Ambasadorul SUA a vizitat compania autohtonă ”Rogob”

Compania „ROGOB”, lider pe piața de procesare a cărnii, a fost vizitată, la 22 mai 2023, de Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în Republica Moldova, Kent D. Logsdon și Olena Chepak, Ofițer economic al Ambasadei.

Igor Roșca, fondator al companiei „ROGOB”, și Ludmila Gogu, administrator, au prezentat oaspeților întreprinderea amplasată în Goianul Nou, municipiul Chișinău. Nemijlocit, diplomații americani s-au familiarizat cu cele mai moderne tehnologii de procesare a cărnii, sortimentul variat de produse, dar și proiectele de extindere și tehnologizare a companiei.

În cadrul discuțiilor, au fost abordate următoarele subiecte importante pentru companie, dar și pentru întregul sector de procesare:

  • Diversificarea vânzărilor prin deschiderea oportunităților de export a produselor procesate din carne. Industria cărnii fiind una de valoare adăugată mare, dar și înglobând resurse umane enorme, are șanse reale de a se extinde regional cu produse de calitate superioară. Sporirea capacităților de export va stimula revitalizarea sectorului zootehnic şi va spori competitivitatea produselor locale.
  • Investițiile în procesele de automatizare a depozitului de mărfuri finite. La finele lunii iulie, „ROGOB” va pune in funcțiune primul depozit integral automatizat de colectare, sortare automată pe rute a produsului finit. Acest proiect are menirea de minimizare a efortului fizic, asigurarea acurateței maximale în procesul de formare a comenzilor, respectarea principiului FIFO, dar si asigurarea procesului de trasabilitate pe segmentul de depozitare.
  • Fortificarea prezenței pe piața locală a propriei rețele de comerț„ROGOB” actualmente înglobează 60 de magazine cu acoperire națională. Anul curent, „ROGOB” a inițiat construcția unui nou magazin, în preajma fabricii de producere, care va oferi cel mai larg sortiment de produse, dar și exclusivități din carne care nu se mai regăsesc în alte magazine.
  • Producerea de energie „verde”. La finele anului 2022, compania„ROGOB” a instalat un sistem fotovoltaic de capacitate 200 kw pentru producerea energiei electrice. Acest proiect a fost unul de inițiere și de testare, în scopul unei autonomii minimale, dar și pentru asigurarea independenței la punctele critice de consum pe platforma de producere. În perioada 2023-2024, planificăm să extindem parcul fotovoltaic pe suprafețele de acoperire a noilor facilități de producere, care vor fi date in exploatare in anul 2024. Motivele și argumentele de bază care au stat la decizia de a dezvolta in continuare componenta de eficienta energetica au fost investiție reală cu generare de economie minim pe 25 ani si mai mult. La tarifele de azi la electricitate răscumpărarea investițiilor va fi timp de 3.5-4 ani. Acest proiect este un prim pas pentru autonomie adevărată, cu opțiunea de a dezvolta sistemul de acumulare a energiei.  La fel, micșorarea indicatorului „carbon footprint” este foarte important pentru viitorul produselor destinate pentru export, indicator care va deveni unul prioritar pentru accesul pe piețele țărilor dezvoltate. Exploatând un astfel de sistem, compania „ROGOB” aduce aportul propriu la ecologizarea mediului, dar și suport indirect la securitatea energetică a țării.

Interlocutorii au făcut și un schimb de opinii pe marginea subiectelor ce țin de debirocratizarea în relațiile cu instituțiile statului, lipsa finanțărilor din partea donatorilor pentru sectorul de procesare a cărnii, dar și subvenționarea activităților inovative și de ecologizare pentru întreprinderile mari de procesare din țară.

Republica Moldova și Italia au semnat un Memorandum în domeniul agriculturii

La Roma, a fost semnat un Memorandum de Înțelegere între Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare a Republicii Moldova și Ministerul Agriculturii, Suveranității Alimentare și Silviculturii al Republicii Italiene, de către miniștrii Vladimir Bolea și Francesco Lollobrigida.

Memorandumul are ca obiectiv principal promovarea cooperării economice, sociale și tehnologice între Republica Moldova și Italia în sectorul agricol și dezvoltarea rurală. Documentul prevede schimbul de cunoștințe și experiență în diverse aspecte ale agriculturii, inclusiv diversificarea produselor, digitalizarea și inovația, bunăstarea animalelor, sustenabilitatea mediului și gestionarea riscurilor.

Un element esențial al documentului este armonizarea legislației și politicilor agricole cu cele ale Uniunii Europene. Totodată, se urmărește dezvoltarea programelor comune de cercetare agricolă, schimbul de experiență în crearea și funcționarea cooperativelor agricole, precum și elaborarea unor programe comune de studii superioare în domeniul agrar.

Colaborarea dintre țările noastre va include și îmbunătățirea infrastructurii și serviciilor agricole prin organizarea vizitelor de studiu, programelor de formare pentru funcționari și participarea la seminarii, ateliere și conferințe.

Memorandumul de Înțelegere rămâne valabil pentru o perioadă de zece ani, consolidând astfel angajamentul reciproc pentru dezvoltarea unui sector agricol modern și sustenabil.

Cineastul moldovean Oleg Condrea a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj dramatic la Cannes 7th Art Awards

Cineastul moldovean Oleg Condrea a câștigat premiul pentru cel mai bun scenariu de scurtmetraj dramatic la Cannes 7th Art Awards cu proiectul său „Tangled Tails”, a anunțat secretarul de stat în cadrul Ministerului Cluturii Andrei Chistol, într-o postare pe Facebook.

„Premiile Cannes 7th Art Awards sunt renumite pentru recunoașterea și celebrarea cinematografiei independente, oferind o platformă pentru cineaștii din întreaga lume, scrie tvrmoldova.md.

Mai mult, acest scenariu a obținut și alte peste 80 de premii în perioada decembrie – mai, la festivaluri importante din New York, Florence, Berlin, Paris sau Londra.

Oleg mai predă una din Profesiile Viitorului- animația. Iar participarea sa la workshop-ul Animation Worksheep a fost o piatră de temelie, oferindu-i ocazia să câștige o bursă la cel mai mare festival de animație din Europa, la Annecy.

Această realizare demonstrează că Moldova are toate șansele să se remarce pe scenele internaționale ale industriilor creative datorită oamenilor și a creațiilor acestora!”, a transmis oficialul Ministreului Culturii.

Oligarhul fugar Ilan Șor a primit cetățenia Federației Ruse

Oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, a primit cetățenia Federației Ruse. Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a confirmat pentru „Teleradio-Moldova” că Șor a primit cetățenia Rusiei încă de la începutul acestui an.

Într-un interviu cu un blogger rus, Șor a spus că a obținut cetățenia rusească, fără a preciza când și nu a menționat dacă intenționează să renunțe la cea moldovenească. Oligarhul fugar are în prezent trei cetățenii – a Republicii Moldova, a Israelului și a Federației Ruse, deși poate deține doar două, conform legislației Republicii Moldova, a menționat Țentiu, potrivit sursei citate.

„Din informațiile operative, noi am cunoscut că Ilan Șor deține cetățenia Federației Ruse încă de la începutul anului, mai exact din ianuarie. Fiind anunțat în căutare internațională, cu această informație a fost completată baza de date. În Republica Moldova este aprobată legea cu privire la dubla cetățenie, adică cetățenii ar putea să dețină nu mai mult de două cetățenii. Constatăm acum că, de facto, Ilan Șor este cetățean a trei state”, a declarat Viorel Țentiu.

Șeful Interpol Moldova a precizat că, având în vedere că Șor a primit cetățenia Rusiei, este puțin probabil ca Moscova să decidă să-l extrădeze pe Șor în Republica Moldova.

„Având în vedere că este și cetățean al Federației Ruse, conform procedurilor internaționale, nici un stat nu-și extrădează propriii cetățeni. Faptul că el a părăsit statul Israel pe 25 februarie și de atunci nu a mai revenit devin niște acțiuni clare în acțiunile sale”, a mai declarat Viorel Țentiu.

„Nu este de mirare faptul că un om care a participat la furtul miliardului, destabilizează țara și a încălcat legea într-un hal fără de hal, continuă să o facă în așa manieră”, a declarat șeful Cabinetului președintei Maia Sandu, Adrian Băluțel, pentru TRM.

Contactat pentru o reacție, șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu a declarat pentru sursa noastră că Ilan Șor nu a depus, până în prezent, nici-o cerere de renunțare la cetățeni.

Avem primul pod nou peste Prut construit de la independență încoace
Articolul anterior
O mașină bizară este folosită în China pentru a ajuta bărbații să doneze sperma
Articolul următor