Ambasadorul UE și Zdubii invită moldovenii de Ziua Europei să viziteze Orășelul European

„Împreună, mai puternici”. Acesta este mesajul din acest an de Ziua Europei. Cu această ocazie, ambasadorul UE în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, împreună cu trupa Zdob și Zdub invită toți cetățenii să viziteze Orășelul European. Acesta va avea loc pe 13 mai la Chișinău și pe 20 mai la Leova, scrie tv8.md.

„Prieteni, Uniunea Europeană și-a exprimat ferm și a demonstrat, de-a lungul anilor, prin acțiuni concrete, solidaritatea cu Republica Moldova. Unitatea statelor membre ale UE, în acest demers al solidarității, a fost și este de neclintit. Spiritul solidarității și unității l-am constatat și aici, în această țară mică, dar frumoasă”, a transmis oficialul european.

Totodată, Mažeiks și-a demonstrat aprecierea față de poporul moldovean, care a fost alături de oamenii ce au fugit de război:

„În timp ce în țara vecină, Ucraina, Rusia continuă să comită atrocități de nedescris, distruge orașe și sate, omoară oameni pașnici, moldovenii au dat dovadă de o empatie și deschidere fără precedent în a împărți casa și masa cu refugiații din Ucraina”.

Mai mult, ambasadorul susține că orășelul European a fost construit sub „egida solidarității pentru bine și viitor”, dar „surpriza noastră nu se încheie aici”, a conchis pe final Jānis Mažeiks, iar în video apare și trupa Zdob și Zdub.

Bucătăria europeană va fi prezentă în Orașul European din ambele localități, care vor găzdui, de asemenea, o serie de activități culturale și interactive pentru toți, inclusiv pentru copii.

Evenimente pentru a marca Ziua Europei 2023 vor fi organizate la Cahul, Ungheni, Bălți etc. în cooperare cu proiecte finanțate de UE, cu autorități publice locale și cu rețeaua de Eurocluburi, și Centre de Informare Europeană din întreaga țară.

Tradiționalul Festival de Film și Cultură Europeană va avea loc în diferite localități ale Republicii Moldova, inclusiv sate și orașe, în perioada 11-31 mai.

Evenimentele dedicate Zilei Europei vor avea loc în perioada 9-31 mai. Agenda evenimentelor este disponibilă aici.

26 de turiști au fost uciși în cel mai grav atac armat comis în India din ultimii 25 de ani

Douăzeci şi şase de persoane au murit într-un atac comis marţi în Kashmirul indian, acesta fiind cel mai grav astfel de act comis în regiune în ultimii 25 de ani, transmit AFP şi Reuters.

Lista victimelor, verificată de poliţie, cuprinde numele a 26 de bărbaţi, ucişi de indivizi înarmaţi care au deschis focul la Pahalgam, o destinaţie turistică situată la circa 90 de kilometri de oraşul Srinagar. Toate persoanele decedate, cu excepţia uneia, locuiau în India, informează Agerpres.

Ministrul indian pentru Jammu-şi-Kashmir, Omar Abdullah, a afirmat că acest atac contra civililor a fost „mult mai important decât tot ceea ce am cunoscut în cursul ultimilor ani”.

Atacul nu a fost deocamdată revendicat. Forţele de ordine indiene au lansat miercuri o operaţiune de căutare în Kashmir a eventualilor autori. Premierul indian Narendra Modi, care şi-a scurtat vizita de stat în Arabia Saudită, a denunţat acest „act odios” şi a promis că „autorii vor fi aduşi în faţa justiţiei”.

Armata indiană a afirmat miercuri că doi presupuşi insurgenţi au fost ucişi într-un incident armat în partea Kashmirului administrată de India. India şi Pakistanul îşi dispută încă din 1947 suveranitatea asupra întregului Kashmir, regiune cu populaţie majoritar musulmană, divizată între cele două ţări.

În partea indiană, o rebeliune separatistă s-a soldat cu zeci de mii de victime începând din 1989. Guvernul de la New Delhi a desfăşurat acolo aproximativ 500.000 de soldaţi.

Un fost angajat SIS din Moldova, expulzat din Rusia

Un fost angajat al Serviciului de Informații și Securitate din Republica Moldova a fost expulzat din Rusia. Despre aceasta informează Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse, transmite IPN.

Potrivit sursei, Dumitru Rusnac a sosit în Rusia în anul 2024 și ar fi avut misiunea de a culege informații clasificate despre planurile conducerii ruse în raport cu Moldova, angajații forțelor de securitate și ai altor structuri de stat ale Rusiei ,care participă la activități de politică externă în direcția Republicii Moldova. Fostul angajat al SIS ar fi încercat să se legalizeze în Rusia, comunică Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse.

Testul poligraf asupra lui Dumitru Rusnac ar fi confirmat faptul sosirii sale în Rusia cu scopul de a acumula informații. Presa rusă scrie că Rusnac ar fi colaborat cu șeful Serviciului Ucrainean de Securitate, Budanov.

În luna februarie curent Dumitru Rusnac a fost expulzat de pe teritoriul Federației Ruse și i-a fost închisă intrarea în țară pentru o perioadă de 60 de ani.

Tot mai mulți moldoveni din diaspora aleg să investească acasă

Tot mai mulți moldoveni din diaspora aleg să investească acasă, contribuind cu propriile resurse la dezvoltarea localităților de unde provin. Vorbim de ce originari din satul Vasilcău, raionul Soroca care sprijină proiecte de infrastructură, modernizează școli și susțin inițiative comunitare. Tot ei demonstrează că distanța nu diminuează legătura cu rădăcinile, scrie moldova1.md.

Doi frați din Vasilcău, stabiliți în Franța, au donat cinci mii de euro pentru construcția unui teren de joacă în satul natal conform standardelor înalte:

Vin des pe acasă. Au făcut un teren de joacă foarte frumos pentru copiii din sat. Nu uită de rădăcini”.

Ne bucurăm foarte mult de iluminare, de tot ceea ce s-a făcut. Noi suntem foarte mulțumiți”.

Avem teren de joacă în sat, școală, grădiniță de copii. Mă bucur foarte mult că nimeni nu uită de noi și ne dau un ajutor foarte bun”.

Recent, un locuitor a venit cu o donație generoasă pentru grădinița din localitate.

A venit cu o donație mare, o mașină de spălat automată de 11 kilograme, care, să știți, că este foarte necesară pentru instituție de a spăla lenjeria, păturile”, a menționat Nina Cioca, directoarea grădiniței.

Administrația localității susține că băștinașii plecați peste hotare se implică foarte activ în dezvoltarea satului.

Avem proiecte precum terenuri de joacă pentru copii, drumuri asfaltate, reconstrucții de fântâni, avem terenuri procurate și donate primăriei. Din ultimele discuții pe care le-am avut cu câteva persoane de peste hotare, vrem sa amenajăm o intrare în localitate cu iluminare, cu inscripție”, a menționat Tudor Golub, primarul satului Vasilcău.

În comuna Vasilcău locuiesc în jur de 2400 de locuitori.

Cum vor circula pe 8 și 9 mai troleibuzele din Capitală
Articolul anterior
Maia Sandu pentru Financial Times: ”Rusia vrea să controleze Moldova prin șantaj și proteste stradale”
Articolul următor
Close menu