Singapore a înregistrat astăzi cea mai ridicată temperatură din istorie

Singapore a înregistrat sâmbătă cea mai ridicată temperatură din istoria datelor sale meteorologice, care este totodată cea mai mare valoare termică din ultimii 40 de ani – 37 de grade Celsius -, au anunţat meteorologii locali, într-o perioadă în care un val de căldură s-a instalat în regiuni extinse din Asia de Sud şi Asia de Sud-Est, transmite digi24.ro.

singapore

În aprilie 1983, temperatura din Singapore a atins aceeaşi valoare, a precizat Agenţia naţională de mediu pe contul său de Facebook.

„Actualele condiţii calde şi uscate ar trebui să continue şi mâine. Averse de scurtă durată sunt aşteptate săptămâna viitoare şi ele ar putea contribui la moderarea temperaturilor ridicate”, au adăugat reprezentanţii agenţiei, citați de Agerpres.

Săptămâna trecută, Vietnamul a înregistrat la rândul său o temperatură record de 44,1 grade Celsius.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, schimbările climatice exacerbează condiţiile meteorologice nefavorabile. ONU a avertizat că „fiecare creştere” a temperaturilor ar putea avea drept consecinţă o intensificare a „unor riscuri multiple şi simultane”.

Un tânăr din Moldova a murit în urma unui grav accident de motocicletă produs în Italia

Un tânăr în vârstă de 29 de ani, originar din Republica Moldova și rezident de mult timp în localitatea italiană Brandizzo de lângă Torino, a decedat în cursul zilei de duminică, 16 iunie 2024, într-un grav accident de motocicletă.

Tragedia s-a petrecut pe șoseaua statală Monginevro, pe teritoriul localității Caselette, provincia Torino, unde tânărul a fost implicat într-o coliziune frontală cu un autoturism Renault Captur.

Potrivit presei locale, citat de tvrmoldova.md echipele de salvare au intervenit rapid la fața locului, dar viața tânărului moldovean nu a mai putut fi salvată, acesta decedând pe loc.

Forțele de ordine investighează în prezent circumstanțele exacte ale accidentului pentru a reconstrui dinamica evenimentului tragic.

Tânăru, care lucra ca mecanic într-un atelier din Torino, se mutase de ceva timp în orășelul italian menționt mai sus.

Ancheta continuă pentru a stabili cu exactitate ce a provocat acest accident devastator.

Acces limitat în anumite locuri publice din Capitală în perioada 17 și 18 iunie

Primăria Municipiului Chișinău informează că în zilele de 17-18 iunie 2024, va fi limitat temporar accesul persoanelor în anumite locuri publice din capitală.

Măsura este luată de poliție, în contextul vizitei oficiale în Republica Moldova a E.S. dl. Sergio MATTARELLA, Președintele Republicii Italiene, care va vizita Guvernul și Parlamentul Republicii Moldova.

În aceste condiții, luni și marți, 17-18 iunie 2024, între orele 08:00-18:00, va fi limitat temporar accesul persoanelor în anumite locuri publice din capitală, din centrul orașului și arterele care fac legătura cu Aeroportul Internațional Chișinău, inclusiv desfășurarea manifestărilor în masă, lucrărilor de reparație a drumurilor/a rețelelor electrice/termice, apeduct/canalizare și tăiere a arborilor, în perimetrul străzilor pe unde se va deplasa coloana oficială.

Conducătorii auto sunt îndemnaţi să se conformeze cerințelor agenților de circulație, să manifeste răbdare și disciplină, fără abateri de la Regulamentul circulației rutiere.

Republica Moldova se modernizează! Actele fizice ale moldovenilor sunt înlocuite de o aplicație pe telefon

Cetățenii moldoveni vor putea accesa toate documentele necesare direct de pe telefonul mobil, eliminând necesitatea de a le transporta fizic. Într-un efort de digitalizare și modernizare, Republica Moldova a făcut un pas important prin lansarea aplicației EVO, care înlocuiește documentele fizice precum buletinul de identitate și permisul de conducere.

Acest anunț vine pe fondul unei tendințe globale de renunțare la documentele fizice în favoarea soluțiilor digitale.

Săptămâna trecută, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării din Republica Moldova a anunțat oficial lansarea aplicației EVO, un instrument digital revoluționar care înlocuiește fizic buletinul de identitate, permisul de conducere și certificatul de înmatriculare.

Aplicația EVO oferă mai mult decât simpla stocare a documentelor personale. Cetățenii vor avea acces la informații esențiale precum:

  • Amenzi
  • Date despre autovehicule
  • Bunuri imobile
  • Traversări de frontieră
  • Statutul de asigurat
  • Informații legate de medicul de familie

„De azi, EVO e mereu cu tine! Poți lăsa buletinul, permisul de conducere, certificatul de înmatriculare acasă. Toate actele de care ai nevoie vor fi în telefonul tău. EVO este portofelul tău digital de acte”, a anunțat Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării din Republica Moldova, pe Facebook.

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a subliniat că aplicația EVO este disponibilă gratuit tuturor utilizatorilor care dețin semnătură electronică. Aplicația poate fi descărcată atât pentru dispozitive Android, cât și iOS.

„Accesul la EVO e gratuit, cu semnătura electronică. Accesând evo.gov.md sau urmărind paginile pe social media, fiecare poate descărca aplicația pentru Android sau iOS. EVO e produsul nostru al tuturor! Tot ce facem e pentru confortul cetățenilor noștri. Accesați, testați și utilizați”, a mai adăugat ministrul Dumitru Alaiba.

Portofelul și actele digitale din EVO sunt dezvoltate în conformitate cu proiectul EUDI (European Digital Identity Wallet – Portofelul de identitate digitală al UE). Republica Moldova se numără printre puținele țări din afara Uniunii Europene care a implementat deja aceste principii.

În următorii ani, fiecare stat membru al UE va implementa pentru toți cetățenii, rezidenții și pentru întreprinderi propria aplicație de portofel digital, construită după aceleași specificații, promovând astfel o identitate digitală unificată la nivel european.

sursa

Vladimir Zelenski, vizită la Vatican: I-a dăruit Papei Francisc o icoană pictată pe o vestă antiglonț
Articolul anterior
Val de căldură peste România, urmat de furtuni violente. Săptămâna viitoare se anunţă temperaturi de până la +28 de grade Celsius
Articolul următor