Cine este cântăreața care trăiește cu un glonț în creier. A fost împușcată de bărbatul cu care a refuzat să se căsătorească

O cântăreață din Turcia, care a ajuns în finala unui concurs de talente televizat, a fost împușcată în cap de bărbatul pe care l-a refuzat atunci când acesta a cerut-o în căsătorie, relatează Sky News.

Cine e Femeia de oțel, cântăreața care trăiește cu un glonț în creier

Cu trei ani în urmă, sora ei a fost ucisă de iubit. Acum, Mutlu Kaya, zisă și „Femeia de oțel” din cauza glonțului pe care doctorii nu au putut să i-l scoată din creier, a ajuns un star al rețelelor sociale și o eroină pentru fanii ei, transmite digi24.ro.

În luna mai a anului 2015, pe vremea când avea doar 20 de ani, Mutlu a fost una dintre finalistele echivalentului turcesc al emisiunii Britain’s Got Talent. Era atât de aproape de a-și vedea visul cu ochii. 

Dar, cu doar câteva zile înainte să poată apărea din nou la televizor, viitorul pe care și l-a imaginat a fost distrus în cel mai brutal mod posibil, atunci când un bărbat care făcuse o obsesie pentru ea a încercat să o omoare. 

Mutlu a fost împușcată în cap și a petrecut următoarele două luni la terapie intensivă. Familia ei a campat în parcarea spitalului ca să fie cât mai aproape de ea. 

Povestea lui Mutlu a ajuns pe prima pagină a ziarelor din toată lumea. Opt ani mai târziu, femeia nu își mai poate folosi mâinile și se deplasează cu un scaun cu rotile.

Glonțul cu care atacatorul a vrut să îi curme viața a rămas în creierul femeii întrucât este prea riscant ca să poată fi scos – o amintire permanentă a evenimentului tragic care i-a schimbat complet viața. 

Familia lui Mutlu a fost lovită din nou de tragedie acum trei ani, când sora ei, Dilek, a fost ucisă de un bărbat care pretindea că este iubitul ei. 

Potrivit campaniei turcești „Vom Opri Feminicidul”, 334 de femei și-au pierdut viața în urma violențelor într-un context intim sau de familie în 2022, iar 245 au murit în condiții suspecte. 

Sora cântăreței a fost ucisă de iubit la o zi după ce a împlinit 35 de ani 

Dilek a fost împușcată mortal la o zi după ce a împlinit 35 de ani, în martie 2020. „M-a lovit mai tare decât glonțul”, a spus Mutlu. 

Astăzi, cântăreața nu mai cântă muzică turcească tradițională. În schimb, folosește platforma media ca să militeze pentru schimbare, pentru pedepse mai aspre și pentru ca violențele comise împotriva femeilor în Turcia să fie tratate cu mai mare seriozitate. 

Mutlu mai are 7 frați și surori. Familia ei provine din micul cartier Ergani al orașului Diyarbakir, cu o populație majoritar kurdă și conservatoare, din sud-estul Turciei. 

Cântăreața l-a întâlnit pentru prima oară pe Veysi Ercan, „bărbatul care i-a dat peste cap toată viața”, pe când avea doar 14 ani, iar el avea peste 20.  

A crezut că este un gentleman atunci când l-a cunoscut, dar, în timp, și-a schimbat opinia. Când bărbatul a cerut-o în căsătorie, ea a spus nu, ceea ce l-a înnebunit. Ercan a urmărit-o 1.400 de kilometri până la Istanbul, acolo unde se filma concursul. 

„A venit la studiouri și a spus: ‘Dacă o lăsați să participe la emisiune, vă voi omorî pe toți’. Suna în continuu și mă amenința. ‘Ești a mea sau vei fi moartă’”, și-a amintit Mutlu. „După ce am luat parte la concurs, a devenit și mai gelos. Cred că a simțit că dacă am succes la TV, nu va mai putea să mă controleze.” 

Cu doar câteva zile înainte de finală, Mutlu era la repetiții când Ercan a căutat-o acasă la sora ei, după ce a bombardat-o cu mesaje.

Din afara casei, Ercan a scos un pistol și a împușcat-o pe Mutlu printr-o ușă de sticlă. 

Următorul lucru pe care Mutlu și-l aduce aminte este că s-a trezit la spital. „Mi-am deschis ochii și eram în pat, complet imobilizată. A trebuit să folosesc scutece, ceea ce a fost foarte greu.” 

„Bărbatul ăsta mi-a luat mâinile și picioarele” 

În 2016, Ercan a fost condamnat pentru tentativa de omor și a primit 15 ani de închisoare. Cu toate acestea, bărbatul ar putea fi acum la doar câțiva ani de ziua eliberării. 

Mutlu a spus că îi este foarte greu să accepte această realitate. „Bărbatul ăsta mi-a luat mâinile și picioarele. Ar fi trebuit să primească închisoare pe viață. Pedepsele nu sunt suficient de mari. Vreau să țin subiectul violenței împotriva femeilor pe agendă. Primesc mereu răspunsuri pozitive, în special din partea femeilor. Ele îmi spun: ‘Mutlu, tu ești speranța noastră’.” 

Aproape o treime (32%) dintre femeile și fetele din Turcia cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani au suferit abuzuri fizice și/sau sexuale comise de un partener, potrivit datelor culese între 2000 și 2018 de Organizația Mondială a Sănătății.

Este cel mai mare procent din Europa și Asia de Vest pentru țările în care astfel de date sunt disponibile. În comparație, media europeană este de 23%. 

Mutlu își împărtășește povestea într-un nou documentar intitulat Numele meu este Fericit – „mutlu” înseamnă „fericit” în limba turcă. În una dintre scenele extraordinare ale acestui documentar, Mutlu îl privește pe doctor în timp ce acesta îi arată o radiografie cu glonțul din capul ei. 

Mutlu s-a împăcat cu ideea că glonțul nu poate fi scos afară. Poate că sună ciudat, dar uneori vorbesc cu obiectul străin din capul meu, a spus Mutlu. „De multe ori am dureri de cap foarte puternice. Îi cer [glonțului] să nu mă facă să mă simt atât de rău și să nu îmi provoace așa multă durere.” 

În 2022, ucigașul surorii ei a primit pedeapsa cu închisoarea pe viață. „În Turcia, multă lume joacă cele trei maimuțe: surdă, oarbă și mută”, a spus Mutlu. „Vreau ca alte țări și comunități să audă ce s-a întâmplat.”

Numele ei înseamnă „fericit”, dar pentru ea a căpătat un alt sens, după cum a spus și în documentar. „Când spun Mutlu acum înseamnă să fii matur, să fii o femeie care a avut mult de suferit.”

Isprava unui tânăr s-ar putea încheia cu închisoare după ce a răpit o mașină de lux

Un tânăr din capitală a fost reținut de polițiști la scurt timp după ce ar fi răpit o mașină.

Poliția a fost sesizată de un bărbat de 46 de ani, care a comunicat că pe timp de zi i-a fost sustras din parcarea subterană din sectorul Ciocana un automobil de marca ,,Toyota”, în valoare de 60 000 de euro. Ca urmare a măsurilor de investigație întreprinse de polițiști, automobilul a fost depistat în apropierea raionului Strășeni, accidentat, totodată fiind identificată și persoana care a sustras mijlocul de transport.

Acesta s-a dovedit a fi un tânăr de 23 de ani din capitală, anterior cercetat penal pentru diverse infracțiuni. Pe caz a fost pornită o cauză penală pentru jaf, iar tânărul a fost arestat pentru 30 de zile. Conform legii penale, persoana vinovată de asemenea infracțiune riscă închisoare de la 5 la 7 ani.

Se schimbă procedura de înmatriculare a vehiculelor! Obligațiile care au fost eliminate definitiv

Agenția Servicii Publice amintește că în martie 2024 Executivul  a aprobat o hotărâre de Guvern prin care a fost simplificată procedura de înmatriculare a vehiculelor. Potrivit modificărilor aprobate pentru a reduce numărul vizitelor la ghișeu, un șir de acte nu vor mai fi obligatorii, iar accesul la documentele disponibile pe platforma MConnect va fi extins. 

Astfel, prin simplificarea procedurilor de înmatriculare a vehiculelor a fost exclusă obligativitatea prezentării multiplelor formularelor în cazurile în care datele conținute în aceste documente sunt disponibile în resurse informaționale și pot fi furnizate prin intermediul platformei de interoperabilitate, și anume:

  • se elimină necesitatea prezentării în format fizic a documentelor ce confirmă asigurarea obligatorie RCA (răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule),  dovada inspecției tehnice periodice valabile și dovada achitării taxei de utilizare a drumurilor. 

Totodată, a fost stabilit termenul de 30 de zile în care este valabil raportul de identificare a vehiculului (anterior termenul a fost doar de 5 zile lucrătoare).

De asemenea, prin hotărârea aprobată a fost exclusă obligativitatea prezentării vehiculului la ASP pentru prestarea serviciilor  de:

  • transcrierea transmiterii dreptului de proprietate;
  • eliberarea duplicatului certificatului de înmatriculare;
  • radierea din evidență a vehiculului.

Prin urmare, procedura de identificare a vehiculului prin verificarea numerelor șasiului, caroseriei și motorului se va desfășura doar la înmatricularea primară  de stat și la eliberarea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a reutilării vehiculului

Proiectul Hotărârii a fost elaborat de Agenția Servicii Publice cu suportul Ministerului Afacerilor Interne al RM  în vederea implementării recomandărilor din Raportul de evaluare SIGMA din octombrie 2023 care vizează digitalizarea serviciilor și simplificarea procedurilor de reînnoire a documentelor de identificare personală, înregistrarea unui vehicul, etc. Totodată, elaborarea și aprobarea Hotărârii a fost condiționată de obiectivele din Programului de activitate a Guvernului „Moldova prosperă, sigură, europeană”, cum ar fi  extinderea accesului la servicii electronice pentru cetățeni și antreprenori, promovarea digitalizării serviciilor publice, excluderea obligativității prezentării pe suport fizic de către cetățeni și antreprenori a actelor emise de autorități și implementarea serviciilor publice automatizate, fără necesitatea solicitării explicite a acestora, simplificând interacțiunea cu statul, anunță ASP într-un comunicat.

Caz șocant la o maternitate! Două fetițe născute în aceeași zi au ajuns în familii diferite. După ce le-a dat alt copil la externare, doctorul a fost obraznic

Cazul petrecut la Maternitatea din Ploiești, România la începutul acestui an, a stârnit revoltă în spațiul public. După ce că li s-a dat alt copil la externare, unul dintre medici le-a răspuns obraznic părinților, scrie presa română.

Echipa medicală a unității spitalicești a încurcat doi nou-născuți, fiecare dintre aceștia ajungând în alte familii. Deși au trecut câteva luni de la incident, părinții cer ca medicii să plătească pentru faptele sale.

Două fetițe născute în aceeași zi au ajuns în familii diferite. În urma incidentului, părinții unuia dintre bebeluși au depus o plângere penală. Asistenta vinovată a primit o sancțiune disciplinară, constând în reducerea salariului pe o perioadă de trei luni. Totodată, acesteia i s-au atribuit alte responsabilități la aceeași unitate medicală.

Mama care a rămas în spital, după ce copilul ei a fost luat din greșeală, a observat că fetița adusă nu este a sa.  Aceasta a alertat imediat personalul medical, iar femeia care s-a externat mai devreme a fost contactată și înștiințată. Conducerea secției de Obstetrică Ginecologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Ploiești a confirmat oficial incidentul.

Revolta părinților

Conducerea unității medicale a inițiat o anchetă internă în acest sens. Totodată, managerul spitalului și a anunțat că va revizui procedurile de externare și va stabili un program de pregătire mai riguroasă a personalului.

„În timp ce îmbrăca copilul, noi i-am spus că nu e copilul nostru. I-am arătat poze cu copilul nostru și doamna a început să îi facă la față, să o modeleze, ca să semene cu copilul din poză”, a precizat tatăl uneia dintre cele două fetițe născute.

După incident, soții Ioniță, părinții uneia dintre fetițe își caută dreptatea în instanță. Aceștia au depus o plângere penală împotriva Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Ploiești-Maternitatea Ploiești, acuzând instituția de rele tratamente aplicate minorului și neglijență în serviciu.

„Frustrant este și faptul că doctorul Călin Boieru mi-a spus în față că trebuie să zic mersi că mi-am găsit copilul și că la noi a fost o situație ușoară, pentru că a fost vorba despre o naștere care a fost precedată de o procedură de fertilizare in vitro”, a mai spus acesta.

Șoferii din Capitală s-au trezit cu pliante pe mașini. Ce spune Poliția
Articolul anterior
Antony Blinken: A venit timpul pentru ca Suedia să adere la NATO
Articolul următor