SUA dezvăluie arsenalul său nuclear și cere Rusiei să facă la fel. Câte rahete nucleare au Statele Unite

Statele Unite au dezvăluit luni seară date privind arsenalul strategic de descurajare nucleară, spunând că vor să respecte tratatul de dezarmare nucleară New Start şi îndemnând Rusia, care şi-a suspendat participarea, să facă acelaşi lucru.

SUA dezvăluie arsenalul său nuclear și cere Rusiei să facă la fel

La 1 martie, Statele Unite aveau desfăşurate în total 662 de rachete balistice intercontinentale – o cifră care include rachetele de la bordul submarinelor şi bombardierelor -, dotate cu 1.419 focoase nucleare şi 800 de lansatoare, se arată îbtr-un comunicat al Departamentului de Stat american, preluat de AFP, transmite digi2.ro

„Statele Unite cheamă Rusia să-şi respecte obligaţiile legale reintegrând acordul New Start şi măsurile de stabilizare, transparenţă şi verificare pe care le conţine”, adaugă comunicatul.

Rusia şi-a suspendat în februarie participarea la tratatul New Start, în represalii la ajutorul acordat de occidentali în războiul din Ucraina. Această decizie a fost denunţată la unison de puterile occidentale. 

Ce este Tratatul New Start

Semnat în 2010, Tratatul New Start este ultimul acord bilateral de dezarmare nucleară între ruşi şi americani. Moscova anunţase deja la începutul lui august suspendarea inspecţiilor prevăzute la bazele sale militare. 

Acordul New Start limitează arsenalele celor două puteri nucleare la maximum 1.550 de focoase strategice ofensive desfăşurate de fiecare, o reducere de aproape 30% faţă de limita anterioară stabilită în 2002. De asemenea, limitează numărul de lansatoare şi bombardiere grele la 800. 

Tratatul New Start prevede în special verificări de o parte şi de alta ale arsenalelor, care au fost suspendate de epidemia de COVID-19. Administraţia preşedintelui american Joe Biden a încercat să le revigoreze, fără succes, mai scrie AFP.

Scenariu sumbru în regiunea separatistă Transnistria: Gazprom condiționează livrarea gazului

Autoritățile de la Chișinău admit că regiunea separatistă prorusă Transnistria nu va mai fi aprovizionată cu gaz rusesc, după ce contractul pentru tranzitul livrărilor prin Ucraina va expira pe 1 ianuarie 2025, compania rusă Gazprom evitând să ofere un răspuns clar și invocând o pretinsă datorie, scrie adevărul.ro.

Potrivit ministrului Energiei, Victor Parlicov, Gazprom solicită Chișinăului să discute cu Kievul și să-l convingă să prelungească contractul privind tranzitul livrărilor de gaze naturale prin Ucraina, având în vedere că acesta expiră în data de 1 ianuarie 2025.

,,Noi am discutat si anterior, și înțelegem că decizia ar putea fi luată în ultimul moment. Am informat Kievul că ar fi un scenariu mai simplu, dacă se va păstra tranzitul, dar sunt și rute alternative”, a declarat acesta. 

În același timp, compania rusă susține că este gata să livreze gazul prin rute alternative, precum cea din Turcia. Însă invocă pretinsa datorie de 709 milioane de dolari, care nu a fost confirmată în urma unui audit realizat de Republica Moldova, dar care nu este recunoscut de compania rusă, spune Victor Parlicov la întoarcerea de la Sankt-Petersburg, unde a avut o întrevedere cu președintele Gazprom, Alexei Miller.

,,A apărut o discuție mai complicată pentru că în înțelegerea noastră, Gazprom leagă subiectul de livrare prin rute alternative, prin Turcia, cu achitarea acelei pretinse datorii. Ei spun că, dacă nu va fi progres pe datorie, vor lua în considerare cât vor livra, cum vor livra pe rute alternative. Noi, în urma acelui protocol semnat în 2021, ne-am făcut partea noastră chiar daca a fost cu întârziere, am făcut auditul. Auditul a ajuns la concluzia că datoria a fost una prescrisă și când am venit cu poziție față de Gazprom, am propus sa achităm o parte mică din acele opt milioane. Rusia nu recunoaște rezultatele auditului, dar nu am primit până acum o alternativă. Am solicitat să-și formuleze poziția și să o prezinte. Poziția noastră se bazează pe acel audit. Aceasta este concluzia vizitei in Rusia”, a afirmat ministrul Energiei, Victor Parlicov.  

Scenarii sumbre

Ministrul moldovean al Energiei a reiterat că contractul cu Gazprom prevede livrări până la granița Republicii Moldova, însă compania rusă evită să spună deocamdată dacă își va onora obligațiile contractuale, începând cu anul viitor. Prin urmare, Chișinăul se pregătește pentru scenarii în care regiunea separatistă pro-rusă Transnistria fie va rămâne fără gaz rusesc, fie va primi cantități insuficiente de gaz. 

Premierul Dorin Recean spune că avem de confruntat o iarnă foarte grea: ”Trebuie să găsim soluție pentru o eventuală criză în regiunea transnistreană”

Premierul Dorin Recean a declarat în debutul ședinței Guvernului că avem de confruntat o iarnă foarte grea, iar o eventuală criză legată de gazele naturale în regiunea transnistreană s-ar putea transforma „într-o catastrofă umanitară”, scrie radiochisinau.md.

Șeful executivului a subliniat că o eventuala criză ar putea veni din două surse: prima este o eventuală întrerupere de gaze naturale către stânga Nistrului, iar cea de-a doua se referă la majorarea tarifelor la gazele naturale

„Dificultățile și o eventuală criză survine din două surse – prima este o eventuală întrerupere de gaze naturale către stânga Nistrului, acolo trăiesc peste 350 de mii de cetățeni și majoritatea sunt cetățenii noștri și ei riscă fără căldură și electricitate. Și asta se poate transforma într-o catastrofă umanitară. Pentru că sunt cetățenii noștri noi trebuie să găsim soluție pentru o eventuală criză acolo. Ea se poate întâmpla în cazul în care Gazprom nu își va onora obligațiunile contractuale.

A doua sursă a crizei este solicitarea de majorare a tarifelor la gazele naturale. Este o solicitare care trebuie să fie analizată foarte atent și transparent de ANRE”, a spus Dorin Recean.

Totodată, prim-ministrul a dat asigurări că guvernul va fi alături de cetățeni, chiar dacă situația va fi complicată. 

„În orice caz, Guvernul va fi alături de cetățenii R. Moldova. Știu că există foarte multe întrebări în ceea ce privește această solicitare de majorare a tarifelor la gaze. Există foarte multe întrebări cum s-au făcut achizițiile vara, toamna și sunt validate așteptările cetățenilor la aceste întrebări să fie clarificate și în cadrul audierilor parlamentare ce vor avea loc aceste lucruri vor fi răspunse”, a conchis Recean.

Declarațiile lui Dorin Recean vin în contextul în care, ieri, Moldovagaz a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a tarifului la gaze naturale cu circa 4 lei pentru un metru cub, începând cu 1 decembrie, argumentând că solicitarea vine în condițiile unei creșteri a prețurilor pe piața internațională. 

Testare tematică la două discipline pentru elevi. Urmează tezele semestriale

Elevii claselor a VIII-a și a IX-a din 32 de raioane, dar și din municipiile Bălți și Chișinău, scriu, în zilele de 27 și 28 noiembrie, teste de evaluare a competențelor la limba și literatura română și la matematică, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

La testarea tematică participă, în total, elevi din 486 de instituții de învățământ din țară. Instituțiile de învățământ implicate în procesul de evaluare au avut posibilitatea să aleagă una dintre cele două discipline sau ambele, dar și clasele care participă la testare – a VIII-a, a IX-a sau ambele.

Lucrările scrise de elevi vor fi verificate în Comisiile raionale/ municipale de evaluare, constituite prin ordinul direcției raionale/municipale de învățământ. „Rezultatele acestui exercițiu vor fi transmise Agenției Naționale pentru Curriculum și Evaluare (ANCE) pentru efectuarea unei analize a nivelului de aplicare a curriculumului la clasă pe anumite segmente de conținut, iar lucrările scrise ale elevilor sunt returnate instituțiilor de învățământ”, susține Lilia Ivanov, directoarea ANCE.

Ministerul Educației și Cercetării și Agenția Națională pentru Curriculum și Evaluare adresează mulțumiri tuturor instituțiilor implicate în organizarea testărilor și le urează succes elevilor care participă la acest exercițiu.

Marea Britanie este invadată de șobolani gigantici
Articolul anterior
Preşedintele Curţii Supreme din Ucraina a fost reținut. Ar fi primit mită aproximativ trei milioane de dolari
Articolul următor