Mai multe târguri cu produse autohtone, organizate în sectoarele Capitalei

Mai multe târguri cu produse autohtone vor fi organizate în sectoarele Capitale la data de 27-28 mai.

La Ostrov, producție bună de cireșe, dar probleme la cules

Acțiunile au drept scop susținerea producătorilor locali și asigurarea locuitorilor Capitalei cu mărfuri agricole de sezon.

În sectorul Buiucani

Pe teritoriul adiacent edificiului „Kentford”, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 202, pe 27 mai 2023 va fi organizat – târgul „EcoLocal”, cu produse alimentare și nealimentare autohtone, organizat de Asociația Consumatorilor și Producătorilor Eco și Artizanali.

Pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 103, în preajma Cinematografului Patria Loteanu – Târg de weekend al meșterilor populari și producătorilor autohtoni, organizat în colaborare cu SRL „Boldescu&Co”.

În Parcul „Alunelul”, Calea Ieșilor, 11/4 – Târgul producătorilor autohtoni „Cămara Fest”, în conlucrare cu Pretura de sector.

În sectorul Râșcani

Pe bd. Moscova, 21, vizavi de str. M. Basarab, 6 – Târg cu fructe, legume și produse apicole.

Pe str. Miron Costin, 13/1 (lângă scuar) – Târgul „Gusturi și tradiții de primăvară”, al producătorilor autohtoni, organizat în colaborare cu AO „Perspectiva”.

În sectorul Centru

Pe str. Ismail, 94, colț cu str. D. Cantemir – Târg al producătorilor autohtoni cu fructe și legume.

În sectorul Botanica

În Parcul „Valea Trandafirilor”, aleea centrală  – Festivalul gastronomic BBQ (26-28 mai), organizat de SRL „Evo Alfa”, în colaborare cu Pretura de sector.

În sectorul Ciocana

Pe bd. Mircea cel Bătrân, colț cu str. P. Zadnipru – târg al producătorilor autohtoni, organizat în colaborare cu AO „Perspectiva”.

Două instituții școlare din Căușeni vor fi comasate

Începând cu data de 1 iulie la Căușeni urmează să fie comasate două instituții școlare. Este vorba despre Liceul Mihai Eminescu și gimnaziul Dimitrie Cantemir, iar toți elevii și profesorii de aici vor fi parte din cea mai mare instituție de învățământ din raion.

Două instituții școlare din Căușeni vor fi comasate. Ce spun profesoriiFoto: studio-l.online

Se întâmplă după ce în ultimii ani numărul elevilor din sectorul Căușenii Vechi a scăzut simțitor, iar cheltuielile de întreținere a școlii creșteau de la an la an. Anul trecut Ministerul Educației și Cercetării alături de Consiliul raional au venit cu soluția de a comasa aceste două școli și de a transforma instituția în una model, transmite Studio-l.online.

Pe 7 mai, cei 70 de profesori din cele două instituții s-au reunit într-un consiliul profesoral la gimnaziul Dimitrie Cantemir, iar cei prezenți au discutat un șir de aspecte legate de noile metodologii și reforme ale Ministerului Educației și Cercetării, trecerea la servicii educaționale digitalizate, dar și orele opționale, cele de mentorat și altele.

Profesorii Liceului Mihai Eminescu spun că schimbările prin care urmează să treacă cele două colective de profesori nu ar trebui să îngrijoreze pe nimeni, iar de la 1 septembrie elevii din sectorul Căușenii Vechi vor învăța în școala din acest sector, cei din centru, în clădirile din centrul urbei.

Decizia de a comasa cele două unități școlare nu ar trebui să ofere emoții spun cadrele didactice care susțin că părinții, elevii și profesorii vor avea doar de câștigat.

Totuși aceste comasări au scopul de a crește calitatea învățării, de a crea condiții mai bune de educație și a ajunge la alt nivel de performanță.

Emoționați despre schimbările prin care urmează să treacă, profesorii gimnaziului Dimitrie Cantemir spun că își doresc să creeze legături de prietenie și bună înțelegere cu viitorii lor colegi.

De menționat că în R. Moldova va fi creată o Rețea de Școli Model – un proiect național lansat de Ministerul Educației și Cercetării care prevede renovarea și dotarea integrală a 35 de instituții de învățământ general din țară. Scopul inițiativei este de a crește accesul elevilor din medii defavorizate, în special a celor din localitățile mici din mediul rural, la educație de calitate.

Incendiu puternic într-un bloc din Capitală

Un incendiu a izbucnit cu puțin timp în urmă într-un bloc de locuit din sectorul Râșcani al municipiului Chișinău.

Incendiul s-a produs pe strada Bogdan Voievod, iar flăcările au cuprins un balcon, raportează www.stiri.md.

De asemenea, din imagini se mai poate observa că incendiul este destul de grav întrucât, fumul se vede de la câteva sute de metri.

Mihail Popșoi a avut o întrevedere cu omologul său norvegian, la Oslo

Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova Mihail Popșoi a avut astăzi, 7 mai, la Oslo, o întrevedere cu omologul său norvegian, Espen Barth Eide.

Mihail Popșoi a avut o întrevedere cu omologul său norvegian la Oslo

În cadrul întâlnirii, oficialii au discutat despre cooperarea bilaterală, asistența Norvegiei oferită pentru dezvoltarea Republicii Moldova, mersul reformelor implementate de țara noastră, dar și situația regională.

Un alt subiect pe care l-au abordat a fost deschiderea unui oficiu diplomatic la Chișinău.  

„Omologul meu norvegian a menționat că, înființarea acestui oficiu, în viitorul apropiat, reprezintă sprijinul pentru Republica Moldova și pentru parcursul european al țării. I-am mulțumit Ministrului de Externe pentru faptul că, Norvegia este alături de Republica Moldova în drumul spre Uniunea Europeană”, menționează Mihail Popșoi. 

Ministrul de Externe s-a aflat la Oslo în perioada 6-7 mai, alături de președinta Maia Sandu, într-o vizită de stat în Regatul Norvegiei. 

„Este pentru prima dată când un președinte al Republicii Moldova efectuează o vizită de stat în Norvegia. Această primă vizită este o mare oportunitate de a aduce cooperarea dintre Republica Moldova și Norvegia la un nou nivel”, precizează oficialul. 

Ultima imagine cu Tina Turner. Cum s-a lăsat pozată artista
Articolul anterior
Accident grav la Sângerei, în apropriere de localitatea Biliceni
Articolul următor