Un tânăr de 16 ani va participa la Olimpiada Europeană de Fizică, de rând cu elevii claselor a XII-a

La vârsta de doar 16 ani va participa la Olimpiada Europeană de Fizică, de rând cu elevii claselor a XII-a. Este vorba despre Darius Graur, unul dintre cei mai buni elevi din Bălți, care are în palmares zeci de medalii. Deși este abia în clasa a IX-a, ar putea concura cu orice absolvent de liceu.

Un adolescent va reprezenta Moldova la Olimpiada Europeană de Fizică

Darius învață la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” și are în palmares zeci de medalii și diplome pentru cunoștințele deosebite de care a dat dovadă la disciplinile fizică, matematică, chimie și biologie, transmite nordnews.md.

„În drumul spre succes trebuie să fii gata să te supui unui alt regim, unui alt stil de viață, un stil în care zilele de odihnă devin principalele zile de studiu, unde studiul devine o pasiune, nicidecum o obligațiune”, spune tânărul.

Darius Graur are o  notă generală de 9,98, dar nu asta este cea mai mare mândria a lui, ci rezultatele obținute la olimpiadele republicane și internaționale. Tânărul a reușit să aducă acasă medalii de bronz la Olimpiada internațională de științe din Columbia, dar și la Olimpiada Balcanică de matematică.

„ Anul trecut, fiind clasa a VIII-a, am participat la olimpiada republicană de fizică pentru clasa a IX-a, pentru că aceasta-i clasa minimă la care se organizează Olimpiada și am ocupat locul întâi. La fel și anul acesta, evident. De asemenea, anul acesta am participat la proba de baraj, care este o probă unică pentru toate clasele, unde m-am calificat în lotul național, fiind clasa a IX-a, alături de alți patru elevi de clasa a XII-a”, declară Darius.

Pe lângă științele exacte, pentru care are o pasiune aparte, Darius își petrece timpul studiind șahul, limba engleză și practicând volei.

„Voi aplica la universități din Statele Unite, cum ar fi Massachusetts Institute of Technology în IT sau Harvard, evident, la un domeniu ce presupune cunoașterea fizicii, la inginerie sau fizică teoretică, dar încă nu sunt decis. Dacă nu voi reuși la aceste universități, voi aplica, probabil, în Olanda”, adaugă olimpicul.

Cel mai mare sprijin al băiatului sunt părinții, care spun că nu cunosc un elev mai sârguincios decât fiul lor.

„Darius are o tangență cu științele exacte de mic copil și încearcă să afle ceva nou, mai mult decât ceea ce i se oferă. Noi de multe ori încercăm chiar să-l oprim un pic, dar el de fiecare dată vrea să meargă mai departe, așa că îl încurajăm, îi oferim toate posibilitățile, îi oferim tot ceea ce ne stă în puteri, în calitate de părinți”, afirmă Angela Graur.

Și profesorii lui Darius susțin că acesta este mândria liceului și un băiat de o cumsecădenie rară.

„Este un elev deosebit, chiar de la început mi-a părut deosebit și unic prin faptul că foarte repede asimila cunoștințele care erau expuse la ore de către profesori și este un elev ambițios, energic, puternic, iar scopul care și-l pune în față, încearcă să-l realizeze prin orice metodă”, declară Didina Damian.

„Eu nu știu dacă aș putea defini măsura în care ne mândrim cu rezultatele frumoase, excepționale, aș zice, ale elevului clasei IX-a, Graur Darius, dar sunt sigură că rezultatele lui se datorează, în primul rând, efortului acestui copil, acestui tânăr care a făcut din învățătură o plăcere”, afirmă Nina Grapa.

Dacă unii tineri se bucură de sfârșitul anului școlar și își fac planuri de vacanță, Darius se pregătește pentru Olimpiada Europeană de Fizică. Aceasta va avea loc în Germania, pe data de 15 iunie, la care va participa de rând cu alți patru elevi, mai mari decât el, membri ai lotului național al Moldovei.

Mihai Popșoi, întrevedere la Londra cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord

În marja vizitei oficiale la Londra, vicepremierul Mihai Popșoi, a avut o întrevedere cu ministrul de externe al Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, David Cameron și cu ministra pentru Europa, Nus Ghani.

Oficialii au discutat despre consolidarea relațiilor bilaterale moldo-britanice, cu accent pe fortificarea capacităților instituțiilor naționale, reformele implementate de către țara noastră în procesul de integrare în Uniunea Europeană, precum și aspecte ce țin de securitatea regională.

Au fost abordate și acțiunile care ar putea fi întreprinse pentru a facilita conversiunea permiselor de conducere moldovenești și liberalizarea accesului producției moldovenești pe piața britanică.

„I-am mulțumit ministrului britanic de externe pentru faptul că, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord sprijină constant dezvoltarea și consolidarea democrației și rezilienței Republicii Moldova”, a menționat ministrul Popșoi.

La rândul său, omologul britanic a asigurat de susținerea Regatului Unit pentru modernizarea țării noastre.

Ucraina: o bătrânică a străbătut circa 10 km prin bombardamente pentru a ajunge pe un teritoriu controlat de ucraineni

Lidia Stepanivna, în vârstă de 98 de ani, a străbătut circa 10 km prin bombardamente până a ajuns pe un teritoriu liber, controlat de ucraineni.

Ucraina: O bătrână a mers mai mulți km pe jos prin bombardamenteFoto: Poliția Ucrainei

Casa femeii din localitatea Oceretine a fost distrusă de ruși, iar rudele sale au fost rănite, scrie www.stiri.md, conform presei ucrainene.

O zi întreagă femeia a mers fără mâncare sau apă, a căzut de câteva ori fără putere. În plină luptă, bătrână a rămas miraculos nevătămată.

Seara, bătrâna a fost observată pe drum de militari, care au predat-o polițiștilor. Aceștia au dus-o la un adăpost pentru cetășenii evacuați, unde a primit îngrijirile necesare. În prezent, oamenii legii caută rudele femeii.

„Am supraviețuit acelui război și trec prin acest război. A rămas fără nimic”, spune femeia.

O companie italiană a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor la Căinari

Compania italiană LEONEVA a deschis prima sa fabrică de procesare a fructelor în Republica Moldova. Amplasată în orașul Căinari, afacerea italiană, a generat în jur de 25 de locuri noi de muncă și mai urmează și altele.

Fondatorul companiei, Leone Piero Antonio, care se află în Republica Moldova din 2020, a reușit deja să proceseze și să exporte mai bine de 3500 de tone de fructe, transmite IPN.

Fondatorul și administratorul companiei LEONEVA, Leone Piero Antonio, le-a mulțumit tuturor participanților la acest eveniment, spunând că reprezintă un pas important.

Omul de afaceri precizează că, lansarea și desfășurarea afacerii sale este un lucru de echipă care ajută Republica Moldova să fie și mai vizibilă în lume.

Prezent la eveniment, ambasadorul Republicii Italiene în Republica Moldova, Lorenzo Tomassoni, a menționat că fabrica italiană pentru procesarea fructelor reprezintă o mișcare substanțială în acest domeniu.

Și este de remarcat faptul că, LEONEVA conlucrează cu un partener important, cunoscut ca unul dintre cei mai mari producători și exportatori de fructe la nivel global.

În următorii doi ani, urmează să fie create și alte oportunități noi de angajare. Este vorba despre o investiție de circa 1,5-2 milioane de euro.

La evenimentul de inaugurare a participat și viceprim-ministrul Dumitru Alaiba, ministru al economiei și digitalizării.

„Suntem aici pentru a inaugura o nouă investiție italiană în Republica Moldova, în Căinari. Ne bucurăm foarte mult de faptul că, oameni de afaceri italieni găsesc oportunități aici, în Republica Moldova. Ne bucurăm foarte mult de fiecare asemenea pas, oricât de mic, care ne integrează tot mai mult în piața europeană”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Atunci când un antreprenor găsește oportunitate în Republica Moldova și investește aici, acest fapt nu poate să nu bucure. Aceasta generează capacitate de export, aceasta generează locuri de muncă. Bine ați venit în Republica Moldova”, a mai spus Dumitru Alaiba, precizând că în 2023 Moldova a livrat cele mai multe prune pe  piața europeană.

sursa: www.agrobiznes.md

Atenție, călători! Se restabilește circulația autobuzelor pe strada Alexandru cel Bun
Articolul anterior
Mai multe clădiri din Moscova au fost lovite de drone
Articolul următor