Un bărbat, paralizat de 10 ani, merge din nou folosind un dispozitiv care îi reconectează creierul cu muşchii

Un bărbat care a rămas paralizat în urma unui accident cu bicicleta în 2011 a reuşit să stea în picioare şi să meargă din nou, după ce medicii i-au implantat un dispozitiv care îi citeşte undele cerebrale şi trimite instrucţiuni coloanei vertebrale pentru a mişca muşchii potriviţi, transmite news.ro.

În urmă cu 12 ani, un accident cu bicicleta l-a lăsat pe Gert-Jan Oskam, acum în vârstă de 40 de ani, paralizat la picioare şi parţial la braţe, după ce i-a fost afectată măduva spinării la gât. Dar de curând, Oskam este din nou în picioare şi merge, datorită unui dispozitiv care creează o „punte digitală” între creierul său şi nervii de sub zona afectată, potrivit unui articol publicat în revista Nature.

Implantul i-a schimbat viaţa, spune Oskam. „Săptămâna trecută, trebuia să vopsesc ceva şi nu era nimeni în jur care să mă ajute. Aşa că am luat premergătorul şi vopseaua şi am făcut-o singur în timp ce stăteam în picioare”, spune el.

Dispozitivul, numit interfaţă creier-coloană vertebrală, se bazează pe cercetările anterioare ale lui Grégoire Courtine, profesor de ştiinţe neuronale la Institutul Federal Elveţian de Tehnologie din Lausanne şi ale colegilor săi. În 2018, au demonstrat că, atunci când este combinată cu antrenament intensiv, tehnologia care stimulează coloana inferioară cu pulsuri electrice poate ajuta persoanele cu leziuni ale măduvei spinării să meargă din nou.

Oskam a fost unul dintre participanţii la acel proces, dar, după trei ani, îmbunătăţirile sale se stabiliseră. Noul sistem foloseşte implantul spinal pe care îl are deja Oskam şi îl asociază cu două implanturi în formă de disc introduse în craniul său, astfel încât două grile cu 64 de electrozi să se sprijine pe membrana care acoperă creierul.

Când Oskam se gândeşte la mers, implanturile din creier detectează activitatea electrică în cortex, stratul exterior al creierului. Acest semnal este transmis şi decodat fără fir de un computer pe care Oskam îl poartă într-un rucsac, care apoi transmite informaţia către generatorul de puls spinal.

„Acum câteva luni, am putut, pentru prima dată după 10 ani, să mă ridic şi să beau o bere cu prietenii mei”, a spus Oskam, care este din Ţările de Jos. „A fost grozav. Vreau să-l folosesc în viaţa mea de zi cu zi”.

„Puntea digitală” este cea mai recentă invenţie de la o echipă de neurologi din Elveţia, care are un program de lungă durată pentru a dezvolta interfeţe creier-maşină pentru a depăşi paralizia.

„Ceea ce am reuşit să facem a fost să restabilim comunicarea între creier şi regiunea măduvei spinării care controlează mişcarea picioarelor printr-o punte digitală”, a spus profesorul Grégoire Courtine. El a spus că sistemul ar putea „capta gândurile lui Gert-Jan şi transpune aceste gânduri în stimularea măduvei spinării pentru a restabili mişcările voluntare ale picioarelor”.

Dispozitivul nu produce paşi rapizi şi lini, dar Oskam a spus că implantul, prezentat în revista Nature, a permis mişcări mai naturale decât înainte, deoarece ridicarea în picioare şi mersul au fost iniţiate şi controlate prin faptul că s-a gândit la aceste acţiuni. Semnalele stimulează muşchii necesari pentru a flexa şoldul, genunchiul şi glezna.

De asemenea, dispozitivul pare să stimuleze reabilitarea. După mai bine de 40 de şedinţe de antrenament cu implantul, Oskam, care nu a avut toţi nervii coloanei vertebrale afectaţi, şi-a recăpătat un anumit control asupra picioarelor, chiar şi atunci când dispozitivul a fost oprit. Courtine crede că reconectarea creierului şi a coloanei vertebrale ajută la regenerarea nervilor spinali, recuperând o parte din controlul pierdut de către pacient.

În timp ce această tehnologie se află într-un stadiu incipient, cercetătorii speră că dispozitivele viitoare miniaturizate vor ajuta pacienţii cu AVC şi persoanele paralizate să meargă, să-şi mişte braţele şi mâinile şi să controleze alte funcţii, cum ar fi vezica urinară, care este adesea afectată de leziunile măduvei spinării. Mişcările braţelor şi mâinilor pot fi mai dificile, deoarece sunt mai complexe decât mersul.

Prin faptul că Oskam a arătat progrese la mai bine de un deceniu după accidentul său, echipa este încrezătoare că şi alţi pacienţi cu răni mai recente s-ar putea descurca mai bine. La Oskam „sunt mai bine de 10 ani de la leziunea măduvei spinării”, a spus Courtine. „Imaginaţi-vă când aplicăm puntea digitală la câteva săptămâni după leziunea măduvei spinării. Potenţialul de recuperare este extraordinar”.

Semnele care indică agravarea unei infecții respiratorii

Odată cu instalarea sezonului rece crește numărul infecțiilor respiratorii, în cele mai multe cazuri fiind vorba despre răceală și gripă. Deși în majoritatea situațiilor astfel de afecțiuni pot fi tratate la domiciliu, conform recomandărilor oferite de medicul de familie sau de medicul infecționist, în unele cazuri manifestările clinice se pot agrava și atunci este necesară prezentarea într-un compartiment de primiri urgențe, scrie digi24.ro.

Persoanele care au un risc crescut de a dezvolta o infecție respiratorie și complicații ulterioare sunt cele cu un sistem imunitar slăbit, copiii, femeile însărcinate, pacienții cu boli cronice și vârstnicii. În unele situații, pe lângă manifestările clinice obișnuite în infecțiile respiratorii, precum tuse, strănut, congestie nazală, rinoree, o stare generală de rău și dureri musculare, pot să apară semne și simptome care indică agravarea acestei afecțiuni. Printre semnalele de alarmă se numără dispnee, adică dificultăți de respirație, wheezing sau respirație șuierătoare și febră persistentă. Indiferent de tipul infecției respiratorii, boala nu trebuie neglijată sau tratată necorespunzător, deoarece pot apărea complicații severe, precum pneumonia, sinuzita acută, bronșiectazia sau sindromul de detresă respiratorie la adult. Consultul medical este foarte important, pentru stabilirea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător, evitând astfel declanșarea acestor complicații. În cazul în care acestea totuși apar, este esențial ca pacientul să se prezinte de urgență la spital.

Crește numărul cazurilor de pneumonii și viroze la copii în Capitală

În municipiul Chișinău crește numărul cazurilor de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum și viroze la copii. Despre aceasta a anunțat șefa-adjunctă la Direcția generală asistență medicală și socială, Marina Buga, în cadrul ședinței Primăriei, transmite Moldova1.

Potrivit Marinei Buga, cazuri de gripă nu au fost înregistrate.

Situația epidemiologică s-a caracterizat prin prezența maladiilor infecțioase specifice perioadei sezonului rece. Este îmbucurător că nu sunt înregistrate cazuri de gripă. Motivele adresărilor sunt diverse, însă se atestă o creștere a adresărilor legate de bronhopneumonii, pneumonii acute, precum si virozele în mod special în rândul copiilor”, a declarat Marina Buga.

Conform datelor prezentate, în cadrul unităților de primiri urgente a spitalelor clinice municipale pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 3240 de adresări.

Peste 12 800 cetățeni au solicitat ambulanța în ultima săptămână

În perioada 18-24 noiembrie 2024, Dispeceratul comun de urgență al IMSP CNAMUP a înregistrat 12863 solicitări, inclusiv 1747 la copii. După acordarea asistenței medicale urgente la etapa de prespital, 5326 pacienți, dintre care 4230 adulți și 1096 copii au fost transportați la spitalele din țară. Din numărul total de solicitări – 319 au fost inutile, care nu corespundeau criteriilor de urgențe medico-chirurgicale, informează unica.md cu referire la un comunicat oficial.

Pe parcursul săptămânii, intervenția ambulanței a fost solicitată pentru pacienți din următoarele motive: 3736 urgențe cardiovasculare, dintre care 60 cu sindrom coronarian acut; urmate de 1894 patologii neurologice, dintre care 236 cu accidente vasculare cerebrale, 1548 boli respiratoria și 1132 urgențe traumatologice.

În perioada de referință, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru 61 persoane, care au suferit în urma a 47 accidente rutiere. După acordarea primului ajutor medical, echipele AMU au transportat 47 pacienți, inclusiv 8 copii la spital pentru continuarea tratamentului în condiții de staționar.

De asemenea au fost înregistrate 67 urgențe toxice, printre care 20 intoxicații cu medicamente, 18 intoxicații cu dioxid și monoxid de carbon, 9 cu ciuperci, 8 cu alcool, o persoană intoxicată cu droguri și 11 altele.

La Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au parvenit 36 solicitări pe motivul urgențelor generate de agenții chimici și de mediu: 17 persoane cu combustii, 11 cu mușcături/înțepături de insecte, 7 cu hipotermii și cite o persoană cu degerături și o electrocutare.

Au fost dezvăluite cauzele decesului Tinei Turner
Articolul anterior
Vei fi surprins! Ce se întâmplă când mănânci avocado în fiecare zi
Articolul următor