transmis, sâmbătă, un mesaj de Paşte pentru românii de pretutindeni, dar despre gândurile care se îndreaptă către ”semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”.

”Sărbătoarea Sfintelor Paşti ne apropie, pentru a trăi împreună Învierea Domnului. Oriunde ne-am afla, celebrăm în comuniune biruinţa vieţii asupra morţii şi a luminii asupra întunericului, reîncărcându-ne cu speranţă în puterea tămăduitoare a credinţei şi a rugăciunii. În aceste zile speciale, gândurile noastre se îndreaptă şi către semenii aflaţi în suferinţă, care trec prin încercările cumplite ale unui război nemilos”, a transmis, sâmbătă, preşedintele Klaus Iohannis.

Acesta a adăugat că ”Învierea Domnului reaminteşte tuturor chemarea creştină la iubirea aproapelui şi îndemnul convieţuirii în pace şi bună înţelegere”.

”Acestea sunt valorile noastre cardinale, aşezate de generaţii pe o temelie de solidaritate şi spiritualitate creştină. Vă urez tuturor, dragi credincioşi ortodocşi, greco-catolici, armeni şi neoprotestanţi, să primiţi în suflet Lumina Învierii şi bucuria deplină prilejuite de Sărbătoarea pascală”, a mai transmis şeful statului român.

Google Maps a făcut o actualizare a dezastrului din orașul Mariupol. Cum arată după bombardamente
Articolul anterior
Cel puţin 15 persoane, ucise de fulger în India. Unde se aflau oamenii în momentul loviturii?
Articolul următor