Propagandistul rus Soloviov, prins cu minciuna: A publicat o poză de la Adunarea „Moldova Europeană”, însă susține că ar fi de la protestul lui Șor

Propagandistul rus, Vladimir Soloviov, a publicat pe contul său de Telegram o imagine de la Adunarea Națională „Moldova Europeană”, care s-a desfășurat în Chișinău și la care au participat circa 80 000 de persoane. În mesajul alăturat imaginii, Soloviov a declarat că poza ar fi fost realizată la protestul „antiguvernamental”, organizat de Partidul „ȘOR” la Comrat, transmite Newsmaker.

Russian propagandist Vladimir Solovyov urges Russians not to fear death,  claiming life is "highly overrated"

„În Comrat, capitala Găgăuziei, continuă meeting-ul antiguvernamental. Oamenii nu sunt de acord cu cursul pro-european al președintelui Sandu și cer organizarea unui referendum pentru a determina acest lucru. Mai devreme în cursul zilei, Sandu a organizat propriul meeting de susținere a cursului de integrare europeană”, a scris propagandistul.

Ironic este faptul că în imaginea de la așa-zisul protest „împotriva cursului european” apare steagul UE.

De menționat că secțiunea comentarii, de sub postare, a fost închisă, astfel încât nimeni nu poate raporta informația falsă.

Precizăm că, pe 21 mai, în PMAN, a avut loc Adunarea „Moldova Europeană”. Evenimentul, care a fost organizat în două părți: adresări către cetățeni și un program artistic, a adunat circa 80 mii de oameni, potrivit datelor Poliției.

Un elev de 15 ani din satul Păpăuți a reușit să instaleze un havuz în curtea școlii, după un grant câștigat cu propriile forțe

La sfârșitul acestui an școlar, în curtea Gimnaziului „Păpăuți” din raionul Rezina a fost instalat un havuz. Remarcabil este faptul că fondurile pentru realizarea acestui proiect au fost obținute de un elev de clasa a IX-a, Radu Macovei. Reprezentant al Consiliului elevilor, Radu a reușit să câștige un grant de 25.600 de lei. Astfel, cu sprijinul administrației școlare, colegilor și localnicilor, el a reușit să creeze un spațiu mult mai atrăgător pentru elevii din satul Păpăuți, scrie www.diez.md.

Ideea proiectului a fost modelată inițial de către Consiliul elevilor din gimnaziu și directorul instituției. Radu a plecat cu ea la Chișinău, după ce a completat un formular de aplicare la un concurs al Ministerului Educației și Cercetării destinat consiliilor elevilor.

Participând la un șir de instruiri, Radu și-a dezvoltat ideea și a prezentat-o celorlalți participanți, urmând să fie unul dintre elevii care a obținut finanțare pentru realizarea proiectului propus. Tânărul spune că momentul în care au fost anunțate echipele câștigătoare a fost unul destul de emoționant și i s-a întipărit în memorie. De asemenea, el își amintește cum a venit în localitate cu banii pentru proiect.

Vorbind despre beneficiile havuzului, Radu evidențiază că va fi locul ideal unde tinerii din localitate să își poată petrece timpul liber. Pe de altă parte, directorul gimnaziului Ion Mihalache a evidențiat faptul că havuzul, pe lângă elementul de design pe care îl constituie, poate contribui și la crearea unei atmosfere terapeutice.

Realizarea proiectului nu a luat mult timp gimnaziului. După ce au obținut mini-grantul, în procesul de instalare a havuzului s-au implicat activ atât reprezentanții instituției de învățământ, cât și unii săteni. Primăria localității a oferit o parte din materialele de construcție insuficiente, iar unii elevi și localnici au ajutat voluntar la lucrările de construcție. Articolul integral aici.

Spiridon Vangheli a împlinit 92 de ani. Agenția Națională a Arhivelor a făcut publice mai multe fotografii de arhivă cu îndrăgitul scriitor

Spiridon Vangheli, numit și ,,Tatăl” lui Guguță, a împlinit, pe 14 iunie curent, onorabila vârstă de 92 de ani.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este acd2efe5e53e3c497266ea9c64696952.jpg

Cu această ocazie, Agenția Națională a Arhivelor (ANA) a făcut publice mai multe fotografii de arhivă în care îndrăgitul scriitor pentru copii este surprins în diferite etape ale vieții sale.

Spiridon Vangheli s-a născut pe 14 iunie 1932 în satul Grinăuți, județul Bălți, România. A activat în calitate de profesor şcolar, apoi redactor la editurile „Cartea Moldovenească” şi „Lumina”.

În activitatea sa de peste jumătate de secol, maestrul a scos de sub tipar o serie de volume, printre care „Băieţelul din coliba albastră”, „Isprăvile lui Guguţă”, „Columb în Australia”, „Guguţă – căpitan de corabie”, „Steaua lui Ciuboţel”, „Guguţă şi prietenii săi”, „Copii în cătușele Siberiei”, „Crăița” etc.

A tradus din poezia şi proza universală pentru copii. Spiridon Vangheli este coautor, împreună cu Grigore Vieru, al unui excelent Abecedar, scrie www.ziarulnational.md.

Opera sa a fost tradusă în peste 40 de limbi ale lumii şi a apărut în 68 de ţări. Scriitorul a fost distins cu mai multe premii naţionale şi internaţionale, iar pe strada Kiev din Chișinău, unde este Cetățean de Onoare, a fost inaugurat un scuar care poartă numele Guguță și un monument din bronz, cu o înălțime de 1,5 metri, al cunoscutul personaj creat de Spiridon Vangheli.

Declaraţia finală de la Summitul din Elveţia privind pacea în Ucraina a fost aprobată de 80 de ţări

Declaraţia finală de la summitul din Elveţia privind pacea în Ucraina a fost aprobată doar de 80 din cele 93 de state participante, potrivit unei liste publicate duminică de gazdele elveţiene, citată de dpa, potrivit Agerpres.

Între ţările care nu au susţinut declaraţia se numără şase state din grupul G20 al principalelor economii ale lumii – Brazilia, Mexic, Arabia Saudită, Africa de Sud, India şi Indonezia. Nici Armenia, Bahrein, Thailanda, Libia, Emiratele Arabe Unite, Columbia şi Vaticanul nu au semnat.

Conferinţa de pace pentru Ucraina, organizată la cererea Kievului şi la care Rusia nu a fost invitată, a avut loc sâmbătă şi duminică în staţiunea elveţiană Burgenstock.

Dorin Recean, întrevedere cu Roberta Metsola: „Cetățenii noștri merită un viitor european și o viață mai bună”
Articolul anterior
Cum a rămas PMAN după Adunarea ”Moldova Europeană”. Oamenii au fost surprinși
Articolul următor