Japonia este în discuţii pentru a deschide un birou de legătură cu NATO, primul de acest fel din Asia, a confirmat miercuri ministrul de externe al ţării într-un interviu pentru CNN, relatează News.ro.
Jens Stoltenberg alaturi de premierul nipon Fumio KishidaFoto: Yoichi Hayashi / Associated Press / Profimedia Images
„Suntem deja în discuţii, dar niciun detaliu (nu a fost) finalizat încă”, a declarat miercuri ministrul de externe Yoshimasa Hayashi.
El a citat în mod specific invazia Rusiei în Ucraina ca fiind un eveniment cu repercusiuni mult dincolo de graniţele Europei, care a forţat Japonia să-şi regândească securitatea regională.
„Motivul pentru care discutăm despre acest lucru este că, de la agresiunea Rusiei asupra Ucrainei, lumea (a) devenit mai instabilă”, a spus şeful diplomaţiei nipone.
„Ceva ce se întâmplă în Europa de Est nu se limitează la a fi doar la o problemă în Europa de Est, iar acest lucru afectează în mod direct situaţia de aici, din Pacific. De aceea, o cooperare între noi, în Asia de Est, şi NATO (devine) din ce în ce mai importantă”, a explicat ministrul.
Publicaţia Nikkei Asia a relatat pentru prima dată miercurea trecută planurile de deschidere a biroului NATO din Japonia, citând oficiali japonezi şi ai NATO sub acoperirea anonimatului.
Într-o declaraţie acordată CNN după apariția informației, purtătoarea de cuvânt a NATO a declarat că Alianţa şi Japonia „au o cooperare de lungă durată”, dar a refuzat să intre în detaliile unor „discuţii în curs de desfăşurare” între aliaţii din NATO.
Prima reacție a Chinei față de negocierile dintre NATO și Japonia
China a denunțat mutarea imediat după publicarea articolului din Nikkei, făcând apel la „vigilență ridicată” față de extinderea NATO în Asia.
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe chinez, Mao Ning, a afirmat joia trecută că Asia este „un pământ promiţător pentru cooperare şi dezvoltare şi nu ar trebui să fie o arenă de luptă pentru geopolitică”.
„Expansiunea continuă a NATO spre est în Asia-Pacific, interferenţa în afacerile regionale, încercările de a distruge pacea şi stabilitatea regionale, şi insistenţa spre confruntare între blocuri necesită vigilenţă ridicată din partea ţărilor din regiune”, a declarat Mao Ning în conferinţa de presă obişnuită a MAE chinez.
Invazia Rusiei în Ucraina a convins Finlanda şi Suedia, ţări nealiniate, să renunţe la neutralitate şi să caute protecţie în cadrul NATO, Finlanda aderând oficial la blocul militar luna trecută.
Un birou al NATO la Tokyo ar avea consecinţe uriaşe, în condiţiile în care războiul din Ucraina şi diviziunile tot mai profunde din Asia au făcut ca ţări precum Japonia şi Coreea de Sud să se apropie mai mult de partenerii lor occidentali şi să prezinte un front unit împotriva ameninţărilor percepute mai aproape de aceste ţări, precum Coreea de Nord şi China, notează CNN.