Șoferul care a lăsat o tânără fără picioare va sta în penitenciar de tip deschis: Poate locui separat, chiar și în afara pușcăriei, poate merge la muncă și instruire și purta haine civile

Gheorghe Begu, șoferul care se face vinovat de producerea accidentului de pe viaduct, în urma căruia Marcela Paladi a rămas fără picioare, condamnat astăzi la închisoare, își va ispăși pedeapsa în penitenciar de tip deschis, care este cel mai permisiv. Potrivit legislației, deținuții repartizați în acest regim pot să se deplaseze fără supraveghere în afara pușcăriei, dacă acest lucru este necesar, în legătură cu munca executată, instruire, pot să expedieze scrisori şi să primească pachete, să aibă întrevederi fără nicio restricţie, să poarte haine civile, să deţină obiecte de valoare şi bani, folosindu-i fără restricţie, scrie Unimedia.

 Begu va sta în penitenciar de tip deschis: Poate locui separat, chiar și în afara pușcăriei, poate merge la muncă și instruire și purta haine civile

Legea prevede că în penitenciarele de tip deschis execută pedeapsa persoanele condamnate pentru infracţiuni săvârşite din imprudenţă. Condamnaţii sunt deţinuţi fără pază, dar sub supraveghere, în scopul prevenirii comiterii noilor crime şi delicte, precum şi asigurării îndeplinirii de către condamnaţi a obligaţiunilor lor.

Cu permisiunea administraţiei penitenciare, condamnaţii pot să se deplaseze fără supraveghere în afara penitenciarului, dacă acest lucru este necesar în legătură cu munca executată, instruirea sau în legătură cu survenirea unor situaţii personale excepţionale. Pot să expedieze scrisori şi să primească pachete cu provizii, colete, banderole, să utilizeze banii şi să aibă întrevederi fără nicio restricţie. În acelaşi penitenciar, la regim de resocializare, pot fi deţinuţi condamnaţi bărbaţi şi femei.

Potrivit legislației, în funcţie de comportamentul, atitudinea faţă de muncă etc., administraţia penitenciarului poate permite condamnatului aflat în regim de resocializare să locuiască într-un spaţiu locativ separat, pe teritoriul penitenciarului sau în afara lui, în spaţii dislocate în raza a 25 km de penitenciar.

Totodată, condamnaţii care beneficiază de dreptul de a locui cu familia în penitenciar sau în afara acestuia au dreptul, cu permisiunea administraţiei penitenciarului, să locuiască în case proprii, în apartamente sau alte spaţii închiriate (inclusiv închiriate de la penitenciare); să se deplaseze liber, să poarte haine civile; să se ocupe cu agricultura, cu creşterea păsărilor şi vitelor; să deţină obiecte de valoare şi bani, folosindu-i fără nici o restricţie.

În plus, condamnaţii respectivi au dreptul, în orele de la deşteptare până la stingere, să se deplaseze liber pe întreg teritoriul penitenciarului; în afara penitenciarului să nu poarte semne distinctive pe piept; să poarte haine civile, să deţină obiecte de valoare şi bani, folosindu-i fără nici o restricţie; să primească pentru lucrul prestat remuneraţie în baza tarifelor şi normelor stabilite de legislaţia muncii în vigoare; să beneficieze, pe cont propriu, de asistenţă medicală în instituţiile curative publice; să se folosească de bunurile lor în ordinea stabilită de lege; să aibă în propria folosinţă televizoare, aparate radio şi computere (fără dreptul accesării internetului).

Gheorghe Begu, șoferul care a lăsat-o pe Marcela Paladi fără picioare, îi va achita tinerei 1 000 000 lei cu titlu de prejudiciu moral cauzat prin infracțiune, 1 000 000 lei cu titlu de prejudiciu biologic cauzat prin infracțiune și 5000 lei cu titlu de cheltuieli judiciare. Sentința a fost pronunțată astăzi, de Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Begu a fost condamnat la 2 ani de închisoare cu executare în penitenciar tip deschis și 1,5 ani – suspendat condiționat pe un termen de probă de 3 ani.

Luna mai aduce cinci zile libere pentru bugetari

În anul 2024, Republica Moldova are, în total, 12 sărbători legale, iar cele mai multe sunt în luna mai, scrie evz.ro.

Luna mai aduce cinci zile libere pentru bugetari în Republica Moldova

Luna mai aduce cinci zile de sărbătoare oficială, iar agențiile guvernamentale nu vor avea program de lucru cu această ocazie.

Astfel, instituțiile guvernamentale vor avea zile libere pe 1, 6, 9 și 13 mai. De asemenea, bugetarii nu vor lucra nici în weekenduri, dacă nu se prevede altfel în program.

Unde este închis în zilele de sărbătoare

De exemplu, la  Poșta Moldovei, zilele de 1, 6, 9 și 13 sunt libere în toată țara. De asemenea, medicii de familie nu vor lucra, iar centrele de sănătate vor rămâne închise și în zilele de sărbătoare din 1, 6, 9 și 13 mai.

Și Inspectoratul General pentru Migrație este închis în cele patru zile, iar Agenția Servicii Publice, care este responsabilă cu emiterea documentelor, precum și alte agenții guvernamentale și majoritatea organizațiilor bugetare, vor avea zile libere 1, 6, 9 și 13 mai.

Care sunt sărbătorile din luna mai:

1 mai – Ziua Muncii (miercuri); 5 și 6 mai – prima și a doua zi de Paști (duminică și luni); 9 mai – Ziua Europei și Ziua de Comemorare a Victimelor celui de-al Doilea Război Mondial (joi); 13 mai – Radonița (Paștele Blajinilor), zi de pomenire (luni).

În Găgăuzia, încă o sărbătoare

În regiunea autonomă Găgăuzia, pe lista de sărbători legale se adaugă, în data de 6 mai, Sărbătoarea Hederlez (luni). Anul acesta însă, sărbătoarea specifică va coincide cu a doua zi de Paști.

În Republica Moldova există, potrivit legii în vigoare – pe lângă cele 104 zile libere regulate, adică sâmbete și duminici, într-un an bisect – 12 sărbători oficiale pentru care angajații din sectorul public au zile libere.

Dar, cum unele dintre sărbătorile legale cad sâmbătă sau duminică, anul acesta se va ajunge la un total de 113 zile libere pentru angajații bugetari. Astfel, în 2024, în Republica Moldova vor fi doar 253 de zile lucrătoare.

IMPORTANT! Acces limitat în Aeroportul Chișinău până în 16 mai

În Aeroportul Internațional Chișinău, Poliția de Frontieră a suplinit numărul de polițiști de frontieră și de echipamente speciale de control, pentru a face față provocărilor actuale și a garanta securitatea călătorilor. În acest sens, din 1 până pe 16 mai 2024, accesul în terminalul aeroportuar este permis doar pentru pasageri și personal autorizat.

Decizia a fost luată pentru securitatea pasagerilor și pentru a îmbunătăți capacitatea de gestionare a fluxului sporit de oameni care zboară spre și dinspre Chișinău în perioada sărbătorilor. Măsurile luate sunt necesare inclusiv în contextul creșterii numărului de alerte false cu bombă, precum și din cauza folosirii terminalului aeroportuar în scopuri politice de unele grupări criminale care îngreunează activitatea serviciilor de securitate.

Poliția de Frontieră precizează că, din cauza recentei creșteri a numărului de alerte false cu bombă, a fost necesară evacuarea completă a aeroportului de mai multe ori. Poliția de Frontieră regretă disconfortul creat pasagerilor, dar accentuăm că prioritatea noastră este siguranța cetățenilor. Ne cerem scuze pentru incomoditățile create celor care își întâmpină rudele și apropiații.

Au fugit de război! Șase tineri ucraineni, reținuți în timp ce treceau ilegal frontiera noastră

Într-un caz de trecere ilegală a frontierei de stat, polițiștii de frontieră din cadrul Direcției regionale EST au surprins șase bărbați ucraineni care în mod fraudulos au ajuns în R. Moldova. Din spusele acestora, ar fi fost ajutați în comiterea ilegalității de către un grup de persoane, contra sumei de 4 000 de dolari per migrant.

În data de 1 mai 2024, în timpul unei misiuni de serviciu la frontieră, patrula Sectorului Poliției de Frontieră Tocuz a observat din direcția statului vecin șase persoane care se deplasau grăbit spre interiorul R. Moldova. Operativ, în regiune au intervenit polițiștii de frontieră, fiind depistați șase cetățeni ai Ucrainei.

În cadrul documentării străinilor, aceștia au solicitat azil pe teritoriul R. Moldova.

Totodată, din declarațiile acestora s-a aflat că pentru a trece clandestin frontiera moldo-ucraineană au achitat fiecare câte 4000 dolari.

În continuare, polițiștii de frontieră cercetează cazul sub toate aspectele legale, în vederea elucidării circumstanțelor și identificării tuturor persoanelor implicate în favorizarea migrației ilegale.

Vladimir Zelenski promite, din Finlanda, că Ucraina va începe în curând contraofensiva împotriva Rusiei
Articolul anterior
Un conductor a devenit erou, după ce a salvat un băieţel de 3 ani care rătăcea pe calea ferată. Trenul, care venea cu 112km/h, oprit la timp
Articolul următor